Allt om shorts: Köpråd, stiltips och märken

shorts herr

Herr-shorts. Ett litet plagg som under åren kantats av otroligt många åsikter. “The short pant is a terrible fashion choice. Unless it is from Bermuda” som Winston Churchill uttryckte det. “I’d just as soon see someone coming toward me with a hand grenade” – kulturkritikern Fran Lebowitz skrädde inte orden.

Men ändå bär vi dem, och det lär vi fortsätta att göra. Shortsen är här för att stanna i herrmodet, och rätt shorts vid rätt tillfälle är ett perfekt sommarplagg.

I den här guiden tar vi dig igenom allt om shorts för män: etikett, köpråd, stiltips och lite om historien bakom plagget.

När kan man bära shorts?

JFK Jackie-O i snygga shorts
JFK och Jackie i klassiska shorts

Shortsen är antagligen det enskilda plagg som tillägnats flest spaltmeter med råd och regler i etikettböcker. För hundra år sedan var nämligen shorts inget plagg som bars av vuxna, utan bara av barn i skolåldern. Att lämna shortsen och dra sina första långbyxor var ett tecken på att man blivit vuxen.

Men idag är det enklare – ett par snygga, välsittande shorts är ett perfekt sommarplagg, för tillfällena som passar sommaren till. Stranden, trädgården, uteserveringen, semestern.

Kan man bära shorts på kontoret? I Sverige 2023 kommer du troligen komma undan med det. Men det finns bättre val, och när man lämnar Sveriges informella klädkoder kan ett par felplacerade shorts lätt bli väldigt fel. Ett par byxor i lätt bomull är nästan lika bekvämt, och mycket snyggare.

Köpråd

Stilar

snygga shorts herr
Briglia 1949

Klassiska herrshorts kallas ofta bermuda-shorts eller chinos-shorts

Skillnaderna är inte jättestora och orden används ibland synonymt – men traditionella bermuda-shorts är långa och slutar några centimeter ovanför knäet. De är också raka och relativt vida i modellen.

Shorts kan variera i längd. Ett första råd är att aldrig gå längre än under knäet, eller kortare än över halva låret – det stör proportionerna genom att förkorta eller förlänga benen för mycket. Normalt sett passar det bäst att shortsen stannar någonstans mellan ett par centimeter till en decimeter över knät. De flesta shorts mäter efter innersöm (byxans insida, mätt från grenen till benslut) och då kan längden variera mellan 18 (nära halva låret) – 30 cm (nästan knålänga).

Gurkha-shorts är precis som gurkha-byxor utrustade med ett karakteristiskt band i midjan, och spännen som istället fäster byxan vid sidorna. Det här är en ganska ovanligt modell, som ofta kombineras med en rymlig passform ger ett väldigt traditionellt utseende.

Några andra stilar är cargo-shortsen med sina många fickor, jeans-shortsen och de s.k. capri-byxorna, som går ner till vaden. De har alla haft sina höjdpunkter i modet olika decennier, men aldrig fastnat. De kommer säkert fortsätta att gå in och ur modet, men generellt sett är de mer funktionella än snygga och svåra att matcha.

När det gäller övriga sorters shorts – tennis-shorts, basket-shorts, bad-shorts, gym-shorts, löpar-shorts, surf-shorts m.fl. – är det precis som det låter. De har alla sina syften men de hör hemma där namnet antyder.

Detaljer

herr shorts Orlebar Brown
Orlebar Brown

Precis som byxor kan shorts förses med frontveck, eller lämnas utan – flat front. Frontvecken ger ett mer traditionellt utseende, medan flat front ser mer moderna och avslappnade ut.

Shortsen kan även fås med eller utan uppvik – i mångt och mycket en fråga om personlig smak. Shorts med uppvik blir återigen lite mer formella, medan de utan ser naturligt mer moderna ut.

Slutligen finns också detaljen med dragsko eller knytning. Det här ses normalt på badshorts men har på sistone blivit populärt även hos vanliga herrshorts, särskilt i linne. Återigen en smakfråga, men om du väljer shorts med snörning så låt åtminstone inte snörningen hänga ut, utan vik undan den och täck den med din skjorta eller tröja. En mer stilren variation är side adjusters, som gör att man kan spänna in shortsen genom remmar på sidan – en detalj som höjer stilgraden ett snäpp.

Material och färger

shorts män J Lindeberg
J. Lindeberg

Det vanligaste och bästa materialet för shorts är bomull eller bomullsblandningar. Klassiska färger är den naturliga skalan, från beige till brun, vitt, blått, grönt eller rött. 

Tänk på att sol och tvätt bleker bomullstygets färg, inte minst blått och rött. Blekt röd, s.k. Nantucket red, har genom sina associationer med New England och preppymodet blivit en nyans i sig.

Linneshorts är ett alternativ för den som inte är rädd för lite skrynklor, och gör sig bäst för stranden. De kan du läsa mer om i vår guide till linneshorts.

Även de färggranna madras-shortsen, med tyg från Chennai (tidigare Madras), kan fungera. Tänk dock på att de intensiva mönstren trivs bäst med något mer enfärgat på överkroppen, t.ex. en vit pikétröja.

Stiltips – så bär du shorts

Välklätt

snygga shorts inspiration
Pini Parma

För att klä upp shorts väljer du enklast en button down-skjorta eller annan mindre formell krage. Skjortan kan vara i bomull eller linne.

Rulla upp ärmarna och kombinera med loafers utan synliga strumpor. Tänk på att du inte behöver välja bara ljusa färger – t.ex. vit skjorta och beiga shorts – utan att det också kan vara väldigt snyggt med lite dovare nyanser som olivgrönt, marinblått, tobaksbrunt eller nantucket red.

snygga shorts herr
Luca Faloni

Avslappnat

Vill du klä dig mer avslappnat, testa att byta skjortan mot en pikétröja. Här kan du välja en klassisk tennispiké a la Lacoste, men också fundera på andra alternativ – t.ex. en knapplös piké eller en piké i någon annan bomullsväv.

Naturligtvis kan man också bära T-shirt med shorts. Ska du ha en vit T-shirt, välj en välsittande. Tänk också på att det finns många andra kulörer som kan passa bra, liksom den tvärrandiga marint inspirerade varianten (Breton eller Marinière).

På fötterna kan du välja bland många klassiska sommarskor – från sandaler och sneakers till mocs, bilskor eller seglarskor.

Shorts till kavaj?

shorts med kavaj
Skolbarn och Thom Browne – klassiska bärare av kavaj och shorts

Kavaj, skjorta, slips, shorts, knälånga strumpor och klassiska herrskor. Så bärs bermuda-shortsen traditionellt på just Bermuda. Herrklädesdesignern Thom Browne byggde sitt varumärke genom att väcka liv i kombinationen kavaj och shorts på catwalken i slutet av 00-talet. Kung Charles och miljoner brittiska skolbarn har alla burit kavaj och shorts som en del av skoluniformerna.

Men om vi ska vara ärliga: det passar inte så bra ihop. Kavajen är till för värme, shortsen för svalka. Ska du bära kavaj till shorts, så välj då en väldigt somrig kavaj – seersucker / bäckebölja, bomull eller linne – så slipper du se ut som att du rymt från internatskolan. Eller välj en overshirt eller cardigan istället, som passar mycket bättre som överplagg.

kavaj och shorts
@justusf_hansen

Shorts: En lång historia

Ja, ursäkta ordvitsen, men det är faktiskt sant. Shorts – eller kortbyxor – är ett plagg med en lång och fascinerande historia, som tagit dem från kungar till barn till ett plagg för alla.

Kungliga knäbyxor

George Washington i knäbyxor
George Washington valde naturligtvis knäbyxor till sin invigning som USA:s första president. Foto: Wikipedia

Ordet för knäbyxor – breeches på engelska – är ett urgammalt ord som går minst 1000 år tillbaka i tiden. Men ursprungligen var det något som bars som ett underplagg, som dagens boxershorts. 

Det var först på 1500-talet som tunikorna ersattes av två-delade set med en kort jacka, doublet, och knäbyxor, burna med långa strumpor som täckte underbenen. Knäbyxornas form varierade, från vida, nästan kjolliknande på 1500-talet (tänk Gustav Vasa) till att bli smala kortbyxor på 1700-talet.

Under flera hundra år kom knäbyxorna att bli mode, särskilt för kungligheter och överklass. Kortbyxornas era slutade med Franska Revolutionen, när de byxbärande rebellerna sans-coulottes (utan kortbyxor) gjorde processen kort med adelsmännen. I England skapade Beau Brummel det nya herrmodet, som bland annat återinförde långbyxorna.

Byxor för barn

kung charles i shorts med kavaj
Kung Charles i kostym med kortbyxor – som det lämpade sig för pojkar. Foto: Wikipedia

Under 1800-tal och 1900-tal blev shorts något som bars av pojkar. Bytet till långbyxor markerad övergången till att vara vuxen. Shorts i grå ull blev också en karakteristisk del av skoluniformen.

plus fours
Avslappnade gentlemän i plus fours – byxor för sport och strand

De vanliga shortsen var ungefär knälånga. Det fanns också något som kallades knickerbockers, som var ett slags långa shorts ungefär som dagens capri-byxor men avsedda för kallare årstider. Inom sport som golf och cykling blev längre byxor, som kallades plus fours (knälängd-plus-fyra-tum), populära.

Bermuda-shortsen föds

Bermudashorts
Brittiskt infanteri under inspektion på Bermuda 1940 – i shorts. Foto: Wikipedia

När det brittiska imperiet växte till varmare breddgrader uppstod problemet med vad soldaterna skulle ha på sig. De nepalesiska och indiska gurkha-soldaterna, som blev en del av Storbritanniens arméer på 1800-talet, bar ibland shorts.

Men det var på Bermuda som de moderna shortsen skulle födas. Där hade britterna byggt en ny flottbas på 1800-talet, efter att Amerika frigjort sig. Det ska ha varit 1914 som tehus-ägaren Nathaniel Coxon lät sina anställda klippa av byxbenen och vika upp dem för att stå ut i hettan. Konteramiral Mason Berridge ska ha noterat det vid ett besök, och föreslagit att de brittiska trupperna skulle få tillåtas ta efter innovationen. Bermuda-shortsen var födda, och kom att bli en naturlig del av soldaters uniform under första och andra världskrigen. När Montgomery och Rommel stred om Nordafrika så bar de båda shorts.

Tilltaget spred sig vidare till Bermudas banker, som lät sina anställda bära shorts med blazer, skjorta, slips och långa strumpor. Än idag anses det vara en nationaldräkt för män på ön.

bermuda shorts herr
Bermuda formal – blazer, slips, skjorta och shorts med långa strumpor. Foto: TABS

Shorts till folket

Under 1900-talets början började shortsen bli populära inom sportmodet. Hertigen av Windsor populariserade plus fours, som kom att bäras både formellt och som sommarbyxor under en period. 1933 bar Henry “Bunny” Austin för första gången ett par vita shorts på Wimbledon.

Även andra världskriget gjorde sitt till, när vuxna män som burit shorts i varmare länder tog med sig seden hem. I Thunderball från 1965 bär som bekant självaste James Bond – Sean Connery – riktigt korta (bad)shorts utan att skämmas.

James Bond shorts
James Bonds shorts lämnade inte mycket till fantasin

Under senare halvan av 1900-talet kom shorts i olika tappningar att bli mode. Surfshortsen, med märken som Hang Ten, Quicksilver och Billabong, spred sig stegvis från 1950-talet och framåt. Jeansshorts blev trendiga på 60- och 70-talet i samband med jeansrevolutionen. 

Från kungliga knän till skoluniformer, så hade shortsen till slut blivit folkliga.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *