10 klassiska italienska märken du bör känna till

italienska herrmodemärken
Bild: Cesare Attolini

Till våren och sommaren är alltid italienskt herrmode aktuellt. Det finns en speciell elegans som kännetecknar den italienska stilen och som gör den snygg att bära till sommarhalvåret. Här tar vi fram de klassiska italienska märken som du bör känna till.

Vi har tidigare varit in på det brittiska herrmodet. Till våren och sommaren vill vi dock ofta ha lättare plagg och då är italiensk stil mer lämplig. Italienarna är erkänt skickliga på att klä sig elegant. Något som fått oss att använda uttrycket Sprezzatura för att beskriva den genuina förmågan att klä sig stiligt utan att det ser påtvingat ut.

Redan på 1930-talet skapade Cesare Attolini den okonstruerade kavajen. Det är också något som kännetecknar italiensk elegans numera.

Italienskt mode för män har blivit populärt även i Sverige under senare år och vi har blivit mer medvetna om de märken som finns på marknaden. Här tar vi fram de märken som du bör känna till när du söker efter italienskt herrmode online.

Klassiska italienska märken inom herrmode

Det finns en del italienska märken inom herrmodet som framför andra är synonymt med italiensk elegans. Vissa har en lång historia medan andra kommit under de senaste årtiondena.

Här är några av de som du hör hålla koll på om du vill bygga upp en garderob i italiensk stil.

1. Lardini – Ledig elegans

lardini klassiska italienska märken

Okonstruerade kavajer och byxor med hög midja och dubbla frontveck är det hetaste inom klassiskt herrmode just nu. Om du söker denna typ av herrplagg finns det ett italienskt märke framför alla andra. Lardini har en historia som sträcker sig tillbaka till 1978 och är ett märke som kombinerar traditionellt hantverk med innovativa produkttionsmetoder.

Till våren och sommaren 2022 har Lardini tagit fram en rad herrplagg som är ett måste för män som vill klä sig snyggt denna säsong. Här finns byxor med hög midja dubbla frontveck och stilrena detaljer i midjan. Okonstruerade kavajer som ger ett perfekt fall. Till denna säsong har de även lanserat bandanas. Detta är en riktigt snygg modeaccessoar som ger en klassisk touch på din stil.

Dessa är några av de plagg som du definitivt måste ha om du vill klä dig i italiensk stil denna vår och sommar.

Ännu så länge är det Farfetch som har bästa utbudet av plagg från den nya kollektionen på nätet. Vi förväntar oss dock att Care of Carl får in dessa plagg lite senare.

2. Brunello Cucinelli – Italienskt livsstilsmärke

elegant italienskt herrmode

Kashmir-mästaren Brunello Cucinelli från Solomeo kunde närmast betraktas som italiens motsvarighet till Ralph Lauren. Att bära Brunello Cucinelli är en livsstil och en uppvisning i hur man bär upp eleganta kläder av bästa kvalitet både i vardagen och mer formella sammanhang.

Det började från kashmirtröjor i klara färger på 1970-talet, men numera finns allt från kostymer till heminredning i utbudet hos Brunello Cucinelli. Det som är kännetecknande för Cucinelli-looken är jordiga och neutral färger där du enkelt kombinerar plaggen från kollektionerna till en stilig helhet.

3. Acqua di Parma – Klassiskt italienskt parfymhus

bästa italienska herrparfymer

Den som besökt Italien har med största sannolikhet kommit i närkontakt med den klassiska Acqua di Parma Colonia. Denna doftklassiker lanserades redan år 1916 och har hållit ställningarna som en av de mest populära klassiska herrparfymerna på marknaden.

Den blev också vida populär bland stora Hollywoodstjärnor under 1940- och 1950-talet, med användare som Cary Grant, Audrey Hepburn och Gregory Peck. På senare år har Acqua di Parma lanserat en stor mängd unika och fantastiska dofter som alla är själva sinnebilden av italiensk elegans.

4. Incotex – Världens främsta byxtillverkare

snygga italienska byxor klassiska italienska märken

Incotex har ett rykte om sig att tillverka världens bästa byxor. Inte helt obefogat om du frågar oss. Byxor från Incotex är det närmaste du kommer skräddarsytt om du handlar chinos. Märket grundades år 1951 i Venedig och producerade till en början byxor bland annat till Ralph Lauren och Ermenegildo Zegna. Sedan 2003 är dock Incotex ett självständigt varumärke.

Ett par byxor från Incotex har en fantastisk detaljrikedom och en kvalitet som garanterar lång livslängd. För alla som värdesätter kvalitet är detta alltid ett bra köp.

Vi kan också rekommendera märken som PT01 och Briglia 1949 om du söker högklassiga italienska tillverkare av byxor.

5. Boglioli – Den italienska stilen i ett nötskal

herrstil inspiration klassiska italienska märken

Det finns knappast ett annat italiensk märke på marknaden som mer än Boglioli framhäver det typiskt italienska inom herrmode. Boglioli är specialister på okonstruerade kavajer och har lång erfarenhet av hantverket.

Här hittar du mängder av kavajer i innovativa material. En stickad kavaj med samma eleganta utseende som en helt vanlig okonstruerad kavaj, men med en känsla hos en stickad tröja är vårt hetaste tips inför höstens och vinterns kallare väder.

6. Persol – Solglasögon som håller stilen

persol solglasögon 649 klassiska italienska märken

Det finns flera italienska märken som tillverkar snygga och eleganta solglasögon. Det är dock få som kan mäta sig med Persol då det handlar om historia och arv.

Persol är faktiskt en av de första tillverkarna av solglasögon i världen och har bland annat tagit fram modeller som PO 649 som syns i filmen Divorce, Italian Style från 1962 med Marcello Mastroianni i huvudrollen. Även 714 är en klassisk modell från Person som bland annat Steve McQueen använde sig av i filmen The Thomas Crown Affair, 1968

7. Canali – Italiensk lyx sedan 1930-talet

italienska lyxmärken inom herrmode klassiska italienska märken

Det råder ingen brist på lyxmärken inom italienskt herrmode. Bland annat Brioni har en lång historia och var också det märke som stod för kostymerna till Bond-filmerna innan Tom Ford tog över den rollen. Även Loro Piana är ett av de klassiska italienska märken som är synonymt med lyx.

snygg italiensk herrstil klassiska italienska märken

När gör vårt val inom lyxkategorin är det dock Canali som vi väljer. Det familjeägda skrädderiet Canali har ända sedan det grundades 1934 varit synonymt med italiensk lyx. Endast de bästa materialen används och i kombination med utmärkt passform har kostymer och andra plagg från Canali tilltalat både statsmän och andra profiler inom nöjeslivet. Varje steg från design till sömnad sker i någon av deras italienska fabriker.

8. Herno – Tillverkare av ytterplagg

snygg italiensk herrstil klassiska italienska märken

Om det är något som italiensk mode är känt för är det konsten att kombinera funktion med finess. Ingen gör det bättre än Herno som av italienarna själva är känt som en av de främsta inom området.

Här hittar du ytterplagg i figurnära snitt och vattentäta tyger av högsta kvalitet. Herno är också ett märke som ständigt utvecklar nya jackor med ny produktteknologi för att bättre motsvara de krav som finns för funktionsplagg.

9. Tod’s – Världens mest kända bilsko

klassiska italienska märken

Tod’s är märket bakom världens mest kända bilsko Gommino. Det är svårt att tro att märket inte har en historia som sträcker sig längre tillbaka än 1978 med tanke på hur känd denna skomodell är. Det var stilikonen och affärsmannen Giovanni Agnelli som satte skomodellen på kartan genom att tidigt börja använda dem.

Numera hittar du ett brett utbud av olika skomodeller samt accessoarer från Tod’s. Men det är Gommino som främst kommit att förknippas med Tod’s.

10. Ermenegildo Zegna – Italienskt premiummärke med lång historia

snyggaste italienska herrmodet

Ermenegildo Zegna grundades redan 1912 av mannen med samma namn och är samtidigt ett av de äldsta italienska herrmodemärken på marknaden. Detta familjeföretag har genom åren gjort sig lika känt som en exklusiv tygproducent och ett lyxvarumärke av högsta kvalitet.

Ermenegildo Zegna använder sig av exklusiva tyger som siden i sina kostymer och här hittar du skarpa snitt och välarbetade handsydda detaljer. 

Avslutningsvis – klassiska italienska märken

Det finns även andra italienska märken som är värt ett omnämnande förutom ovan nämnda. L.B.M. 1911 är ett märke som det lönar sig att ta en titt på om du söker okonstruerade kavajer. Samma gäller Aspesi som har lyckats ta fram en snygg vår- och sommarkollektion för 2022.

Om du söker loafers till sommaren rekommenderar vi att ni tar en titt hos det utbud av handgjorda skor som finns hos Santoni. Bland sneakers är märket Buttero är ett av världens mest främsta med sina sneakers i kalvskinn.

Sist men inte minst har Altea en mängd stilrena pikétröjor för sommaren.

Det är alltså ingen brist på snygga kvalitetsplagg för den som söker italienska herrplagg för våren och sommaren. Här har vi plockat fram några av de främsta bland klassiska italienska märken som definitivt kommer att höja er stil till nya nivå denna säsong!

Vanliga frågor om italienskt herrmode

Vilka klädmärken kommer från Italien?

Italien är känt för sitt herrmode och det finns ett stort antal klädmärken som kommer från Italien. Dessa finns i många olika prisklasser, med allt från exklusiva märken som Brunello Cucinelli och Canali till Boglioli och Lardini i mellanprisklassen.

Hur klär man sig som en italienare?

Den italienska herrstilen beskrivs oftast i termer av ledig elegans. Man ser ofta italienska män klä sig i oväntade kombinationer av plagg. Ett av nyckelplaggen i den italienska garderoben är en okonstruerad kavaj. Även loafers är vanligt att använda sig av för en stilren helhet.

Var hittar man italienskt herrmode online 2022?

Du hittar italienskt herrmode på nätet främst bland modebutiker som erbjuder kvalitetskläder online. Hit hör bland annat Care of Carl som har en skild Italiensk avdelning. Även Farfetch och Mr Porter har ett stort utbud av italienska herrmodemärken.

Vilka är bästa italienska märken för herrkläder?

Det beror till stor del vilka typer av plagg du är på jakt efter. Bland byxor kan märken som Incotex, PT01 och Briglia 1949 rekommenderas. Även Lardini har en mängd stilrena herrplagg, med allt från byxor till kavajer. Boglioli är också ett märke att hålla koll på för dig som letar efter okonstruerade kavajer.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *