Snygga kängor och boots för män 2023

snyggaste kängor och boots herr 2022
Bild: Crockett & Jones

Boots och kängor är bland de mest användbara skorna för män med tanke på vårt klimat. Det finns också mängder av snygga alternativ på marknaden för dig som söker snygga boots och kängor online. Här har vi tagit fram det allra bästa för dig som letar efter snygga kängor herr eller snygga boots herr.

I Sverige använder vi både kängor och boots för samma sak. Egentligen är det ingen skillnad på dessa två uttryck per definition. Boots är helt enkelt kängor på engelska. Däremot kan engelskans boot även användas för det vi i Sverige menar stövel. Därmed kunde man säga att boots är aningen bredare som uttryck.

Kvalitetsmärken för kängor och boots för herrar

snygga kängor herr

Det finns en del märken för dig som söker kängor och boots av bra kvalitet. Till våra favoriter hör följande märken av tillverkare:

Det är märken med en enorm bredd av stilrena kängor. Tillverkningen sker också enligt ett traditionellt skohantverk, vilket säkerställer att du har skor som håller flera årtionden framöver.

handgjorda skor herr online

Snygga kängor och boots herr 2023

snygga boots herr

Det finns oerhört många modeller av kängor och boots för herrar i dagens läge. Det som ändrat under senare år är att vi fått fler modeller som kombinerar egenskaper som vi traditionellt sett hos friluftsskor med klassiska modeller av kängor. Vi ser fler modeller av kängor med lättare sulor och vattentäthet i dagens läge. Det innebär dock inte att intresset för de mer klassiska modellerna av kängor och boots försvunnit.

I takt med att intresset för klassiskt herrmode ökat under senare år har vi även blivit mer intresserade av hantverket. Vi är intresserade av historien bakom skohantverket och satsar gärna på skor som haft samma tillverkningsprocess i hundratals år. Här ligger speciellt det engelska skohantverket i framkant med många anrika märken. Nedan har vi plockat fram våra favoriter bland kängor och boots för herrar 2023.

Chelsea Boots

snyggaste boots herr

Om du vill bära dressade kängor finns knappast en stiligare modell än ett par Chelsea boots. Det finns många märken som tillverkar snygga Chelsea boots, men precis som bland andra skomodeller rekommenderar vi att du satsar på bästa möjliga kvalitet.

Utmärkande för chelsea boots är att många modeller har resår i sidorna för att trä på skorna. Blanda annat R.M. Williams klassiska kängor har detta eller modellen ovan från brittiska Loake 1880.

Klassiska snörkängor

snyggaste kängor herr

Det finns också flertalet snörkängor som liknar klassiska finskor. Ett exempel är vackert broguemönstrade skor med hög läst och snörning. Dessa passar alldeles utmärkt att matcha t.ex. med ett par flanellbyxor vintertid. Crockett & Jones och Loake 1880 (ovan) har många snygga modeller av stilrena snörkängor.

Chukka Boots

snygga chukka boots herr

Chukka boots är en ankelhög känga som är relativt avslappnad som skomodell. Den har oftast inte mer än två till tre par hål för snörning, vilket bidrar till det avslappnade intrycket. Ett typiskt exempel på detta är skomodeller från anrika Clarks.

Ökenkängor

snygga desert boots herr

Ökenkängan har sitt ursprung i Kairos basarer under tidigt 1900-tal. Det kan vara svårt att särskilja denna skomodell från Chucka boots, men skillnaden finner du främst i att den oftast är gjord i mocka och kommer i en speciell gummisula. Även denna modell passar bäst till mindre formell typ av klädsel.

Gummikängor

snygga gummikängor Chelsea boots herr

Gummistövlar är bekanta för de flesta, men under senare år har också många stiliga modeller av kortare gummikängor kommit ut på marknaden. Bland dessa kan nämnas Tretorns gummiboots och Barbours modeller av gummikängor.

Det är kanske inget man bär till kostym, men till de flesta typer av vardagsklädsel passar de utmärkt oavsett i vilka sammanhang du befinner dig.

Hur man klär sig snyggt i kängor

Det finns vissa stilregler som gäller om du vill klä dig snyggt i kängor. En av de viktigaste stiltips är att du inte bör ha för lång längd på byxorna. En av idéerna med att ha snygga kängor är ju att de skall synas så mycket som möjligt.

Detta ställer också vissa krav på de byxor du använder. Du bör ha byxor med smal passform när du bär kängor. Speciellt om du bär dressade byxor som Chelsea Boots eller snörkängor av Brogue-modell. Även till Chucka boots är det att rekommendera att du inte använder för långa byxben.

Ett stiltips när du bär kängor är att rulla eller vika upp byxbenen en aning. Byxor med uppvik är idealiska att använda till dressade kängor. Men se till även i dessa fall att byxbenen inte är för långa!

Speciellt utmanande är det att bära rätt byxor till kängor med smalare läst som Chelsea boots. I dessa fall är alltid byxor med både small passform och framförallt smalt byxslut att rekommendera.

Till vilken klädsel passar kängor?

Det beror helt på vilka typer av kängor du bär. Vi anser dock generellt att kängor passar bäst till en avslappnad, vardaglig stil. Till kostym är det mer traditionella skor som Oxfords som bör vara förstahandsvalet. Snörskor som liknar klassiska Brogues kan dock passa bra även till en mer uppklädd stil.

Bästa butikerna för kängor och boots

Det finns åtskilliga herrmodebutiker online med ett bra utbud av kvalitetskängor. Vi kan speciellt rekommendera avdelningen handgjorda skor hos Care of Carl, där du hittar märken som R.M. Williams, Crockett & Jones och Loake 1880.

Läs mer om skor:

Klassiska herrskor

Snygga herrskor

Vanliga frågor om kängor och boots

Hur ska kängor sitta?

Du ska kunna vifta med tårna i tåboxen (framsidan av skon). För att se om du har tillräckligt med utrymme kan du skjuta fram foten så att tårna när du har skon osnörad. I det här läget skall du ha ett fingers bredd mellan hälens bas och stöveln. Det får inte finnas ett smärtsamt tryck på sidorna av dina fötter. Dina tår skall heller inte glida framåt eller slå mot änden av kängorna.

Var hittar man kängor och boots för breda fötter?

I beskrivningen hos produkten på olika herrmodesajter online hittar du ofta nämnt egenskaperna hos skomodellen. Om den är liten eller stor eller smal/bred enligt modellen. Det finns också ofta recensioner på olika skomodeller (oftast på engelska) som du kan hitta på nätet. Börja med att hitta din favorit och leta sedan fram recensioner om skomodellen genom att leta online.

Vilka kängor är bäst?

De bästa kängorna på marknaden är oftast handtillverkade, randsydda skor. Dessa skor har en högre prislapp, men är väl värd investeringen på grund av hållbarheten.

Vad är kängor?

Kängor är skomodeller med högt skaft som finns i många olika stilar och utföranden. Dessa kan också vara av många olika material och ha både med eller utan snörning. 

Varför använda kängor?

Det finns många stilrena kängor för herrar på marknaden i dagsläget. Bland dessa kan nämnas Chelsea Boots, Chukka Boots och snörkängor som liknar klassiska brogues.

Skall man satsa på kängor eller stövlar?

I det väder vi har under vinterhalvåret kan det i många fall rekommenderas att du använder stövlar istället för kängor. Speciellt i regnväder är det bra att använda stövlar av gummi istället för läderkängor.

Var hittar man snyggaste kängor och boots herr 2023?

Vi kan speciellt rekommendera avdelningen för handgjorda skor hos Care of Carl för dig som letar efter modeller bland snyggaste kängor och boots herr 2023.

Går det att använda kängor till kostym?

Jo, det finns stilrena kängor på marknaden som går alldeles utmärkt att använda till kostymbyxor. Snörkängor av Brogue-modell är ett exempel på snygga kängor som kan användas till kostym.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *