Breitling hyllar den gyllene eran inom flygtrafiken med Navitimer 1 ”The TWA Edition”

Breitling Navitimer TWA Edition
Urtavlan på Navitimer 1 B01 Chronograph 43 TWA Edition (PPR/Breitling)

Breitling lanserade nyligen sin första kapsylkollektion – The Navitimer 1 Airline Editions, som hyllar varumärkets viktiga roll under flygtrafikens gyllene era.

Kollektion fokuserar på några av de främsta flygbolagen under denna tidsperiod och började med Breitling Navitimer Swissair Edition. Den andra klockan i kollektionen var Navitimer Pan American Edition. Nu har även TWA, Trans World Airlines, blivit en del av kollektionen.

Breitling Navitimer Swissair edition
Modellen Navitimer 1 B01 Chronograph 43 Swissair Edition (PPR/Breitling)

Flygbolaget TWA grundades 1930 genom en sammanslagning av tre amerikanska flygbolag under namnet Transcontinental and Western Air Inc (TWA) och blev en snabbt en viktig aktör inom flygtrafiken. 1952 blev TWA bland annat det första flygbolag som introducerade turistklass på sina flygningar. TWA blev till vissa delar uppköpt av American Airlines 2001.

Perioden mellan de två världskrigen 1918 och 1939 benämns ofta flygets gyllene era. Med Breitlings kapsylkollektion fångar man dock känslan från den minnesvärda tiden mellan 1960- och 1970-talet – en tid som kunde benämnas den kommersiella flygtrafikens gyllene era. Navitimer 1 Airline Editions hyllar några av de mest ikoniska bland de aktörer som verkade under denna tidsperiod och som blev pionjärer inom området.

Breitling Navitimer vintage ad
Reklam från Breitlings ikoniska Navitimer från 1950-talet – för planet och piloten.(PPR/Breitling)

Det var under 1950- och 1960-talet som den kommersiella flygtrafiken upplevde ett aldrig tidigare skådat uppsving. Världen blev helt plötsligt mycket mindre när flygresandet inte längre var begränsad till en priviligerad elit. Flygningarna blev tillgängliga för en bredare massa av passagerare, som nu för första gången kunde överväga att flyga över en kontinent eller till och med ett världshav.

Breitling spelande även de en viktig roll i framväxandet av den kommersiella flygtrafiken. De kronografer som fanns ombord på planen blev snart standardutrustning, först i propellerdrivna plan och senare även hos jetflygplan som tillverkades av de ledande flygplanstillverkarna.

När modellen kronografen Breitling Navitimer först lanserades år 1952 blev den genast en favorit bland framstående piloter, som flög ikoniska passagerarplan som Boeing 707 och Douglas DC-8 över länder eller på interkontinentala flygningar. Hos Navitimern fanns en räknesticka på urtavlans utsida med vars hjälp piloter kunde göra kritiska kalkyleringar uppe i luften. Med hjälp av denna kunde bland annat räkna ut hur mycket bränsle som återstod efter mil som färdats och vilken hastighet i relation till beräknad restid man borde hålla.

Breitling Navitimer vintage ad
Reklam från 1950-talet. Breitling blir den officiella leverantören till flygtrafiken i världen.(PPR/Breitling)

Redan innan Navitimeruret lanserades var Breitling kända för sina kronografer för flygtrafik, men i och med detta ur befäste man sin position som den officiella leverantören till flygtrafiken i världen.

Breitling Navitimer TWA edition watch
Den nya modellen Navitimer 1 B01 Chronograph 43 TWA Edition. (PPR/Breitling)

De tre modellerna i Breitlings Navitimer 1 Airline Edition drivs av deras ”Manufacture Caliber 01” – Breitlings egna mekaniska kronograf som ses som en av världens främsta och levererar anmärkningsvärd precision och en kraftreserv på upp till 70 timmar. Alla modeller har en dubbelriktad, roterande bezel med den för Navitimeruret karakteristiska räknestickan på utsidan.

De första klockorna från denna kollektion kommer att vara tillgängliga på marknaden från april 2019 i Breitlings butiker och hos officiella återförsäljare under en begränsad tidsperiod.

Modellen Navitimer 1 B01 Chronograph 43 TWA Edition, som den senaste modellen heter, har en genomskinlig baksida i safirglas med TWA:s logo. Klockan i rostfritt stål har visare i silver, ”subdials” i antracit och vintageinspirerade armband i brunt läder eller mesharmband i rostfritt stål. Som i de två övriga utgåvorna i serien hyllar den ett flygbolag som spelade en viktig roll vid framväxandet av den kommersiella flygtrafiken under 1900-talet.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *