Engelskt herrmode – Hur man klär sig klassiskt brittiskt

engelskt herrmode

Engelskt herrmode har alltid varit populärt bland svenskar. Redan i början av 1900-talet hade Nordiska Kompaniet ett engelskt herrskrädderi i sina utrymmen och vi har redan i drygt århundrade påverkats starkt av det brittiska herrmodet. Här gör vi en djupdykning i engelskt herrmode och vad det egentligen innebär att klä sig brittiskt.

När vi går in 2022 är klassiskt herrmode mer aktuellt än någonsin och det är få stilar som är mer förknippade med det klassiska och tidlösa än engelskt herrmode. Det gäller oavsett om det handlar om formell eller vardaglig stil. Men vad är egentligen engelskt herrmode och hur klär du dig i sann engelsk stil?

Bästa butiker för engelskt herrmode online

Då det gäller engelskt herrmode finns det en sajt framför alla andra på den svenska marknaden. Care of Carl lanserade sin avdelning Best of British år 2016 och här hittar du några av de bästa bland brittiska märken. Det gäller allt från de mest klassiska märkena bland ytterplagg som Barbour och Mackintosh, till skotillverkare som Crockett & Jones och Loake 1880. En avdelning väl värd att besöka!

Internationellt är Mr Porter väldigt stor och även här hittar du de flesta av de mest framstående bland brittiska herrmärken. Lyxiga London-baserade Harrods har även en nätbutik där du hittar många lyxiga märken – däribland naturligtvis brittiska.

care of carl recension
bästa sajter med engelskt herrmode

Vad är engelskt herrmode?

engelskt herrmode online

Det finns många synpunkter på vad som egentligen är engelskt herrmode och brittisk stil. Vissa förknippar det med cardigans och trenchcoats. Medan andra ser framför sig skotskrutigt och Doc Martenskängor. Det som man benämner English country clothing är också något som starkt förknippas med engelsk stil. Hit hör ofta plagg som tweedkavajer och oljerockar, tillsammans med gubbkepsar och Wellington-boots.

TV-serier som Downton Abbey har också påverkat hur vi ser på det engelska herrmodet.

Allt det nämnda har också helt riktigt viktiga delar av engelskt herrmode. Det finns många brittiska märken som påverkat modevärlden starkt med ikoniska plagg genom åren. Det finns också en stolthet för hantverket bland de flesta traditionella herrmodemärken – något som bland annat innebär att produktionen bör hållas strikt i Storbritannien. Allt annat är otänkbart.

Klassiska engelska klädmärken

klassiskt engelskt herrmode
Sean Connery provar skjorta inför första Bond-filmen Dr. No hos Turnbull & Asser.

Det finns ett stort antal brittiska klädmärken med en lång och anrik historia som sträcker sig över 100 år tillbaka i tiden. Bland svenskar är märken som Barbour och Burberry de mest kända, men det finns även många andra märken som är välkända, men mindre kommersiella. Bland engelska märken inom herrmode kan bland annat följande nämnas:

Detta är endast ett urplock av alla klassiska engelska herrmodemärken som finns. Även bland parfymerier kan nämnas Floris London och Penhaligon’s – två märken som är själva sinnebilden av klassisk herrparfymer.

Exklusivt engelskt herrmode

engelskt herrmode Savile Row

Det går heller inte att bortse från skräddade och exklusiva herrplagg då man pratar om engelskt herrmode. Savile Row är en kortare gata i Mayfair i City of Westminster i centrala London, som sedan början av 1800-talet inrymmer en mängd märken för exklusiva herrkläder. Här är fokuset oftast på skräddarsydda kostymer i traditionellt snitt.

Det är väl uppbyggda kostymer och traditionella silhuetter som förknippas med brittiska kostymer. Ofta står det i kontrast till det italienska herrmodet där kavajerna ofta är ostrukturerade (utan stoppning i axlarna och högre armhåla).

Bland de skräddare som finns på Savile Row kan nämnas Gieves & Hawkes, Huntsman & Sons, Henry Poole & Co och Chester Barrie.

11 nyckelplagg i engelskt herrmode

klassiskt brittiskt mode för män

För dig som önskar klä dig i klassisk engelsk stil finns en del traditionella plagg framför andra. Här är några av de viktigaste:

Tweedkostym

tweedkostym

Tweed är ett grovt ylletyg som kanske klarast kommit att förknippas med det typiskt brittiska. Tyget används bland annat vid tillverkning av kostymer, blazrar,  rockar samt kepsar. Om du vill klä dig i engelsk stil är en tweedkavaj eller tweedkostym ett självklart plagg för din garderob. Detta är ett plagg som upplevs som mindre formellt än bomullskostymen och har traditionellt ofta använts vid jakt och fiske hos britter.

Engelska märken med tweedkostymer:

 • Walker Slater
 • Cordings
 • Purdey

Stickad ulltröja

Ull är ett annat material som är tätt förknippat med det brittiska herrmodet. Med sina värmande egenskaper är detta plagg perfekt att använda tillsammans med bland annat oljerockar för extra värme.

Engelska märken med stickade ulltröjor:

 • John Smedley

Slips i olika material

engelska slipsar

Det finns många engelska märken med en stolt tradition inom klassiska accessoarer inom herrmode. Ett av de mest anrika bland dessa är Turnbull & Asser som tillverkar några av de mest exklusiva sidenslipsarna på marknaden. Men även nyare märken som Drake’s har ett underbart utbud av slipsar. Hit hör bland annat ullslipsar och slipsar i gabardine samt silke.

Engelska märken med slipsar:

 • Turnbull & Asser
 • Drake’s

Gubbkeps

brittiska gubbkepsar

Alla som kollat på serier som Peaky Blinders har kommit i kontakt med den traditionella brittiska gubbkepsen. Vi har också kunnat se ett ökat antal svenska män som numera bär denna typ av huvudbonad på senare år. Det finns knappast ett plagg som på marknaden som är mer brittiskt än gubbkepsen!

Engelska märken med gubbkepsar:

 • Lock & Co

Trenchcoat

engelsk trenchcoat

Den klassiska trenchcoaten skapades av Thomas Burberry år 1901. Den rockmodell i gabardintyg har sedan lanserats av flera andra brittiska märken efter det. Detta är en rock som du gärna kan använda tillsammans med kostym i regnigt väder.

Engelska märken med trenchcoats:

 • Burberry
 • Aquascutum
 • Mackintosh

Vaxad jacka

vaxad jacka herr

Den vaxade jackan har främst kommit att förknippas med Barbour hos oss svenskar. Men det finns även flera andra anrika brittiska märken med högklassiga vaxade jackor. Om du vill klä dig stiligt brittiskt till vardagen är detta ett plagg som kan rekommenderas.

Engelska märken med vaxade jackor:

 • Barbour
 • Private White VC
 • Belstaff

Wellington Boots

wellington boots

Hunter Boot Limited är en brittisk skotillverkare som är känd för sina Wellingtonkängor i gummi. Företaget grundades ursprungligen 1856 som North British Rubber Company och har alltså lång historia. Inom detta område finns få konkurrenter. Även om det numera finns många snygga modeller av gummistövlar på marknaden, har Wellington Boots en unik position på marknaden.

Brittiska märken med Wellington Boots:

 • Hunter

Oxfordskor

brittiska oxfordskor

Britterna är oerhört stolta över sitt skohantverk. Det visar också det stora antal anrika märken du hittar som fortfarande har sin tillverkning i Storbritannien. För dig som vill klä dig i engelsk stil är ett par Oxfordsskor av hög kvalitet ett måste. Traditionellt sett var ett par svarta oxfordsskor ett måste i varje engelsmans garderob. Numera anses även mörkbruna Oxfords lämpliga för de flesta sammanhang.

Engelska märken med högklassiga Oxfordsskor:

 • Church’s
 • Loake 1880
 • Crockett & Jones
 • John Lobb

Kostym i traditionellt snitt

brittisk kostym traditionell

Om du vill klä dig i äkta engelsk stil är det en kostym traditionellt snitt som gäller. Hit hör väl uppbyggda kavajer med axelvaddar och väl markerad midja. Silhuetten är också traditionell, vilket i klartext betyder att kostymen är lite längre i stussen än många italienska varianter.

Om du vill klä dig i engelsk stil skall du gärna satsa på en kostym med dubbelknäppning. Kritstrecksrandigt är också något som förknippas med det traditionellt brittiska.

Engelska märken med kostymer i traditionellt snitt:

 • Cordings
 • Dunhill

Hängslar

brittiska fängslar

Om du vill klä dig i sann engelsk stil bör du lämna bort bältet och istället ta ibruk hängslar för att hålla byxorna uppe. Detta är också helt i enlighet med det ökade intresset för klassiskt herrmode på marknaden i dagens läge.

Engelska märken för hängslar:

 • Albert Thurston

Lyxig Lounge Wear

engelsk lounge wear

Lounge Wear har blivit mer populärt i pandemitider. Vad få tänker på är att detta också är ett högst engelskt sätt att klä sig. Det stora antalet brittiska märken som tillverkar högklassig Lounge Wear skvallrar en del om intresset för högklassig plagg inom denna kategori. Hit hör allt från morgonrockar till pyjamas och tofflor.

Engelska märken för Lounge Wear:

 • Derek Rose
 • Sunspel
 • Orlebar Brown

5 tips för hur man klär sig i klassisk engelsk stil

För dig som önskar klä dig i en klassisk engelsk stil är det svenska vädret närmast optimalt. Det är endast under de kallaste månaderna på året som det kan behövas varmare dunjackor här. För övriga delar av året kan de flesta av de mest traditionella plaggen inom engelskt herrmode användas. Här är några stiltips för dig som vill klä dig mer klassiskt engelskt.

Använd jordiga färger

hur man klär sig i klassisk engelsk stil

Klassiska jordiga färger som olivgrönt, navy och beige är det som är klart dominant inom engelskt herrmode. Engelsmännen använder dessa färger på allt från ytterplagg till tröjor och kostymer. För en extra färgklick använder man på höjd en färggrann slips. Du bör också använda dig av en liknande färgskala om du vill klä dig brittiskt.

Håll det enkelt

klassisk engelsk herrstil

I jämförelse med det italienska herrmodet är det engelska betydligt mer återhållsamt. Det är speciellt viktigt att tänka på när det gäller mönster. Undvik skrikiga mönster på plaggen och håll också accessoarerna till ett minimum.

Satsa på skorna

klassiskt engelskt herrmode

En sak som varje välklädd engelsk gentleman lär sig i tidig ålder är att satsa på skorna. Köp bästa möjliga kvalitet som du har råd med och se också till att sköta om skorna på bästa möjliga sätt.

Använd diskreta mönster

engelskt herrmode

Även om mönster används sparsamt inom engelskt herrmode, finns det ett undantag. Rutigt är något som du kan använda både på kavajer och kepsar om du vill klä dig i sann brittisk stil.

Accessoarer av kvalitet

engelskt herrmode

Det engelska herrmodet är inte känt för exklusiva kvalitetsklockor. Däremot finns det många andra accessoarer som engelska män är kända för att satsa lite extra på. Det som är framträdande när du vandrar runt på gator i en typisk engelsk stad är alla män i paraplyn av bra kvalitet och med vacker utsmyckning.

Fox Umbrellas är ett exempel på tillverkare av högklassiga paraplyn.Även käppar är något som många äldre engelska gentlemän satsar lite extra på.

Det är några exempel på klassiska accessoarer som du kan använda för att få till en mer brittisk/engelsk stil.

Vanliga frågor om engelskt herrmode

Var hittar man engelskt herrmode på nätet?

Du hittar klassiska brittiska märken bland annat på avdelningen Best of British på Care of Carl. Även på internationella sajter som Mr Porter hittar du det mesta av det bästa bland anrika engelska märken.

Vad kännetecknar engelskt herrmode?

Traditionen är stark inom det engelska herrmodet och det syns även bland kläderna – i all från material till design. Engelsmännen är stolta över sitt hantverk och det finns många anrika märken med lång historia i Storbritannien. Produktionen av kläderna hålls ofta inom Storbritannien.

Hur klär man sig i engelsk stil?

Använd en avskalad färgskalan i jordiga färger och undvik för mycket mönster i olika plagg. Håll det enkelt och använd dig av typiska engelska nyckelplagg som du hittar hos brittiska märken.

Vilka är nyckelplaggen i engelskt herrmode?

Tweedplagg, tröjor i ull och vaxade ytterplagg är några av nyckelplaggen i engelskt herrmode. Även oxfordskor och kostymer i traditionellt snitt är plagg som förknippas med den engelska herrstilen.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *