10 klassiska italienska märken du bör känna till

italienska herrmodemärken
Bild: Cesare Attolini

Som vädret varit under juli har många av oss säkert redan börjat snegla på det brittiska herrmodet med varma plagg och skydd för regnet. Vi har dock ännu den kontinentala semestermånaden augusti framför oss. Därför hämtar vi idag inspiration från det herrmode som kommit att förknippas med sommarmånaderna – italienskt mode för män.

Italienarna är erkänt skickliga på att klä sig elegant. Något som fått oss att använda uttrycket Sprezzatura för att beskriva den genuina förmågan att klä sig stiligt utan att det ser påtvingat ut.

Redan på 1930-talet skulle Cesare Attolini lansera den okonstruerade kavajen. Det är också något som framförallt kännetecknar italiensk elegans numera.

Klassiska italienska märken inom herrmode

Det finns en del italienska märken inom herrmodet som framför andra är synonymt med italiensk elegans. Vissa har en lång historia medan andra kommit under de senaste årtiondena.

Här är några av de som du hör hålla koll på om du vill bygga upp en garderob i italiensk stil.

1. Cesare Attolini – Klassiskt italienskt herrmode

bästa italienska märken herrstil

Med en lång historia och det märke som alltså introducerade den okonstruerade kavajen till herrmodet är Cesare Attolini ett självklart val gällande italienska klassiker inom konfektionsindustrin. Numera kännetecknas kollektionerna av en traditionell klassisk stil som är mer förknippat med mode för mogna män. Men som vi alla lärt oss är klassiskt herrmode mer aktuellt än någonsin för män i alla åldrar, något som gör även Cesare Attolini lättburet för män i ung ålder.

2. Brunello Cucinelli – Italienskt livsstilsmärke

herrmode 2020

Kashmir-mästaren Brunello Cucinelli från Solomeo kunde närmast betraktas som italiens motsvarighet till Ralph Lauren. Att bära Brunello Cucinelli är en livsstil och en uppvisning i hur man bär upp eleganta kläder av bästa kvalitet både i vardagen och mer formella sammanhang.

Det började från kashmirtröjor i klara färger på 1970-talet, men numera finns allt från kostymer till heminredning i utbudet hos Brunello Cucinelli. Det som är kännetecknande för Cucinelli-looken är jordiga och neutral färger där du enkelt kombinerar plaggen från kollektionerna till en stilig helhet.

3. Acqua di Parma – Klassiskt italienskt parfymhus

bästa italienska herrparfymer

Den som besökt Italien har med största sannolikhet kommit i närkontakt med den klassiska Acqua di Parma Colonia. Denna doftklassiker lanserades redan år 1916 och har hållit ställningarna som en av de mest populära klassiska herrparfymerna på marknaden.

Den blev också vida populär bland stora Hollywoodstjärnor under 1940- och 1950-talet, med användare som Cary Grant, Audrey Hepburn och Gregory Peck. På senare år har Acqua di Parma lanserat en stor mängd unika och fantastiska dofter som alla är själva sinnebilden av italiensk elegans.

4. Incotex – Världens främsta byxtillverkare

snygga italienska byxor

Incotex har ett rykte om sig att tillverka världens bästa byxor. Inte helt obefogat om du frågar oss. Byxor från Incotex är det närmaste du kommer skräddarsytt om du handlar chinos. Märket grundades år 1951 i Venedig och producerade till en början byxor bland annat till Ralph Lauren och Ermenegildo Zegna. Sedan 2003 är dock Incotex ett självständigt varumärke.

Ett par byxor från Incotex har en fantastisk detaljrikedom och en kvalitet som garanterar lång livslängd. För alla som värdesätter kvalitet är detta alltid ett bra köp.

5. Boglioli – Den italienska stilen i ett nötskal

herrstil inspiration 2020

Det finns knappast ett annat italiensk märke på marknaden som mer än Boglioli framhäver det typiskt italienska inom herrmode. Boglioli är specialister på okonstruerade kavajer och har lång erfarenhet av hantverket.

Här hittar du mängder av kavajer i innovativa material. En stickad kavaj med samma eleganta utseende som en helt vanlig okonstruerad kavaj, men med en känsla hos en stickad tröja är vårt hetaste tips inför höstens och vinterns kallare väder.

6. Persol – Solglasögon som håller stilen

persol solglasögon 649

Det finns flera italienska märken som tillverkar snygga och eleganta solglasögon. Det är dock få som kan mäta sig med Persol då det handlar om historia och arv.

Persol är faktiskt en av de första tillverkarna av solglasögon i världen och har bland annat tagit fram modeller som PO 649 som syns i filmen Divorce, Italian Style från 1962 med Marcello Mastroianni i huvudrollen.

7. Canali – Italiensk lyx sedan 1930-talet

italienska lyxmärken inom herrmode

Det råder ingen brist på lyxmärken inom italienskt herrmode. Bland annat Brioni har en lång historia och var också det märke som stod för kostymerna till Bond-filmerna innan Tom Ford tog över den rollen. Även Loro Piana är ett märke som är synonymt med lyx.

När gör vårt val inom lyxkategorin är det dock Canali som vi väljer. Det familjeägda skrädderiet Canali har ända sedan det grundades 1934 varit synonymt med italiensk lyx. Endast de bästa materialen används och i kombination med utmärkt passform har kostymer och andra plagg från Canali tilltalat både statsmän och andra profiler inom nöjeslivet. Precis som med Cesare Attolini görs varje steg från design till sömnad i någon av deras italienska fabriker.

8. Herno – Tillverkare av ytterplagg

snygg italiensk herrstil inspiration

Om det är något som italiensk mode är känt för är det konsten att kombinera funktion med finess. Ingen gör det bättre än Herno som av italienarna själva är känt som en av de främsta inom området.

Här hittar du ytterplagg i figurnära snitt och vattentäta tyger av högsta kvalitet. Herno är också ett märke som ständigt utvecklar nya jackor med ny produktteknologi för att bättre motsvara de krav som finns för funktionsplagg.

9. Tod’s – Världens mest kända bilsko

snygga italienska skor på nätet

Tod’s är märket bakom världens mest kända bilsko Gommino. Det är svårt att tro att märket inte har en historia som sträcker sig längre tillbaka än 1978 med tanke på hur känd denna skomodell är. Det var stilikonen och affärsmannen Giovanni Agnelli som satte skomodellen på kartan genom att tidigt börja använda dem.

Numera hittar du ett brett utbud av olika skomodeller samt accessoarer från Tod’s. Men det är Gommino som främst kommit att förknippas med Tod’s.

10. Ermenegildo Zegna – Italiensk premiummärke med lång historia

snyggaste italienska herrmodet

Ermenegildo Zegna grundades redan 1912 av mannen med samma namn och är samtidigt ett av de äldsta italienska herrmodemärken på marknaden. Detta familjeföretag har genom åren gjort sig lika känt som en exklusiv tygproducent och ett lyxvarumärke av högsta kvalitet.

Ermenegildo Zegna använder sig av exklusiva tyger som siden i sina kostymer och här hittar du skarpa snitt och välarbetade handsydda detaljer. 

Tags from the story

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *