Allt om sandaler: Köpråd och stiltips

snygga sandaler herr sommar 2022

Sandaler är en av skosorter som gjort en omvänd resa genom seklen – från lyxprodukt till persona non grata (med en viss comeback på senaste tiden). För medan många andra plagg, som T-shirts och sneakers, gått från arbetarkläder till high fashion så har sandalerna gjort precis tvärt om.

Och visst finns det många tillfällen där en herr-sandal inte passar in. Men det finns tillfällen när även en gentleman hoppar ut kostymen och hasar ner till havet i bara shorts och t-shirt. Det är där sandalen har sin självskrivna plats.

I den här artikeln går vi igenom de olika typerna av sandaler, snygga sandaler till sommaren, och ger stiltips på hur du bär dem bäst.

Sandaler: Från kungar till hippies

gamla sandaler herr
Sandaler har burits i tiotusentals år, över hela världen. Foto: Wikipedia

I Egypten bars sandalerna främst av nobelt folk, som en statussymbol. Grekerna och romarna utvecklade flera varianter, med både låga och höga sandaler, där remmarna löpte upp längs vaden. Det sägs ha varit kristendomen (Jesus till trots) som stoppade sandalen i västvärlden. Nakna fötter var för avklätt – civilisationen krävde skor.

Det var tidiga 1900-talets hälsoideal (med sina tveksamma kopplingar till människosyn) som väckte liv i sandalen igen. Tyska familjen Birkenstock var en av de drivande bakom att skapa fotriktiga innesulor och koppla fotkomfort till hälsa, amerikanska Dr Scholl i USA en annan. 

När tyska tillverkare som Berkemann och Worishofter började göra sandaler följde Birkenstock efter. Lite av en slump började en amerikanska, Margot Fraser, importera Birkenstock till USA. Men när skoaffärerna vägrade ta in skorna provade hon att marknadsföra dem ihop med hälsokost istället, där de upptäcktes av amerikanska hippies. 1973 släppte Birkenstock sin mest populära modell – Arizona – som idag lär vara världens mest sålda herr-sandal.

Genom modets nycker har sandalerna gjort en comeback. I flera omgångar har kändisar, filmstjärnor och influencers lyft försäljningen av sandaler. Birkenstock har gjort samarbeten med Dior, Manolo Blahnik, Rick Owens och Jil Sander.

Typer av herr-sandaler

Från gladiator till hippe – det finns en sandal för alla. Framför tre typer av sandaler har etablerat sig i herrmodet: den klassiska lädersandalen, fiskarsandalen och flip flops. På senare tid har också sportsandaler, som definitivt inte hör herrmodet till, dykt upp som en modeaccessoar.

Lädersandaler / Birkenstocks

birkenstock lädersandaler herr

Den mest populära är den klassiska lädersandalen som populariserats genom Birkenstocks Arizona-modell med sina två remmar. 

Birkenstock ska ha modellerat sin sula från ett fotavtryck i sand. En klassisk Birkenstock-sula är uppbyggd kring en sula i kork och latex, omgärdad av juteväv. Högst upp mot foten finns ett lager mocka.

Birkenstock tillverkar Arizona i ett stort utbud av läder- och mockakvaliteter. Snyggast tycker vi är en mörkbrun skinnvariant som Birkenstock Arizona Habana, eller en Arizona i ljus mocka.

Hos märket med det passande namnet Ancient Greek Sandals hittar du också fler snygga herr-sandaler.

Fiskarsandaler

church's fiskarsandaler herr
Klassisk fiskarsandal – Church’s Fisherman Nevada

Fiskarsandaler har många likheter med romarnas och grekernas sandaler, men har fått sitt namn från att de användes av fiskare som ville ha skor som torkade snabbt. 

En fiskarsandal har flera remmar som löper över foten, och ofta en rem runt hälen. Går sandalerna istället över ankeln kallas de gladiator-sandal (en stil som nog kräver svärd och sköld för att försvara).

Den här stilen ger ett mycket mer rustikt intryck, och har kommit och gått i popularitet. Fortfarande finns den kvar i sortimentet hos klassiska skotillverkaren Church’s .

Flip flops och badsandaler

havainas flip flops herr
Den klassiska Havaianas-sandalen inspirerades av traditionella japanska sandaler. Foto: Havannas

Flip-flopen är sandalen med den Y-formade remmen mellan första och andra tån. Även om stilen funnits i tusentals år så är den moderna flip-flopen inspirerat specifikt av japanska zōri-sandaler, en traditionell stil som bars med kimono. Amerikanska soldater tog med dem hem till USA.

Den klassiska Havaianas-sandalen skapades i Brasilen 1962, då man bytte materialen i zōri-sandalen till brasilianskt gummi. Idag är sandalen en stapelvara i Brasilien, och har också spridits och imiterats globalt.

Andra snygga alternativ till Havaianas kommer från t.ex. Orlebar Brown och Vilebrequin.

Sportsandaler

suicoke sportsandal herr
Japanska Suicoke gjorde en oväntad succé med sina stilrena sportsandaler. Foto: Suicoke

Teva-sandalen uppfanns av geofysikern Mark Thatcher, som arbetade som guide vid Grand Canyon. För att undvika att hans flip flops flöt iväg med vattnet satte Thatcher kardborreband på ett par flip flops.

Och det är i vildmarken som sportsandalen förblev under många år. Skon är inte direkt snygg, men perfekt för rafting och hiking i varma miljöer där man behöver kunna torka ut foten snabbt.

I mitten på 2010-talet gjorde japanska Suicoke lite oväntat sportsandalen till en modeprodukt och har skapat en nisch för sig själva genom samarbeten med designers som BAPE, Beams, Stüssy och Aimé Leon Dore.

Så bär du sandaler

Sandaler på rätt sätt: T-shirt, upprullade chinos och ett par Birkenstock Arizona (utan strumpor)

Det är enklare att beskriva när en sandal passar in, än när den inte gör det. Sandaler bärs vid stranden eller poolen, utan strumpor (om du inte bär zōri med kimono).

Lädersandaler kan du bära med snygga shorts eller ett par avslappnade chinos, tunna jeans eller linnebyxor. Upptill passar t-shirt, piké eller linneskjorta. Genom att vika eller rulla upp byxorna markerar du att du är på väg till eller från stranden, och absolut inte kommer bära dem så där till kontoret.

Flip-flips hör hemma på stranden eller vid poolen. Bär dem enkelt med en snygg t-shirt och badshorts.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *