Breitling – det ultimata piloturet

Navitimer 1 B01 Chronograph 46 with black dial and black alligator leather strap. (PPR/Breitling)

Breitlings klockor är bland de mest eftertraktade i världen bland klockälskare och samlare, framförallt tack vare sina tekniskt avancerade pilotklockor. Ända sedan företaget grundades har Breitling försvarat sin position som klockleverantör till världens flygväsen och är idag bland annat officiell leverantör till AOPA (Aircraft Owner and Pilots’ Association).

Att många olika modeller av Breitling klockor är eftertraktade bland samlare är inte så märkligt när man tar en titt bakåt i historien. Det är få andra klockmärken som kan uppvisa samma skaparanda och bredd i sitt kunnande som detta klassiska märke.

Historien om Breitling började år 1884 när Léon Breitling öppnade sitt första urmakeri i La Chaux-de-Fonds. Där tillverkade han fickur och kronografer som var tänkta att användas inom flyget och för vetenskapliga test som krävde tidtagning. I takt med att flygplanen utvecklades ställdes nya krav på tidtagning och 1914 specialiserade sig Breitling på att tillverka armbandsur. Vid det här laget hade Léon överlämnat ansvaret till sonen Gaston. Dessa tidiga ur hade stoppursfunktion, självlysande urtavla och visare och var främst utvecklade med tanke på det annalkande kriget.

1923 utvecklade Breitling den första kronografen med en oberoende startknapp, en försmak på det utseende kronografklockorna har i dagens läge. År 1936 lanserade Léons barnbarn Willy Breitling en kronometer för instrumentpanelen i flygplanens förarkabiner. Man blev samtidigt leverantör till The Royal Air Force och sedan dess har Breitling fortsatt att förse kunder som Boeing, Douglas och Lockhead med dessa ur.

Som nästa stora historiska anhalt var lanseringen av klockan Chronomat, som lanserades 1942 och blev valet för de amerikanska stridspiloterna – en mekanisk kronograf som fortfarande tillhör Breitlings flaggskeppslinjer.

Den kanske mest ikoniska av alla modeller är ändå Breitling Navitimer, som lanserades år 1952. Denna kronograf var specialdesignad för piloter och kunde användas för att förbereda flygningar, kontrollera flygrutter och beräkna hastigheter samt bränsleförbrukning. Detta kraftiga mekaniska ur är ett av världen mest kopierade armbandsur efter Rolex och mycket intressant för samlare runtom i världen.

Breitling navitimer historia
Breitlings Navitimer har ända sedan 1952 varit lika efterfrågat och är ett utmärkt exempel på Breitling yrkesskicklighet. Denna modell erbjuder inte bara en kronograf, utan också en räknesticka på urtavlans utsida. Med detta ur kan man t.ex. räkna ut hur mycket bränsle som återstår efter antalet mil man färdats och vilken hastighet i relation till beräknad restid man bör hålla. Tidigare i år lanserades 8 nya referensnummer till denna klassiska modell.(Foto: PPR/Breitling)

Ett annat mycket populärt armbandsur är Breitling TransOcean Unitime, som lanserades år 1958 och snabbt blev en favorit hos internationella resenärer. Unitime visar tiden i alla världens länder samtidigt. Systemet använder två rörliga urtavlor, en som visar de 24 timmarna och en annan som bär namnet på 24 länder i världen som representerar de 24 tidszoner.

År 1962 lanserades Cosmonaute Chronograph, en quartsversion av Navitimeruret, som blev toppsäljare efter att astronauten Scott Carpenter bar detta armbandsur när han sköts iväg i rymdkapseln Aurora 7. Breitling var, tillsammans med bland andra Heuer, delaktiga i en satsning för att utveckla kronografer med automatiska urverk och under 1969 lanserade de sin första självuppdragande kronograf.

Scott Carpenter med Breitlings Cosmonaute år 1962.
Astronauten Scott Carpenter bär klockan Breitling Cosmonaut inne i rymdfarkosten Aurora 7 den 24:e maj 1962.

Breitling är dock inte känt endast för sina pilotur. Fem år efter lanseringen av Navitimern kom en kollektion med professionella dykarklockor med namnet Breitling Superocean. Denna linje var en pionjär på många sätt och vis, inte minst tack vare designen. Denna modell anses nämligen vara den första som hade den numera så eftertraktade Panda-urtavlan. Även om Superocean från första början tillverkades med tanke på professionella användare blev klockan snabbt populär även bland fritidsdykare och andra klockentusiaster. Modellen tillhör även Breitlings flaggskeppslinjer idag.

En annan kollektion dykarklockor från Breitling är Avenger-serien där vissa av modellerna är vattentäta ned till 300 meters djup och andra ända ned till fantastiska 3000 meter.gg

Ifjol lanserades en ny version av Breitling Superocean till Baselmässan för att fira modellens 60-års jubileum.

På Baselmässan 1988 revolutionerade Breitling klockvärlden då man presenterade modellen Emergency, en av få klockor med radiosändare. Modellen lanserades dock först i full skala år 1995. Den nedre delen av boetten innehåller en miniatyrsändare med antenn och var framtagen för nödsituationer, framförallt för flygvärnet och militären.

Under 2000-talet har Breitling fortsatt med utvecklingen av sina klockor och har bland annat gett alla sina modeller urverk som genomgått en så kallad kronometer-certifiering. 2003 lanserade man även Breitling for Bentley, den första klockan i samarbete med lyxbilstillverkaren Bentley, ett samarbete som fortsätter ännu idag.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *