Sommargarderoben: Fem snygga linnebyxor för män

linnebyxor herr

Linne är tätt knutet till sommaren inom herrmodet. Lika bra som ett par linnebyxor kan sitta en varm och vindstilla sommardag, lika illa kan de passa in en blåsig vår- eller höstdag. Det är nu eller aldrig, helt enkelt.

I den här artikeln har vi plockat ut fem snygga linnebyxor för män, och ger dig köpråd och stiltips på hur du kan matcha dem.

Varför välja linnebyxor?

Linne är ett material med ett par fantastiska egenskaper, och en delvis negativ egenskap. 

Låt oss börja med den negativa: skrynklorna. Om du älskar ett par välstrukna byxor så förbered dig på en chock. Linne skrynklar och du kommer inte lyckas hålla den nystrukna känslan hur du än försöker. Det finns två sätt att hantera det: 1) utveckla din sprezzatura och gör det till något positivt, 2) undvik byxor i rent linne och välj byxor med linneblandningar, som påminner om linneväv i utseendet men håller formen mycket bättre.

Med det negativa ur världen, det positiva: linnebyxor är svala, luftiga och fantastiskt snygga. Linnetyger är bra på att transportera luft och fukt – det är en naturlig egenskap. Deras snygghet kommer vi att återvända till nedan, men linnet har en avslappnad elegans som är svår att slå på sommaren.

Dessutom, som pricken över i, så är linne bra från ett hållbarhetsperspektiv, särskilt om du väljer tyger som vävts här i Europa. Linnet är mer resurssnålt än bomull och ull, och lin odlas här i Europa.

Fem snygga linnebyxor till sommaren

Oscar Jacobson

snygga linnebyxor herr från Oscar Jacobson
Oscar Jacobson Delon

Linnebyxorna Delon från klassiska Oscar Jacobson. Den beiga naturliga färgen är lätt att matcha och byxorna har en avsmalnande passform som passar att rulla upp lite för att markera ett par mockaloafers.

NN07

herr linnebyxor NN07
NN07 Karl

Vill du ha en byxa med rakare ben så finns modellen Karl från NN07. Det raka benet gör stilen lite mer avslappnad, som gjord för sandaler eller espadriller och en bowlingskjorta.

Morris Heritage

snygga linnebyxor för män från Morris
Morris Heritage Jack

Morris Herritage modell Jack är tillverkad i ett fint linnetyg från italienska Angelico och har klassiska detaljer som slag och pressveck. Den tobaksbruna nyansen är en favorit till bl.a. en piké i benvitt eller marinblått.

PT01

pt01 linnebyxor herr
PT01

För maximal känsla av Italien är det italienska byxspecialisten PT01 från Turin som gäller. Klassisk mörkbrun herrbyxa i en vid modell med snygga frontveck. Gjord i en mix av bomull, linne och lite stretch.

Incotex

vita linnebyxor herr
Incotex Chinolino Trouser

Ska du bära vita linnebyxor utanför stranden eller poolen, så är Incotex byxor i linne-bomullsblandningen chinolino ett bra alternativ. Tänk på att byxorna är tunna – bär kavaj eller låt skjortan gå utanpå byxan för att inte visa upp mer än du tänkt dig.

Stiltips

Outfit: Linnebyxor och kavaj

linnebyxor och kavaj

Förutom linnekostymer så går det naturligtvis också utmärkt att matcha en linnekavaj med uddabyxor i linne. 

Som vi går igenom i vår guide till linnekavajer så handlar utmaningen främst om färgkombinationer: om du matchar ljus kavaj och ljusa byxor så finns en risk att det blir uppklätt men inte välklätt. Tänk därför på att antingen bryta av färgerna mot varandra – mörkt upptill och ljust nedtill eller vice versa – eller använda andra knep till att skapa kontraster, t.ex. en blå denimskjorta eller en vävd bomullspiké.

Att välja just en skjorta eller piké i bomull är en bra idé oavsett färgkombination. Bomullen bryter av linnets lite gammaldags känsla och lyfter fokus bort från skrynklorna.

Du kan naturligtvis bära slips till kavajen, men tänk på att undvika en alldeles för glansig sidenslips. En intressant textur, som en virkad slips, eller material som passar med linnet skapar mer harmoni.

Outfit: Linnebyxor med skjorta

linnebyxor outfit med skjorta
Pini Parma

Det finns många bra sätt att kombinera skjortor med linnebyxor. Kommer du ha kavaj över så är en skjorta i bomull bäst – annars går t.ex. linneskjortor lika bra. 

Linnebyxornas utpräglade sommarkänsla gör också att du kan bära kortärmade skjortor utan att se ut som att du jobbar på NASA. Prova t.ex. att matcha med en bowlingskjorta (cuban collar / camp collar).

Outfit: Linnebyxor med piké

linnebyxor outfit med piké
Luca Faloni

Ett annat välklätt alternativ är att kombinera linnebyxor med en pikétröja. Vi tänker då inte närmast på en vit tenniströja a la Lacoste, utan snarare på en pikétröja i vävd bomull med lite mer Medelhavskänsla.

En pikétröja utan knappslå, en s.k. johnny collar, är ett sätt att göra din klädsel lite mer välklädd. Vill du satsa på en mer strandbetonad känsla så kan du titta på pikétröjor i frotté (terry).

Till skillnad från tenniströjans vanligen starka färger så finns det mycket att vinna på mer naturliga nyanser, som stämmer överens med linnebyxan. Benvitt, gräddfärgat, gråbrunt och olivgrönt är exempel på bra nyanser.

Skor med linnebyxor

Det finns flera typiska sommarskor som passar utmärkt till linnebyxor.

Om du bär långa linnebyxor med breda byxben bör du helst använda sandaler eller espadriller.

Till linnebyxor med smalare byxben av stiligare modell är loafers det absolut bästa valet om du vill klä dig stilrent. Även andra sommarskor som driving shoes och seglarskor passar utmärkt till linnebyxor med smala byxben.

Köpråd

Passform och detaljer

linnebyxor för män

Med linnebyxor finns två grundmodeller – skräddade och avslappnade. De skräddade byxorna har ofta klassiska byxdetaljer som side adjusters i midjan och frontveck, medan de avslappnade har vida ben, flat front och ofta resår eller knytning i midjan.

Till skillnad från andra herrbyxor behöver inte de skräddade linnebyxorna nå ända ner till skorna. Eftersom många använder öppna skor som loafers, espadriller och sandaler till linnebyxor kan linnebyxorna vara av kortare modell och med uppslag.

De modeller av linnebyxor som kommer med vida ben passar bäst för strandbruk.

Linnebyxor med knytning eller resår

linnebyxor med snörning

Det har blivit allt populärare med linnebyxor med knytning (drawstring). Bälten passar inte alltid bra till linnebyxor, och knytningen är ett sätt att lösa det på.

Ytterligare en variant är linnebyxor med resår. Här blir linnebyxan mer av en joggingbyxa i linne, och det är inte tydligt vad idén med ett par såna byxor är annat än ren bekvämlighet.

Det här är en detalj som passar bäst på linnebyxor av den vidare typen, bäst lämpade för strandbruk. Ska du ha linnebyxor med skjorta och kavaj så välj side adjusters istället. Men – som bilden visar – ingen regel utan undantag. Mode handlar om att kunna reglerna, för att sedan välja vilka du vill bryta mot.

Material och färger

linnebyxor herr med piké
Rose & Born

Som vi nämnt tidigare så kan man välja mellan byxor i ren linne, eller att blanda linnet med t.ex. bomull. De rena linnebyxorna är normalt svalare men skrynkligare, men när du blandar upp linnet med bomull så får du ett par byxor som håller formen lite bättre.

När det kommer till färger så är rekommendationen att hålla sig till den naturliga paletten – från olika nyanser av benvitt och beige till dova nyanser som olivgrönt, marinblått eller tobaksbrunt.

Vita linnebyxor – en fråga för sig

Vita linnebyxor då? Vita linnebyxor är utan tvekan populärt, men fundera ett par gånger innan du väljer vitt över någon av färgerna vi rekommenderade ovan.

Bortsett från att vitt är en väldigt opraktisk nyans på byxor (tänk fläckar) så är det också en väldigt genomskinlig nyans. Det som inomhus inte ter sig som ett problem kan i solen och väta snabbt bli lite väl avslöjande.

Vita linnebyxor med en T-shirt går absolut att bära på en strand. Men ska du lämna stranden och fortfarande vill bära vitt så rekommenderar vi i så fall att välja en kavaj av korrekt längd till, som så att säga täcker lite av problemet. Välj också ljusa underkläder, som lyser igenom mindre.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *