Bra frågor att ställa dig själv när du ska hyra en lägenhet

Under de senaste åren så har bostadsmarknaden förändrats en hel del. Det är inte alltid lätt att veta hur du kan hitta en bra lägenhet eller veta vad som gäller för att hyra lägenhet. Det spelar ingen roll om du ska flytta hemifrån till första lägenheten, eller om det är så att du ska hyra för första gången på länge. 

Hur kommer kostnaderna att se ut?

Första frågan att ställa dig när du ska hyra lägenhet, det är hur kostnaderna kommer att se ut. Hyran ska betalas varje månad och den kan dessutom komma att höjas under den tid du bor i din lägenhet. Därtill har du ofta andra kostnader kopplade till boendet som till exempel el. 

Hur är lägenhetens skick?

Om du fått en lägenhet att hyra, kontrollera då skicket på den före du flyttar in. Finns det skador sedan innan som förra hyresgästen orsakat? Är detta noterat i ett besiktningspapper? Du vill inte vara den som anses vara skyldig till något du inte gjort. 

Har jag läst det finstilta i hyreskontraktet?

Du bör se till att läsa igenom hyreskontraktet flera gånger före du skriver under. Det så att du vet vad det är du skriver under på. Ibland kan det stå med klausuler som att du inte får ha djur i lägenheten eller annat. 

Vilka oförutsägbara händelser bör jag räkna med?

Det gäller att vara medveten om att det kan ske saker under tiden du bor i din lägenhet. Vad händer om du råkar göra sönder något till exempel. Det gäller att veta hur hyresvärden ställer sig till olika saker. 

Har jag kontrollerat allt?

Även om det verkar som om det inte finns några som helst problem med den lägenhet du ska hyra, så är det bäst att kolla allt, flera gånger. Hör med dina grannar hur de upplever det är att bo i området eller tidigare hyresgäster. Finns det störningar eller annat som hyresvärden inte berättat?

Vem är hyresvärden?

Det är alltid bra att kontrollera att din hyresvärd är den som hyr ut lägenheten till dig och att allt går rätt till. Det är ju dumt om den du pratat med visar sig vara hyresgäst själv som hyr ut i andra hand, fast att han eller hon kanske inte får det.

Du som vill hitta en seriös hyresvärd att hyra lägenhet av, du kan registrera dig på BostadsPortal. Där är det enkelt att hitta en bra lägenhet att hyra. 

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *