Klassiska jackor från Barbour

jackor från Barbour

Genom sin långa historia har Barbour tillverkat flera tidlösa modeller av jackor i murgrönt vaxat bomullstyg som kommit att bli synonymt med det som ofta benämns ”British Country Clothing”. Här tar vi ger vi er en kort historia om märket samt presenterar några snygga jackor från Barbour. Längst ner får du också tips om hur du kombinerar jackor från Barbour med övriga plagg och accessoarer.

Barbour har flera snygga modeller som passar utmärkt till det svenska vädret oavsett säsong. Klassiker för alla som gillar brittiskt herrmode.

J.Barbour and Sons Ltd – kunglig hovleverantör

J. Barbour and Sons Ltd. är kunglig hovleverantör till det brittiska kungahuset under kategorin ”waterproof and protective clothing”. Det första hovleverantörskapet ägde rum år 1974 när Hennes Majestät Drottningen gav Barbour den ärofyllda titeln.

Sedan dess har både Hertigen av Edinburgh och Prinsen av Wales gett Barbour intygat hovleverantörskapet åren 1982 och 1987.

jackor från Barbour

Vilken Barbour jacka ska man köpa?

En vanlig fråga gällande Barbour jackor är vilken modell man skall satsa på. På bilderna kan flera av modellerna se rätt likadana ut, men det finns skillnader.

vilken Barbour jacka ska man köpa

Det största skillnaderna finns i längden och passformen. Barbour jackor finns i allt från kort, mellanlång till lång modell. Vilken du Barbour jacka man ska köpa beror till stor del på användarändamålet och din stil.

  • För en mer uppklädd vardagsstil kan vi rekommendera att du väljer en mellanlång modell med smalare silhuett som Bristol eller Ashby. Även den quiltade modellen Liddesdale passar utmärkt för detta ändamål.
  • Om du vill har en Barbour jacka för friluftsliv eller vill ha utrymme för en tweedkavaj under, rekommenderar vi modellerna Beaufort, Bedale eller Northumbria.

Klassiska modeller av jackor från Barbour

olika modeller av Barbour jackor

Under första och andra världskriget levererade Barbour kläder till den brittiska armén. 1936 började man tillverka motorcykelkläder och den finns en skild linje tillägnad detta som kallas Barbour International. Här kan bland annat nämnas kollektionen Steve McQueen, som hör till modellen Jeffries och är en hyllning till 1960- och 1970-talets stora stilikon.

De flesta av de mest klassiska modellerna av jackor från Barbour finns ändå under Barbour Lifestyle, som är grundstenen i märkets kollektioner och bygger på deras mest klassiska och ikoniska plagg.

Bland de klassiska modeller av jackor från Barbour kan nämnas följande:

Beaufort

barbour beaufort klassiska modeller av barbour jackor

Beaufort är en vaxad jacka med rymlig passform som tillverkats sedan 1983. Den har en krage i manchestertyg och kardborreband vid ärmslut för reglering av vidd.

Bristol

klassiska modeller av Barbour jackor bristol

Bristol är en smalare version än Beaufort, tillverkad i en mellankraftig 6oz Sylkoil vaxad bomullsväv. 

Bedale

barbour bedale klassiska modeller av burberry jackor

Bedale är en kort modell som ursprungligen tillverkades för ridning. Den lanserades 1980 och designades av Dame Margaret Barbour – precis som flera andra av Barbours jackor från denna tidsperiod.

Ashby

snyggaste modeller av barbour jackor

Modellen Ashby är en smalare version än Bedale och den är tillverkad i en mellankraftig 6oz Sylkoil vaxad bomullsväv. 

Liddesdale

quiltade modeller av jackor från barbour

Liddesdale är en quiltad jacka har en krage i manchestertyg och en rymlig passform. En klassisk och ikonisk modell från arkivet som finns i flera olika färger.

Ogston

Ogston barbour jackmodeller

Ogston är tunt fodrad med detaljer i ull samt manchestertyg och patchar i läder på ärmbågar. En jacka som är populär bland annat inom brittiska friluftaktiviteter.

Northumbria

northtumbria klassiska Barbour jackor av längre modell

Northumbria är en lång och rymlig modell med stormkrage i manchestertyg samt droppkant vid plaggslut. 

Beausby

Beausby är en mellanlång modell i klassisk passform. Vad skiljer den från t.ex. Beaufort kanske ni frågar? Jo, framförallt den stora fasanfickan på ryggen som ger jackan dess speciella karaktär.

Sapper

barbour sapper

Sapper är en tjockare, kort modell med dold luva i klassisk passform som lämpar sig för vår-, höst- och vinterbruk. Med andra ord en Barbour jacka även för kallare väder.

Alla dessa modeller finns under Barbour Lifestyle. De funktionella plaggen är designade för att hålla livet ut – från generation till generation. De flesta av modellerna är även väldigt praktiska och passar för såväl en shoppingtur i staden, som på en friluftsvistelse på landet.

Nyare modeller av jackor från Barbour

Det finns också flera andra snygga modeller av jackor från Barbour. Märket erbjuder inte endast vaxade jackor, trots att dessa är de mest kända. Här är några av de snygga modeller som lanserats under senare år.

herrstil Barbour jacka James Bond

Här har vi en vaxad jacka i kavajmodell från Barbour Heritage, Beacon Sports Jacket. Denna bars av Daniel Craig i rollen som James Bond i filmen Skyfall år 2012.

nya jackor från Barbour

Barbour Sander är en vaxad jacka, men i en lättviktsväv som gör det till en lätt och smidig jacka för höst- och vårsäsongen. Denna jacka har en något okonventionell krage för att vara Barbour.

jackor från Barbour

Sander finns också i en quiltad version i en modell som efterliknar en kavaj.

field jackor från Barbour

Fieldjackor är fortsättningsvis en stark trend för våren och sommaren. Här är Barbours tolkning av den klassiska Fieldjackan. Den har likt övriga modeller ett slitstark tyg i ett något tunnare bomullsväv än vi är vana med från Barbour.

jackor från Barbour

Bland Barbours quiltade jackor hittar vi också modellen Powell med en rak passform som är fodrad med mjuk fleece. En lätt och praktisk jacka för våren och hösten som är lätt att kombinera med vardagsplagg.

Jackor från Barbour för sommarbruk

Det är främst inom linjen Barbour International vi ser de största nyheterna inför herrmode våren och sommaren 2022. Redan ifjol lanserades en jacka i tunt material och nu har nya färger kommit till vår- och sommarkollektionen.

Barbour Duke är inspirerad av motorcykeljackan med fyra framfickor och en diskret patch över armbågen. Den påminner mycket om Field Jackets, även kallad safarijacka. Denna kan med fördel användas även tillsammans med en mer uppklädd stil. Inte minst tack vare det avsmalnade midjepartiet.

Läs mer om vårjackor för män

Vax till Barbour jacka

När du köper någon av Barbours oljerockar är det också viktigt att sköta om dem. Detta Thornproof-vax till Barbours oljerockar är utvecklat för att göra plagget mer vattenavstötande och resistent mot slitage. Det tillkommer en användarmanual till denna.

Snygga Barbour västar

En viktig accessoar för dig som köper Barbour jackor är också tillhörande quiltad Barbour väst. Denna går även bra att använda som den är tack vare de stilrena detaljerna på västarna.

Snygga Barbour halsdukar

För dig som har en barbour jacka hör det också till att ha en halsduk från Barbour Lifestyle. Detta är en halsduk i mjuk lammull med ett ikoniskt mönster som är tätt förknippat med varumärket.

Kepsar från Barbour

För dig som gillar brittisk stil är är klassiska tweedkepsar att rekommendera. Även Barbour har en klassisk Flat Cap i sitt utbud. Ovan hittar du en klassisk vaxad keps i varumärkets signaturstil, med vattenavstötande väv i en medium thornproof vaxad bomull. För dig som gillar att istället klä dig i baseball keps, finns även en modell i samma material.

Barbour för hundar

Om du gillar att klä dig i Barbour, varför inte löpa hela linan ut och även klä dina fyrfota vänner i Barbour. Det finns ett överraskande stort utbud av Barbour även för hundar, med allt från quiltade hundtäcken/jackor till Barbour kläder för hundar i vattentätt material. Allt i Barbours kännspaka färger och material.

Det finns t.o.m. Barbour hundsängar om du vill att din hund skall sova i stil!

Hur du kombinerar med andra plagg samt accessoarer

Det är få andra jackor som passar så bra tillsammans med jeans som jackor från Barbour. Chinos passar också utmärkt tillsammans med Barbour-jackor. Med andra ord är det den perfekta jackan för lediga stunder.

Då det gäller skor är olika typer av kängor det självklara valet. Märken som R.M. Williams, Clarks Originals och Astorflex rekommenderas om du vill få till den rätta stilen tillsammans med Barbour jackorna.

Vi rekommenderar att du bär antingen zip-tröjor eller en stickad tröja för att den perfekta stilen.

Vanliga frågor – jackor från Barbour

Vilken Barbour jacka ska man köpa?

Barbour jackor finns i allt från kort, mellanlång till lång modell. De skiljer sig också i silhuetten. Vilken du Barbour jacka man ska köpa beror till stor del på användarändamålet och din stil. För en mer uppklädd vardagsstil kan vi rekommendera att du väljer en mellanlång modell med smalare silhuett som Bristol eller Ashby. Även den quiltade modellen Liddesdale passar utmärkt för detta ändamål. Om du vill har en Barbour jacka för friluftsliv eller vill ha utrymme för en tweedkavaj under, rekommenderar vi modellerna Beaufort, Bedale eller Northumbria.

Hur är Barbour i storlek?

De flesta av de klassiska modellerna av Barbour jackor är normala i storleken. Där kan det rekommenderas att du väljer din vanliga storlek när du köper Barbour jackor.

Vem säljer Barbour online?

De sajter som inriktar sig på exklusiva märkesplagg har klart bäst utbud av Barbour online. Hit hör t.ex. Care of Carl som har de allra flesta modeller av Barbours klassiska modeller av jackor på nätet.

Vad betyder Barbour?

Barbour står för J. Barbour & Sons och är ett märke som är främst känt för sina mossgröna vaxade jackor tillverkade i 6oz Sylkoil bomullsväv. 

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *