15 klassiska brittiska märken du bör känna till

klassiska engelska brittiska märken

Savile Row är sedan tidigt 1800-tal känd som den mest prestigefyllda adressen för exklusiva herrkläder och skräddarsydda kostymer. Det finns dock många fler klassiska och anrika märken från Storbritannien än de som samsas på denna gata i Mayfair. Här har vi samlat de klassiska brittiska märken som du bör känna till.

Det finns många märken från Storbritannien som överlevt modets svängningar och som förmedlar den lyx och det hantverk man kan förvänta sig av ett riktigt kvalitetsplagg.

Nedan finns några av de mest genuina och klassiska brittiska märken bland kläder, accessoarer och andra tillbehör för gentlemannen. Om du söker brittiskt herrmode hos svenska sajter online kan vi tipsa om avdelningen ”Best of British” hos Care of Carl där du hittar de flesta av nedan nämnda märken.

Läs mer om hur du klär dig i engelsk stil här.

1. Floris London

klassiska parfymer floris London

Bland de klassiska herrparfymer som finns på marknaden är det speciellt ett märke som tack vare sin historia sticker ut från mängden. Floris London grundades av Juan Famenias Floris år 1730, när han tillsammans med sin fru Elizabeth öppnade en kombinerad barbershop och karaffer på 89 Jermyn Street i centrala London. Snart började man även tillverka skräddarsydda parfymer till societeten.

Det tog inte länge innan man blev hovleverantörer till det brittiska kungahuset. Bland de kända personer som använt sig av Floris parfymer märks bland annat Sir Winston Churchill och Ian Fleming.

2. Albert Thurston

klassiska brittiska märken hängslen

Det finns framförallt ett märke som utmärker sig då det gäller klassiska märken bland hängslen. Albert Thurston grundades 1820 och blev redan under Londonutställningen 1852 omnämnda för sina produkter av hög kvalitet. Märket fyller alltså snart 200 år och deras produkter har burits av allt från kungar, prinsar till framgångsrika affärsmän världen över.

3. Fox Umbrellas

klassiska brittiska märken

En underskattad accessoar i den manliga garderoben är ett paraply av bra kvalitet som tål hårda vindar. Sedan 1868 har engelska Fox Umbrellas handtillverkat paraplyer – ofta utifrån specialbeställningar med inbyggda svärd eller utsmyckningar på handtaget.

Paraplyerna har en mycket hållfast metallkonstruktion, som är tillverkad i 25″ Fox Steel Frame.

4. Barbour

klassiska brittiska märken

Barbour har genom sin historia lanserat flera klassiska och tidlösa jackor i grönt vaxat bomullstyg. Barbour jackor har blivit synonymt med det som ofta kallas ”British Country Clothing”. J. Barbour and Sons Ltd, som märket egentligen heter är kunglig hovleverantör till det brittiska kungahuset under kategorin ”Waterproof and Protective Clothing” – något som man blev för första gången år 1974.

5. John Lobb

klassiska brittiska märken

John Lobb är ett av marknadens lyxigaste skomärkena. Skorna från John Lobb är handgjorda enligt samma traditionella metoder som man använde sig av vid grundandet 1849, med 190 olika steg. Det tar flera veckor att tillverka varje enskilt par vid fabriken i Northampton.

6. Drake’s

handgjorda slipsar brittiska märken

Märket Drake’s grundades av Michael Drake år 1977 och är kanske främst kända för sina exklusiva och handgjorda slipsar, scarves och näsdukar. I de egna fabrikerna i London och Somerset tillverkas även skjortor och ytterkläder i material från några av världens främsta väverier.

Under de senaste åren har vi också kunnat se skor i kollektionerna från Drake’s.

7. Sunspel

klassiska engelska märken
Från den Sunspels The Ian Fleming Collection som lanserades tidigare i år.

Även om Sunspel numera kanske främst förknippas med sina ikoniska badbyxor och pikétröjor från 1960-talets Bond-filmer har företaget ett betydligt längre arv än så. Sunspel grundades redan 1860 och blev vida känt när man lanserade boxers i England under 1940-talet.

Till våren och sommaren kan rekommenderas den klassiska pikétröjan Riviera i varpstickad, ventilerande bomullsmesh. Denna var ursprungligen skräddarsydd för Daniel Craig i rollen som James Bond i filmen Casino Royal.

8. Derek Rose

klassiska brittiska märken derek rose

Den som söker nattkläder av hög kvalitet bör definitivt ta en titt på utbudet hos Derek Rose. Märket historia började år 1926 då Lou Rose påbörjade tillverkningen av exklusiva nattkläder får fina silkes- och bomullstyger i centrala London. Företaget fick sitt nuvarande namn år 1953 då sonen Derek Rose anslöt.

9. Smythson

klassiska engelska läderprodukter

Smythson, eller Smythson of Bond Street, grundades 1887 och tillverkar främst högklassiga läderartiklar för hemmet. Det finns knappast något mer klassiskt brittiskt bland anteckningshäften än de som tillverkas av Smythson.

10. Dunhill

klassiska brittiska märken

Dunhill grundades år 1893 av Alfred Dunhill och man tillverkade till en början främst kläder till motorsport. Med tiden utvecklade Dunhill en imponerande produktportfölj med allt från pipor, tändare till lyxkonfektion. Numera är Dunhill känt som ett lyxmärke – att stilikoner som Cary Grant och Frank Sinatra ofta gjorde besök till London för att inhämta kostymer från Dunhill har åtminstone inte minskat Dunhills anseende som ett av Englands mest anrika herrmärken.

11. Huntsman of Savile Row

klassiskt engelskt herrmode

H. Huntsman & Sons eller mer känt som Huntsman of Savile Row grundades 1849 och är en av de mest kända skräddarna på klassiska Savile Row i London. Man erhöll den första av många utmärkelser som hovleverantörer då man 1886 blev tillverkare av ridbyxor till Edvard VII.

Huntsman var de som tjänade som inspiration till filmerna Kingsman: The Secret Service, Kingsman: The Golden Circle och senaste King’s Man. Det var också i Huntsmans utrymmen där man filmade scenerna från butiksutrymmena där man provar ut kläderna.

12. Henry Poole

klassiskt engelskt herrmode
Från Henry Poole & Co. år 1944.

Henry Poole & Co, som även det är beläget på Savile Row i London, grundades 1806 och är känt för att man haft många av Europas kungligheter på sin kundlista genom åren. Henry Poole & Co. var också det företag som tillverkade den första moderna smokingen enligt de önskemål som Prinsen av Wales (senare Edvard VII) gav företaget på 1880-talet.

En smokingkavaj som han kunde använda på informella middagsbjudningar på Sandringham. På denna sida finns sammanställt en mängd kända personer från Henry Pooles kundregister.

13. Burberry

herrmode stil

Burberry är främst känt för den klassiska beige trenchcoaten och rutmönstret Nova Check i beige, vitt, svart och rött. Burberry grundades år 1856 och är numera hovleverantör både till drottning Elizabeth och Prins Charles.

14. Turnbull & Asser

klassiskt engelskt herrmode
Sean Connery provar ut skjortor inför sin roll som James Bond i filmen Dr. No hos Turnbull & Asser.

Turnbull & Asser grundades år 1885 och har haft en stor mängd av kända kunder i sitt register genom åren – både verkliga och fiktiva. Till dessa hör bland annat Winston Churchill, Charlie Chaplin och Pablo Picasso. I den allra första Bond-filmen Dr. No bar Sean Connery skjortor från Turnbull & Asser. Sedan 1980 är märket hovleverantör till Prins Charles.

15. Globe-Trotter

anrika klassiska engelska märken

Globe-Trotter tillverkar några av de mest ikoniska av alla resväskor på marknaden. Ända sedan företaget grundades 1897 har tillverkningen skett i Hertfordshire i England. Det tar hela 10 dagar att tillverka ett enda bagage som kommer med livstidsgaranti. Winston Churchill är en av de många kända kunder som använt sig av resväskor från Globe-Trotter.

Sammanfattning – Klassiska brittiska märken

Det finns många klassiska brittiska märken för män. Om du söker efter tröjor och pikén av högsta kvalitet kan vi också rekommendera John Smedley, som har en historia som sträcker sig ända tillbaka till 1784.

brittiska engelska märken skor

Bland anrika brittiska skomärken är även märken som Crockett & Jones och Loake 1880 värda att nämnas. Båda har en historia som sträcker sig tillbaka till 1880-talet och är välkända även i Sverige för sina handgjorda kvalitetsskor.

När vi kollar på utbudet på svensk mark finns det faktiskt betydligt bättre utbud från dessa två märken än hos John Lobb, som fanns med på vår lista.

Vid sidan om Burberry och Barbour är anrika Mackintosh ett märke att hålla koll på gällande ytterplagg av hög kvalitet.

Bland sommarplagg kan vi definitivt rekommendera Orlebar Brown som har några av de snyggaste strandplaggen för män. Hit hör bland annat Terry-pikéer och eleganta badbyxor.

Med andra ord finns det mängder av klassiska brittiska märken att välja bland för alla anglofiler därute. Kvalitet är något som är gemensamt för alla dessa märken och det är också något som allt fler börjat uppskatta inom herrmodet.

Vanliga frågor om klassiska brittiska märken

Vilka klädmärken kommer från Storbritannien?

Det finns en stor mängd anrika brittiska märken på marknaden. Barbour och Burberry är några av de mest kända bland brittiska märken internationellt. Men du hittar många olika brittiska märken på marknaden, beroende på vilka plagg eller accessoarer du letar efter.

Var hittar man brittiskt herrmode för män online?

Du hittar klassiska brittiska märken framförallt hos herrmodebutiker online som erbjuder kläder i de högre prissegmenten. Bland annat hos Care of Carl finns en skild avdelning för brittiskt herrmode. Även sajter som Mr Porter och Farfetch har ett bra utbud av klassiska brittiska herrplagg.

Vilka är bästa brittiska märken för kläder?

Det beror helt och hållet på vad du är ute efter. Det finns olika brittiska märken som specialiserar sig på olika nischer bland herrkläder. Det brittiska skohantverket är välkänt med bland annat märken som John Lobb, Crockett & Jones och Loake 1880. Även bland ytterkläder är märken som Barbour och Burberry kända för sina kvalitetsplagg. Bland parfymer hittar du märken som Floris London och Penhaligon’s.

Vad kännetecknar brittiskt herrmode?

Det främsta kännetecknet för brittiska herrkläder är klassiskt snitt och en vördnad för det traditionella hantverket. Det är många anrika märken som lägger stolthet vid hantverket och fortsättningsvis har produktionen i Storbritannien.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *