Snygga skor för män – modellerna du ska äga 2023

skomode 2022
Bild: The Style Stalker / Pitti Uomo 96

Skor är oerhört viktiga om du vill vara välklädd. Hela och rena skor är en självklarhet, men det är också viktigt att välja rätt skor för rätt outfit. Här tar vi fram de hetaste trenderna inom snygga skor, tillsammans med de klassiska skomodeller som måste finnas i alla garderober.

Längst ner delar vi också med oss av våra bästa stiltips när du handlar skor.

Sju snygga skor alla män borde äga 2023

Stilrena sneakers

snygga skor för män

Sneakers är den skomodell som haft största ökningen i försäljning under flera år nu. Det är förståeligt med tanke på dess mångsidighet. Det är nämligen många som numera använder sneakers även till en mer uppklädd stil som kavaj och kostym.

Vita och stilrena sneakers i läder är ett måste i herrgarderoben. Testa även varianter i mocka om du vill variera. Det är viktigt att du väljer exakt rätt sula och rätt modell på sneakers när du kombinerar dessa med olika klädstilar.

Glöm heller inte att satsa på skovård om du satsar på sneakers av hög kvalitet. För detta ändamål kan vi bland annat rekommendera ett set med rengöringsdukar för sneakers från Jason Markk.

Bland de märken med stilrena sneakers på marknaden finns det många alternativ numera. Axel Arigato och Common Project är bland de mest kända. Om du söker förmånligare alternativ av stiliga sneakers kan Human Scales rekommenderas.

6 sneakermärken att hålla koll på:

Stiltips! Lägg märke till detaljerna när du väljer sneakers. Om du vill ha en modell som är enkel att kombinera med många olika klädstilar väljer du en utan alltför många detaljer.

Klassiska oxfords

snygga skor i oxfordmodell
Oxfords från Loake 1880 Export Grade.

Vi får ofta frågan vilka skor man skall bära till kostym. Över stora delar av året är det givna svaret Oxfords oavsett säsong. Speciellt under 2023 när engelskt herrmode blivit så populärt tack vare det ökade intresset för klassiskt och tidlöst herrmode.

Då det gäller Oxfords är det också hos någon av de klassiska brittiska tillverkarna av skor som vi rekommenderar. Det lönar sig aldrig att satsa på annat än högsta kvalitet då det handlar om att köpa Oxfords. Läs mer om klassiska brittiska märken här.

5 märken för Oxfords att hålla koll på:

Stiltips! Det klassiska tipset att svarta Oxfords är ett säkert val är inget som gäller år 2023. Detta är föråldrade etikettregler som du inte behöver beakta vid valet av skor. Välj istället färger som mahogny, cognac eller liknande stilrena alternativ som med patina bara blir snyggare med åren.

Avslappnade loafers

snygga loafers 2023

Det finns en orsak till att loafers är italienarnas favoritmodell bland skor. Självklart har det en del med klimatet att göra, men skomodellen är också oerhört snygg att bära till både uppklädda chinos och kostym.

Det finns främst två modeller som vi rekommenderar bland loafers; Penny Loafers och Tassel Loafers. Den förstnämnda är aningen mer avskalad och mångssidig – speciellt om du använder jeans. Kolla in vår artikel över snyggaste loafers för män!

Även bland loafers för män är brittiska märken tillförlitliga och du hittar loafers i många olika material och färger hos dessa. Även italienska Santoni är ett märke med många snygga modeller av loafers i utbudet.

5 märken för loafers att hålla koll på:

Stiltips! Använd gärna låga strumpor som inte syns utanför dina loafers till våren och sommaren. Bland annat Falke har så specifika strumpor för ändamålet. Det är även viktigt att det finns ordentligt med silikon i hälen för att strumporna skall hållas uppe.

Funktionella kängor

snygga kängor

Även om kängor och boots ofta förknippas med vinterhalvåret, är det en modell som är användbar året runt i vårt klimat. Speciellt kängor av modellen Chucka Boots och Chelsea Boots. Det finns en del stilregler att förhålla sig till när du klär dig i boots – något som vi skrivit om i en skild artikel gällande stiliga kängor för män.

För kängor kan de traditionella brittiska skomärkena rekommenderas, men även Drake’s har lanserat en rad stiliga ökenkängor under senare år.

5 märken för kängor att hålla koll på:

Stiltips! Använd alltid byxor med smal benvidd om du använder Chelsea Boots. Det tar fram de stiligaste partierna på skon och ger en bättre stilintryck.

Sommarsandaler

snygga sandaler

I sommargarderoben bör det finnas åtminstone ett par sandaler av hög kvalitet. Lämna bort alla plastiga varianter och satsa på ett par sandaler i högklassigt läder från Birkenstock denna sommar.

För bästa möjliga komfort rekommenderar vi modeller som omsluter fötterna, med justerbara remmar runt fötterna. Kom ihåg att komfort är viktigt även då det gäller sandaler!

Du kan använda någon av de mer stilrena sandalerna även till långbyxor och chinos. Men speciellt med shorts är det sandaler du bör använda. Man ser ofta män använda loafers med shorts. Enligt vår mening är det dock främst sneakers, seglarskor, bilskor eller sandaler du bör använd till shorts.

Stiltipset! Använd aldrig strumpor innanför sandaler. Det gäller oavsett om du har sandaler i läder eller gummi.

Seglarskor – inte bara till havs

snygga seglarskor

Seglarskor är utpräglade sommarskor som är ett mer avslappnat alternativ till loafers. På 1970-talet lanserade Sebago de klassiska seglarskorna Docksides, som ännu idag är de mest populära på marknaden.

Även hos bland annat Polo Ralph Lauren hittar du seglarskor av hög kvalitet. Det är dock Sebago som är dominant bland denna skomodell.

Stiltips! Använd seglarskor till chinos, shorts eller jeans om du klär dig avslappnat. Undvik dock denna skomodell om du väl klä upp dig med kavaj eller använder byxor med frontveck.

Bilskor – som alternativ till loafers

snygga skor

Bilskor är en skön skomodell att använda sig av till sommaren tack vare den tunna och avskalade sulan. Tod’s skomodell Gommino är den mest kända bland bilskor. I denna serie finns modeller både med och utan snörning.

Bland bilskor är det Tod’s som är klart populärast, men det finns också många andra som tillverkar snarlika modeller. Ett av dessa är märket Car Shoe.

Stiltips! Bilskor är en skomodell som är aningen mer städade än ovan nämnda seglarskor och kan användas till en städad sommarstil. Undvik dock att använda bilskor till kostym.

Var köper man snygga skor på nätet?

skobutik

För herrar som vill satsa på kvalitetsskor online kan vi rekommendera svenska Care of Carl som har en skild avdelning med handgjorda skor. Här hittar du skomodeller som oxfords, loafers och Chelsea boots från några av de mest framstående tillverkarna av skor i världen.

Vi kan också rekommendera Mr Porter och Farfetch för dig som söker kvalitetsskor online.

Köpråd för skor

Det finns några gyllene regler värda att tänka på när du väljer skor. Här har vi samlat några av dessa.

Vår bästa tips vid val av skor

 1. Satsa på kvalitet

  Skor är det område som det verkligen handlar om att satsa på kvalitet. Du känner genast om det handlar om kvalitetsskor genast när placerar skorna på fötterna. Skor är ett område där det verkligen lönar sig att satsa en tusenlapp extra för att få bästa möjliga kvalitet.

 2. Välj alltid på äkta läder

  Det finns få undantag från den regeln. Även när det gäller sneakers är läder att föredra för bästa möjliga hållbarhet.

 3. Tänk igenom dina stilpreferenser

  För den som har stor budget är det enkelt. Då köper du helt enkelt många olika modeller som du kan byta enligt klädsel. Om du har begränsad budget rekommenderar vi att du satsar på ett par sneakers och ett par loafers till våren och sommaren. Dessa kan du använda i de flesta sammanhang.

 4. Våga bryta stilregler

  Som förespråkare för klassiskt herrmode är detta kanske ett lite motsägelsefullt stilråd. Men det finns etikettregler gällande skor som är föråldrade och som är till för att brytas. I mer formella sammanhang är det bra att följa sedvanliga etikettregler, men i övrigt finns det inget som säger att du inte kan bära sneakers eller loafers med kostym.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *