Den manliga nattdräkten – snygga pyjamas och morgonrockar höstmyset

herrmode pyjamas

Särskilda plagg att sova i blev populära i det västerländska samhället så sent som på 1800-talet, där främst nattskjortor användes bland män. Sovdräkten kom ursprungligen från Indien och Sydostasien där den i flera hundra år varit ett traditionellt klädesplagg både för män och kvinnor.

Som med flera andra klädesplagg var det britterna som gjorde pyjamasen populär i Europa, då man lät sig inspireras av livet i deras kolonier runtom i världen. Pyjamas blev populär bland de brittiska männen i slutet av 1800-talet och modet spred sig sedan till övriga Europa och USA.

nattskjortor för män

Här syns exempel på pyjamas, nattskjortor och badrockar i Eatons vår- och sommarkatalog från år 1907.

Snygga pyjamas och badrockar hösten och vintern 2020

nattskjortor för män

Ett aningen bortglömt nattplagg bland nutidens gentlemän är nattskjortan, som var betydligt flitigare i användning under första delen av 1900-talet. Detta plagg finns dock ännu kvar i utbudet hos flera märken specialister inom området, som t.ex. anrika brittiska Derek Rose.

Derek Rose – anrikt brittiskt märke

snyggaste badrockar för män höst vinter 2020

Elegant badrock från Derek Rose i mjuk och sval bomullssatin, tillsammans med vinröd satinpyjamas från samma märke. Londonbaserade Derek Rose har en historia som sträcker sig ända tillbaka till 1926 och är bland de mest populära inom området Loungewear.

Cleverly Laundry – Loungewear i vintagestil

pyjamas i vintage stil

Även märken som Emma Willis, Oliver Spencer Loungewear och Zimmerli har riktigt högklassiga pyjamas och badrockar inom sitt Lounge Wear-segment. Men här väljer vi att fokusera på ett märke som lanserades under fjolåret på den svenska marknaden via herrmodesajten Care of Carl, nämligen Cleverly Laundry.

Loungewear-specialisten Cleverly Laundry har lagt extra vikt vid mer medvetna materialval och producerar samtliga plagg i 100% vegansk, exklusiv bomull. De pyjamas och badrockar som finns i utbudet har en retrokänsla och för tankarna tillbaka till 1940- och 1950-talets glada dagar inom herrmodet. Det syns både i skärningen och färgerna på plaggen.

pyjamas i vintage still herrmode höst vinter 2020

Här syns samma typ av pyjamas som ovan, med korta ärmar och långbyxor.

klassisk pyjamas för män 2020

Till sommaren kan dock en pyjamas med kortbyxor kännas skön att sova i.

klassiskt herrmode pyjamas

Badrock med korta ärmar som passar såväl efter duschen som till frukostbordet. 

badrock i klassisk stil

En morgonrock i mer traditionell stil.

snyggaste lädertofflor höst vinter 2020

Till detta passar dessa handgjorda tofflor från den engelska skotillverkaren Crockett & Jones alldeles utmärkt.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *