Nu finns italienska lyxmärket Brioni även på svensk mark efter att exklusiva herrmodesajten Care of Carl valt att lansera märket. Det innebär att märket ansluter sig till lyxmärken som Brunello Cucinelli och Canali i den italienska avdelningen.
Italienskt herrmode blir alltid populärt även på våra nordiska breddgrader till våren och sommaren. Den avslappade elegans som de italienska modehusen företräder tilltalar även svenska män. Det som speciellt är utmärkande med plaggen är okonstruerade kavajer i lättare tyger, samt plagg i exklusiva tyger som kashmir.
Brioni – kändisarnas val
Brioni är klassat som ett av de lyxigaste märkena inom herrmodet med många kändisar som kunder. Bland nutida använder kan nämnas bland annat Dwayne ”The Rock” Johnson, Samuel L. Jackson och Tom Cruise – bara för att nämna några.
Höst- och vinterkampanjen 2020 pryddes även av inge mindre än Brad Pitt. För många har Brioni även kommit att förknippas med James Bond. Det var nämligen Brioni som stod för kostymerna till James Bond-filmerna från 1995 fram till 2006. Efter det tog Tom Ford över det ärofyllda uppdraget att förse kostymer, smokingar och diverse andra plagg till filmerna.
Pionjärer gällande italienskt herrmode
Brioni grundades 1945 och hämtade sitt namn från den kroatiska ögruppen Brijuini i det Adriatiska havet. I dagens läge upplevs Brioni ofta som ett konservativt märke med en klassisk silhuett. Det som få känner till är att Brioni faktiskt var de som banade väg för det italienska herrmode som vi känner till idag, där ledig elegans är ledorden.
Brioni lade grunden ett nytt och ledigare kostymmode, som vi har kommit att benämnas den ”italienska stilen”.
Fram till slutet på andra världskriget var det brittiska herrskräddare på Savile Row i London som var dominerande inom klassiskt herrmode. Genom att använda sig tunnare tyger och mer färger skulle Brioni komma att orsaka stor uppmärksamhet när de höll den allra första modevisningen med herrmode 1952. Fram till dess hade det varit ovanligt med siden och linne i kostymtygerna.
Brioni blev samtidigt även det första modehuset med manliga mannekänger när Angelo Vittucci blev den första mannen att gå längs en catwalk för att visa upp herrkläder.
Detta skulle göra stort intryck på modevärlden och Rom med Brioni i spetsen blev snart bli en konkurrent till både London och Paris ifråga om mode. Bland annat amerikanska tidningen Life beskrev märket som ett ”Dior för män”.
Rom blev också allt intressantare i Hollywood-produktioner och amerikanska filmstjärnor reste dit både för jobb och semester. Här kan nämnas filmer som Roman Holiday från 1953 med Gregory Peck och Audrey Hepburn i huvudrollerna.
Grundarna till märket Brioni, entreprenören Gaetano Savini och skräddaren Nazzareno Fonticoli såg till att media dokumenterade dåtidens manliga kändisar när de var på besök i butiken. Clark Gable och John Wayne var några av de kända skådespelare som fastnat på bild när de ekiperade sig hos Brioni.
Brioni idag
Trots sin historia är Brioni av idag inte det märke som vi främst förknippar med det italienska herrmodet och dess lediga elegans. I jämförelse med många yngre italienska herrmodemärken har Brioni förknippats med en rätt klassisk och konservativ silhuett.
Hos många är Brioni ännu idag det ultimata lyxmärket inom mode för män, tillsammans med märken som Kiton och Caruso. Brioni hör sedan 2012 under lyxkonglomeratet Kering. I samma veva skulle Brioni även få en nya chefsdesigner i form av Brendan Mullane.
Han skulle delvis ändra inriktning till att göra Brioni mer av ett samtida märke inom mode för män, samtidigt som man höll ett vakande öga på sin historia.
Numera finns ett stort antal klädesplagg och accessoarer hos Brioni. Du hittar bland annat kostymer i lyxig kashmir, där prislappen ligger mellan 40.000-60.000 kronor.
I det urval som nu lanseras hos careofcarl.com ser vi också en mängd solglasögon i galant italiensk stil. I dagens läge erbjuder Brioni mycket annat än endast skräddat herrmode.
Brioni är troligen det mest inflytelserika märket genom historien inom den italienska herrstilen. Det faktum att det tar 22 timmar att göra en kostym berättar en del om hantverket!