Köpguide: De snyggaste pikétröjorna 2023 och hur du bär dom

snygga pikéer vår sommar-2

Inlägget kan innehålla sponsrade länkar. Läs mer.

Ett av nyckelplaggen för sommaren är definitivt pikétröjan. Det är ett mångsidigt plagg som kan användas både som den är eller innanför kavaj. Här tar vi fram några av de snyggaste modellerna av pikétröjor denna sommar.

Som vi nämnt i flera omgångar hämtar herrmodet till stor del inspirationen från 1930-talets gyllene tidsera inom herrmodet. En av nyckelplaggen då var pikétröjan.

Pikéer inom herrmodet

Till glädje för alla som gillar herrmode har många modehus till denna säsong kommer med egna retro-tolkningar av detta klassiska plagg. Svenska Eton lanserade redan ifjol en pikétröja med öppen krage som andas klassisk elegans. Det är en typ av piké som framför alla andra plagg kännetecknar den elegans vi såg inom 1930-talets herrmode.

Till årets vår- och sommarsäsong kan vi speciellt rekommendera de modeller som Oscar Jacobson lanserat i sin nyaste kollektion. Här hittar du flera pikéer med öppen krage och även finstickade modeller med snygga broderingar.

Den öppna kragen är en av de detaljer som du gärna får hålla i minnet när du söker efter snygga pikétröjor till våren och sommaren. Längre ner listar vi några andra detaljer värda att hålla utkik efter. Längst ner får du också lite stiltips om hur du kombinerar andra plagg med pikétröjan.

Det bästa av allt är att pikétröjan nu också finns i alltmer ändamålsenligare och skönare material. Det finns tajta och lösare modeller, vilket gör det möjligt för män med alla kroppstyper att använda sig av plagget.

Hämta inspiration från 1930-talet

inspiration piketröja

Inom klassiskt herrmode hämtas mycket av inspirationen till kollektionerna just nu från 1930-talet och några årtionden framåt. Dessa var årtionden då pikéer var väldigt framträdande i vardagsklädseln.

klassisk inspiration piketröja

Under 1930 och 1940-talet var detta en utpräglad så kallad ”Resort Wear” eller ”Sports Wear” som användes t.ex. under golfrundor. Även till kavaj användes pikéer flitigt som ett mer avslappnat alternativ till skjortan. Numera går det lika bra att använda denna klädseln även till kontoret eller kvällens fester om så önskas.

sommarmode piketröja

Pikétröjan är också perfekt att använda till byxor med hög midja och dubbla frontveck om du vill få fram alla detaljer på dina byxor.

Snygga pikétröjor till sommaren

Det som också är utmärkande för årets pikétröjor är de rena linjerna, dessutom i jordiga färger som passar utmärkt till en mer dressad stil. Satsa på finstickade modeller som känns sköna på huden.

En annan detalj att tänka på är att den gärna får ha ribbstickade plagg- samt ärmslut. Det gör att pikétröjan får ett tätare passform mot kroppen. Här är några exempel på detta från Oscar Jacobsons senaste vår- och sommarkollektion.

Den öppna kragen är alltså en viktig detalj att tänka på vid valet av pikétröja denna sommar. Två av säsongens absolut snyggaste nyheter bland pikéer är dessa från italienska Gran Sasso och brittiska Peregrine. Den från Gran Sasso är finstickad och tillverkad i Italien av en strukturerad samt behaglig kvalitet i linne.

Även pikétröjan från Peregrine är stickad ett mjukt och fint bomullsgarn i deras fabrik i Manchester och har en stilig öppen krage utan knappar.

Om du letar efter pikéer med retro-charm kan vi även rekommendera dessa två modeller från Gran Sasso. Till vänster har vi en finstickad piké med smal passform och korta ärmar som är tillverkad i Italien av ett grovt garn av lin. Denna är även perfekt att bära under kavajen vid varmare dagar.

Den till höger är en stickad piké i frotté som är perfekt under varma dagar med sin behagliga kvalitet samt seglar-inspirerade look.

Här har vi en modell i ledig passform från Eton, som är tillverkad i en jersey av bomull och lin, Det ger en fin lyster, samtidigt som den känns sval.

snyggaste pikétröjorna

Här syns en finstickad pikétröja från Morris Heritage, som exklusivt framtagen för Care of Carl. Den kommer i ett fint merinogarn producerat av Zegna Baruffa, en italiensk garnproducent. Denna modell finns i 5 olika färger.

Om du vill satsa på ett kvalitetsmärke är brittiska John Smedley ett utmärkt alternativ. Här syns en finstickad jerseypiké från märket. Denna är tillverkad av Sea Island bomull och kommer från Care of Carls Brittiska avdelning.

pikétröja på sommaren

När man väljer en piké för en klassisk look är detaljerna viktiga. Välj gärna en avskalad modell, utan knappar och andra detaljer. Hos Filippa K hittar du en modell av piké i många olika färger som är tillverkat i en stretchig bomullskvalitet. Med en minimalistisk design som passar den också utmärkt under kavajen.

En klassisk modell på pikétröja är den i frottétyg av modellen Terry från Orlebar Brown. Den har inspirerats av den modell som Sean Connery använde i Bondfilmen Goldfinger från 1964. Denna piké kan med fördel användas tillsammans med badbyxor för att återskapa 1960-talskänslan.

Den ljusblå färgen är en klassiker som syntes redan i ovan nämnda Bond-film. Till vår- och sommarkollektionerna hittar du många olika märken som lanserat sina egna Terry-pikéer. Hit hör bland annat svenska The Resort Co och OAS.

Annars är det brittiska Sunspel som anses ha de mest ikoniska pikétröjorna på marknaden med sin Riviera Polo-kollektion. En piké som har sina rötter från 1950-talet. Denna klassiska modell finns i hela 16 olika färger.

För ett par år sedan lanserade Sunspel också en ”Camp Collar-modell” av piké som lanserades som en del av kollektionen Ian Fleming™ Collection.

Stiltips – Hur kombinera pikétröja?

stiltips piketröja

Hur kombinerar du pikétröjan med övriga plagg för att få till den klassiska 1930- och 1940-tals looken? Liksom vi var inne på ovan kan du gärna använda byxor med hög midja och dubbla frontveck samt loafers.

Använd gärna också ofodrad och okonstruerad kavaj med piké. Vill du ha en avslappnad, men mer modern look kan du också med fördel använda överskjorta över pikétröjan.

Här ett exempel på hur man på ett elegant sätt kan kombinera en sval sommarkostym i linne eller stretching bomull med pikétröjan. Dessa kostymer i årets trendfärger hittar du hos Oscar Jacobson.

Ytterligare en detalj som vi rekommenderat tidigare, men som är precis lika aktuell våren och sommar 2022 är scarves och bandanas. Det är många märken som anammat denna trend och nu lanserat sina egna tolkningar av den klassiska bandanan.

Det finns gott om snygga scarves till denna vår- och sommarsäsong. Blanda annat märket Amanda Christensen har tagit fram flera läckra modeller på bandanas till våren och sommaren 2022, som du kan se nedan.

Som vi sett ovan passar både klassiska loafers, italienska Tod’s Gommino bilskor och stilrena sneakers till denna outfit. Dessa sneakers får dock gärna vara av den modell som syns ovan på en av bilderna, alltså en avskalad modell.

Avslutningsvis – Pikétröjan är ett nyckelplagg i herrgarderoben

Trots att pikétröjan nu är populärare än någonsin har den alltid varit en viktig del av en välklädd gentlemans garderob. Det märker vi inte minst när vi bläddrar bland modeillustrationer från 1930-talet.

Nu har vi också fått allt fler modeller på marknaden där olika modemärken hämtat inspiration från 1900-talet första hälft. Det i kombination med moderna plagg som överskjortor och okonstruerade kavajer gör det enklare än någonsin tidigare att klä sig snyggt och elegant i klassisk stil!

klassisk herrstil pike

Exempel på så kallat resemode från Esquire Apparel Arts 1934. Längst ned till höger piké med scarf och chinos.

klassiskt herrmode från förr

Ännu ett exempel på så kallad ”Resort Wear” från Esquire Apparel Arts 1934. Även här har gentlemannen packat ned en pikétröja med chinos i sin resväska. Glöm heller inte smokingen och en kostym i lättare tyg på resan.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *