Den manliga nattdräkten – snygga pyjamas och morgonrockar till söndagsmyset

herrmode pyjamas

Särskilda plagg att sova i blev populära i det västerländska samhället så sent som på 1800-talet, där främst nattskjortor användes bland män. Sovdräkten kom ursprungligen från Indien och Sydostasien där den i flera hundra år varit ett traditionellt klädesplagg både för män och kvinnor.

Som med flera andra klädesplagg var det britterna som gjorde pyjamasen populär i Europa, då man lät sig inspireras av livet i deras kolonier runtom i världen. Pyjamas blev populär bland de brittiska männen i slutet av 1800-talet och modet spred sig sedan till övriga Europa och USA.

Här syns exempel på pyjamas, nattskjortor och badrockar i Eatons vår- och sommarkatalog från år 1907.

Ett aningen bortglömt nattplagg bland nutidens gentlemän är nattskjortan, som var betydligt flitigare i användning under första delen av 1900-talet. Detta plagg finns dock ännu kvar i utbudet hos flera märken specialister inom området, som t.ex. Derek Rose.

Även märken som Emma Willis, Oliver Spencer Loungewear och Zimmerli har riktigt högklassiga pyjamas och badrockar inom sitt Lounge Wear-segment. Men här väljer vi att fokusera på ett märke som nyss lanserats på den svenska marknaden via herrmodesajten Care of Carl, nämligen Cleverly Laundry.

Loungewear-specialisten Cleverly Laundry har lagt extra vikt vid mer medvetna materialval och producerar samtliga plagg i 100% vegansk, exklusiv bomull. De pyjamas och badrockar som finns i utbudet har en retrokänsla och för tankarna tillbaka till 1940- och 1950-talets glada dagar inom herrmodet. Det syns både i skärningen och färgerna på plaggen.

Här syns samma typ av pyjamas som ovan, med korta ärmar och långbyxor.

Till sommaren kan dock en pyjamas med kortbyxor kännas skön att sova i.

Badrock med korta ärmar som passar såväl efter duschen som till frukostbordet. 

En morgonrock i mer traditionell stil.

Till detta passar dessa handgjorda tofflor från den engelska skotillverkaren Crockett & Jones alldeles utmärkt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *