Herrmodetrender vår/sommar 2022:

herrmode vår/sommar 2022
Herrmode från Eton Shirts

Nu har de flesta herrmodemärken lanserat sina vårkläder och sommarkläder. Plaggen har också kommit ut till butikerna för herrkläder online. Här tar vi er igenom trenderna våren/sommaren 2022.

Det är många omvärldsfaktorer som påverkar herrmodet 2022. Pandemin har haft ett starkt inflytande på modebranschen och hur vi klär oss. Nu är äntligen alla restriktioner borta och det märks verkligen. Nu när vi kan umgås som vanligt igen är festmode mer populärt än någonsin bland män.

Fem modetrender vår/sommar 2022

herrmode vår/sommar 2022
Sommarstil från Eton Shirts.

I vår stora guide till herrmode har vi gått igenom trenderna inom modebranschen. Där finns både trender för modebranschen generellt och för de kläder vi bär. Här kommer en mer specifik trendanalys för våren och sommaren 2022. Här är de trender vi kan se utifrån de kollektioner som släppts på marknaden för våren och sommaren.

Business Casual större inom herrmode

business casual herrmode vår/sommar 2022

I ett arbetslandskap där många ännu jobbar hemifrån är stanna-hemma-mode ännu stort. Vi har dock kunnat se en längtan till att få börja träffa andra människor mer obehindrat igen. Det har gjort att uttrycket Business Casual växt sig allt starkare inom herrmodet.

Business casual kunde beskrivas som en klädkod där man blandar inslag av det som traditionellt ”Business” och ”Casual” till en fungerande helhet. Det kanske kan vara svårt att särskilja uttrycket från det vanligare uttrycket Smart Casual, men Business Casual kan ses som aningen mer uppklätt.

Hos bland annat Care of Carl har man nu lanserat en ny avdelning kallad Business & Beyond. Det är en avdelning där du hittar mängder av plagg inom kategorin Business Casual.

Kvalitet är viktigare

herrmode kvalitet vår/sommar 2022

Det finns många faktorer som påverkar oss till att bli mer noggranna vid valet av de kläder vi bär. För det första har vi blivit mer medvetna om miljöfrågor och etiska spörsmål som tillverkningsförhållandena. Slit-och-släng kulturen som vi haft inom modebranschen i flera decennier är inte endast ohållbar ur etiskt perspektiv. Vi vill också bära plagg som håller över tid.

Bland olika herrmodemärken ser vi att fler plagg plagg i exklusiva tyger som kashmir och högklassiga bomullstyger lanserats. Det är helt klart att vi män är mer medvetna om vad vi bär och att även märkena uppmärksammat detta.

Ekologiska kläder populärare

ekologiskt herrmode vår sommar 2022

Enligt en rapport som nyligen lanserats från det amerikanska analysföretaget Technavio finns en ökad efterfrågan på ekologiska herrkläder. Det har även gjort att fler herrmodemärken också börjat ta in fler ekologiska plagg i sina kollektioner istället för herrkläder tillverkade med kemiskt baserade tyger.

Enligt rapporten uppvisar marknaden för herrkläder på en potentiell tillväxt på hela 182,66 miljarder USD för prognosperioden 2021-2025, vilket visar på ett större intresse bland kläder för män.

Klassisk och tidlös stil framträdande

I de stilguider som Svensk Handel Stil publicerat under de senaste åren har man kunnat märka en större längtan till gångna tider. I utmanande tider blir vi nostalgiska och längtar tillbaka till när allt var tillsynes mer okomplicerat.

Vid en analys av de herrkollektioner som släppts för våren och sommaren 2022, ser vi att många influerats av herrmodet från 1930-talet och några årtionden framåt. Det är en trend som vi kunnat se i flera år nu och inom herrmode vår/sommar 2022 är den tydligare än någonsin.

Fokus på klassiska detaljer

Som en del av detta intresse för klassiskt och tidlöst herrmode ser vi att plagg med detaljer från gångna tider även blivit mer framträdande i herrkollektionerna. Det är inte endast 1930- och 1940-talets herrmode som inspirerar. Vi ser även att detaljer hämtats från 1960- och 1970-talet. Det märks speciellt hos typiska sommarplagg som badkläder och kortärmade skjortor.

Trender som kommer tillbaka inom herrmode vår/sommar 2022

Med tanke på hur herrmodet utvecklats under senare år kan det vara på sin plats att redogöra för vilka trender som kommer tillbaka inom herrmodet. Speciellt inom klassiskt herrmode har vi sett mycket influenser från 1930-, 1940- och 1950-talet på senare år. Det handlar om allt från passform på kostymer till enskilda detaljer på byxor.

Här är några trender som vi klart och tydligt kan se att kommer tillbaka i kollektionerna inom herrmode våren/sommaren 2022:

  • 1930-talets öppna krage på pikétröjor
  • 1950-talets pastellfärger
  • 1960-talets badmode
  • 1970-talets senapsgula färger

Färgtrender inom herrmode vår/sommar 2022

färgtrender inom herrmode 2022

Enligt Pinterest och deras rapport Pinterest Predicts 2022, har söktermen ”Electric Blue Outfit” haft en ökning på +140% i sökvolym under perioden oktober-september 2021. Det gäller dock att komma ihåg att sökvolymerna är väldigt säsongsbetonade, så därför gäller det att ta denna trend med en nypa salt.

Istället är det ett mer tillförlitligt sätt att se vad modehusen faktiskt erbjuder i sina kollektioner när man analyserar färgtrender för vårens färger och sommar färger.

färgtrender herrmode vår sommar 2022
färgtrender herrmode vår sommar 2022

Oscar Jacobson har släppt en utmärkt guide för vilka färger som tjänat som inspiration för deras kollektion inför våren och sommaren 2022. Där finns rätt bra sammanfattat de viktigaste färgtrenderna inom herrmode denna säsong.

Som vi kan se är det mycket jordiga färger inom herrmodet just nu. Olika nyanser av brunt, beige och olivgrönt står sig starkt oavsett säsong. Det som syns starkare inför varje vår- och sommarkollektion är inslag av mer pastellfärger. Hit hör beige som övergår i laxrosa.

färgtrender herrmode vår sommar 2022

Mer urblekta nyanser av grönt är också färger som kommer starkt denna säsong. Bland de färger som vi speciellt kan rekommendera för våren och sommaren är senapsgult, som finns bland många herrmodekollektioner denna säsong. På jeans är det urblekta färger som gäller denna sommar (mer om det längre ner).

snygg herrstil vår sommar 2022

Till sommaren är det alltid stiligt att även plocka fram en tunn denimskjorta i kombination med beiga eller sandfärgade kavajer och kostymer. Det ger en läcker färgkombination mot solbrun hud.

Nyckelplagg inom herrmode vår/sommar 2022

Här tar vi fram några av de nyckelplagg som du bör ha i din garderob denna vår och sommar.

Festkläder för män sommaren 2022

festkläder herr sommar 2022

Nu när sommaren snart är här kan vi konstatera att intresset för festkläder är större än någonsin tidigare. Det märks verkligen att det finns ett uppdämt behov av att få träffa andra och festa loss.

Inhiberade bröllop och studentfester skall tas igen. Vi kan också röra oss mer fritt bland andra människor på nattklubbar och terrasser. Allt detta gör att vi nu är på jakt efter stiliga outfits för olika festliga sammanhang. Det faktum att linnekostymer nu är väldigt eftertraktade bland män talar sitt tydliga språk.

Speciellt för mer formella festligheter som nämnda bröllop och studentfester är kostymer i linne något vi kan rekommendera. Bär det tillsammans med loafers för en snygg festklädsel.

För sommarens mer lediga festligheter är alltid pikéer och/eller en overshirt, tillsammans med stilrena byxor och loafers ett bra val. Lägg till en bandana för pricken över i:et.

Linneplagg för män sommar 2022

Linneplagg blir alltid populärare ju närmare sommaren vi kommer och det gäller speciellt sommaren 2022. Vi kan se ett stort urval av olika plagg i linne lanseras hos olika märken. Det finns allt från snygga linnebyxor för män till overshirts och kavajer i linne hos olika herrmodemärken just nu.

Linne är inte endast ett skönt material att bära på sommarhalvåret, det är också ett tyg som ger en avslappnad elegans. Ovan nämnda linnekostym i en beige, sandfärgad eller olivfärgad nyans är ett måste i herrgarderoben sommaren 2022. Även en overshirt i samma nyanser är något du bör ha.

Kombinera vita linnebyxor med en olivfärgad eller beige overshirt för en elegant italiensk stil.

Stiliga loafers för sommaren

Skor är oerhört viktigt för en stilig helhet och om du vill klä dig stilrent sommaren 2022 finns det en skomodell framför alla andra. Loafers passar både till vardag och fest, men speciellt till festligare tillfällen lyfter den hela din outfit.

Det finns två huvudsakliga modeller av loafers – Penny Loafers och Tassel Loafers. Båda har sin plats i herrgarderoben. Ett stiltips gällande loafers till sommaren är att du lämnar bort de långa strumporna. Satsa istället på osynliga modeller av strumpor som är speciellt utformade för loafers.

Vadderad väst

Västen blev utsedd till årets modejulklapp 2021, men det är långtifrån endast ett vinterplagg. Både för de svenska våren och hösten är ett idealiskt plagg att använda sig av tack vare mångsidigheten. Italienarna använder ofta en vadderad väst utanför kavajen och det är också möjligt att använda västen utanför tröjan vid lite varmare väder. Möjligheterna är många och det gör att detta är ett av måste-plaggen i herrgarderoben.

Linnekavaj i jordiga färger

Linnekavajen är ett av nyckelplaggen inom det italienska herrmodet. Det är just denna stilinriktning som alltid blir mer intressant bland svenska män ju närmare sommaren vi kommer. Satsa på en linnekavaj/kostym i en beige nyans till denna vår och sommar. Detta är ett väldigt mångsidigt plagg som du kommer att ha mycket nytta av!

Pikétröja med öppen krage

Stiliga pikétröjor är alltid ett av de viktigaste herrmodeplaggen till våren och sommaren. Inom herrmodet våren/sommaren 2022 finns fler varianter än någonsin tidigare. Satsa på en variant med öppen krage – ett plagg som var väldigt framträdande inom herrmodet på 1930-talet. Den kan du bära både som den är eller tillsammans med kavaj eller överskjorta.

Byxor med hög midja och frontveck

Vi vet att vi låter som en trasig skiva, men det tål att upprepas. Byxor med hög midja och frontveck är det stiligaste du kan bära våren och sommaren 2022! Det finns många snygga varianter av denna typ av byxor i både bomull eller linne från märken som Oscar Jacobson och italienska Briglia 1949, Incotex eller PT01.

En elegant byxmodell från italienska Briglia 1949 med dubbla fronteck, hög midja och uppslag vid byxbenen. Med dessa byxor är det enkelt att få till en snygg sommarstil tillsammans med loafers eftersom de blottar nödvändiga centimeter av anklarna.

Ljusa och tunna jeans med lös passform

Jeans är alltid i fokus då det handlar om att klä sig avslappnat. För att få fram den perfekta vår- och sommarstilen är ljusa jeans i en lite lösare passform det perfekta valet. Kulören passar utmärkt med de trendfärger vi ser inom herrmodet våren och sommaren 2022. Speciellt till pastellfärger är ljusa jeans att rekommendera.

Modellen överst kommer från Oscar Jacobson. En annan modell av jeans som vi rekommenderar till sommaren är klassiska 501 från Levi’s med originalpassform och normalhög midja. Undvik de allra tajtaste modellerna av jeans denna sommar!

Överskjortor i safaristil

Överskjortor eller overshirts har varit en av de stora trenderna inom herrmode de senaste åren. Till sommaren ser vi allt fler modeller i safaristil. Som vi nämnt tidigare är även överskjortan ett av de plagg som går att kombinera på många olika sätt. Du kan använda den istället för en kavaj eller tillsammans med en piké för en elegant sommarstil.

Det finns oerhört många modeller av överskjortor på marknaden just nu. Varför inte satsa på en elegant modell med midjebälte som du hittar bland annat hos Oscar Jacobson? Modellen heter Westwood och finns i många olika färger.

Sandaler rika på detaljer

Till våren och sommaren är loafers alltså det hetaste skomodet för män. Det finns dock även en annan skomodell som vi sett komma starkt inom herrmodet till sommaren de senaste åren – sandaler. Birkenstocks är klassikern bland sandaler, men flätade modeller eller gladiatorsandaler är ännu stiligare om du frågar oss.

Du hittar också snygga modeller av gladiatorsandaler bland herrmodebutiker online. Här kan du läsa mer om herrskor.

Bandanas och scarves

Bland de accessoarer som du kan använda för att framhäva en personlig stil våren och sommaren finns bandanas och scarves. Vi rekommenderar speciellt bandanas för att ta fram den eleganta vintagestilen som är så eftertraktad inom herrmode våren och sommaren 2022.

Solglasögon som statement

Solglasögon är en annan accessoar som kan höja din stilfaktor enormt till våren och sommaren. Till våren och sommaren 2022 ser vi allt fler klassiska modeller av solglasögon på marknaden. Du bör såklart välja en modell som passar ditt ansikte, men i övrigt är det bara att välja och vraka bland de enorma utbud av snygga modeller av solglasögon som finns på marknaden!

Bästa märken för herrmode vår/sommar 2022

Utifrån det utbud som man lanserat på herrmodesajterna kan vi speciellt rekommendera följande märken till denna säsong:

Oscar Jacobson

Svenska Oscar Jacobson har verkligen tagit stora steg framåt under senare år med deras kollektioner. Här hittar du det mesta av det bästa inom klassiskt herrmode på nätet. Du hittar ett bra utbud av dubbelknäppta kostymer och kavajer i både linne och sval bomullsstretch hos Oscar Jacobson. Något som kan vara svårt att hitta någon annanstans.

Morris Heritage

Ett annat svenskt märke som tagit fram väldigt snygga vår- och sommarkollektioner de senaste åren är Morris Stockholm. Speciellt under linjen Morris Heritage hittar du mängder av klassiska och stilrena herrplagg.

Orlebar Brown

Ett av de herrmodemärken som vi speciellt kan rekommendera för dig som letar efter snygga strandplagg är Orlebar Brown. Du hittar bland annat klassiska och stilrena badbyxor, tillsammans med Terry-pikéer av högsta kvalitet hos märket. De senaste åren har Orlebar Brown också kommit ut med James Bond-kollektioner lagom till sommaren.

bästa märken herrmode sommar 2022

Filippa K

Filippa K är speciellt starka inom minimaliskt mode. Här hittar du eleganta byxor med både frontveck och uppslag och andra stilrena plagg som är perfekta att använda bland annat som ”Business Casual-plagg”.

Stenströms

Till våren och sommaren 2022 har Stenströms lanserat en kollektion fylld med stilrena plagg i säsongens trendfärger. Håll speciellt utkik efter utbudet av vadderad västar hos märket.

Boglioli

Om du letar efter okonstruerade kavajer i äkta italiensk stil är Boglioli det självklara valet. Till våren och sommaren 2022 hittar du kavajer från Boglioli bland annat hos Care of Carl.

bästa modemärken vår sommar 2022

Briglia 1949

Byxor med hög midja och frontveck är eftertraktade bland män just nu. Det gäller inte minst under våren och sommaren. För att hitta denna byxmodell rekommenderar vi speciellt italienska tillverkare som Briglia 1949, Incotex eller PT01. De har många byxor av denna modell.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *