Herrkängor: En komplett guide till snygga kängor och boots

snyggaste kängor och boots herr 2022
Bild: Crockett & Jones

Boots och kängor är bland de mest användbara skorna för män med tanke på vårt klimat. Men hundratals år av historia har satt sina spår: utbudet av modeller och stilar för män är gigantiskt.

I den här guiden ger vi dig en översikt av olika modeller av herrkängor och deras användningsområden, och ger dig köpråd och några stiltips.

Vi kommer använda boots och kängor synonymt, även om boot på engelska också kan betyda stövel.

Åtta modeller på kängor att känna till

Snörkängor / Dress boots

Loake 1880 Sedbergh Derby Boot

Den ursprungliga och mest formella formen av kängor är klassiska snörkängor. På svenska kan ordet idag betyda allt från vandringskängor till klassiska herrkängor, så det engelska ordet dress boots ger en bättre bild av kategorin.

Den mest formella modellen är balmoral boots, som är snörkängornas motsvarighet till en oxfordsko med sluten snörning och ofta lädersula precis som en fin lågsko. Idag är de väldigt sällsynta och de flesta snörkängorna är istället derby boots, dvs. med öppen snörning precis som en derbysko. Det finns modeller med lädersulor men de allra flesta har numera gummisulor.

Cap toes (tåhättor) och broguemönster är typiska dekorationer. Norwegian split toes låter som en fotsjukdom, men är en variant med en söm i fronten.

Snörkängorna kan, beroende på design och sula, bäras till allt från en kostym till ett par selvedge-jeans och en oljerock.

Chukka boots

Astorflex Desert Boot

Chukka boots är ankelhöga derby boots med lite färre öljetter. De uppfanns som en form av fritidskängor för polospelare i Indien, men slog igenom på stort först på 1960-talet som en del av mods-kulturen tack vare deras moderna design. De är byggda för att promenera i, och har idag ofta gummisulor av s.k. Dainite-typ. 

En variant är desert boots med mjuka crepesulor, en gång populära bland brittiska arméförband i varma länder. Desert boots har en enklare konstruktion och sämre grepp i slask och is, vilket gör dem mer passande sen vår och tidig höst.

Chukka boots kan bäras till kostym, men trivs utmärkt med kavaj eller mindre formella kläder.

Chelsea boots

R.M. Williams Blaxland

En annan variant av ankelhöga kängor, fast med en elastisk sidopanel istället för snörning. Likheterna med chukkas är annars många. 

Precis som chukkas var de ursprungligen en fritidskänga, designad för drottning Victoria att bära i stallet. Och precis som chukkas kom de genom sin moderna form att bli populära i mods-kulturen och bli ett mer modernt men ändå välklätt alternativ till snörkängor.

Genom sin eleganta form kan chelsea boots i läder passa utmärkt till en modern kostym, medan de i mocka blir en snygg känga till jeans, chinos och andra herrbyxor.

Jodphur boots

Hermès Fortune Ankle Boots

Ytterligare en känga med historia från polo-sporten är jodphurkängor. De påminner om chelsea boots med sin avsaknad av snörning, men är istället för elastiska paneler spända runt ankeln med spännen och remmar.

Idag är de sällsynta annat än i katalogerna hos fina skomärken. De bärs ungefär som ett par chelsea boots, för den som vill sticka ut lite.

Arbetarkängor / Work boots

Red Wing Moc Toe Boot

And now for something completely different. Snörkängor och arbetarkängor har en gemensam historia och är båda ofta derby boots, men där slutar likheterna. Medan gentlemännen klarade sig med lädersulor så prioriterade arbetarklassen hållbarhet, stöd och bättre grepp.

En klassisk arbetarkänga har ett tjockt, ofta vaxat eller på andra sätt skyddat läder, och med kraftiga sömmar. Tår och hälar kan vara förstärkta för att undvika sprickor. Sulan är i gummi, och gärna med ett kraftigt mönster.

En variant av arbetarkängor är engineer boots, arbetarkängor där snörningen byts mot remmar som ursprungligen designades för brandmän. Idag ser vi dem ofta som motorcykelboots.

Arbetarkängor är precis som namnet antyder gjorda främst för att arbeta i, även om många kan vara bekväma nog att vandra i. Ska du bära dem i andra situationer så är det jeans som gäller.

Militärkängor / Service boots

Solovair 8 Eye Derby Boot

Även i militären bar man ursprungligen klassiska snörkängor. Men erfarenheterna från 1900-talets slagfält drev fram nya designer, som påminner om arbetarkängor. En klassisk militärkänga eller service boot har ofta tåkappa (cap toe) och en hälkappa. Sulan är grov, där s.k. commando soles i mönstrat gummi är den mest framträdande varianten.

Jump boots eller jumper boots är en högre variant av militärkängor utformad för fallskärmshoppare, för att skydda ankeln vid landning.

Precis som arbetarkängor är riktiga militärkängor bara lämpade för jeans, eller möjligtvis ett par khakis, och en utpräglad fritidssko. Flera märken gör dock varianter inspirerade av service boots och jumper boots, men med en skulpterad tå istället för den klassiska runda – och då får man en derby boot som passar utmärkt till mer en mer välklädd stil.

Vandringskängor / Hiking boots

Danner Mountain-Light GORETEXT Boot

Ursprungligen var vandringskängor och militärkängor i princip synonymt – man vandrade i det militära, och vad bättre än en militärkänga om du skulle ut och vandra? Men innovationen inom bekvämligheter har fortsatt och de senaste decennierna har en ny skostil med lägre modell och högre komfort blivit populär. Franska Salomon är ett av märken som ridit trenden med de lätta, svala och vattentäta kängorna.

De senaste åren har hiking boots blivit trendiga, ett slags kängornas svar på sneakers. De kan t.o.m. ses stylade med kostymer, men de grova skorna matchar inte kostymen utan fortsätter göra sig bäst som en färgglatt komplement till ett par jeans.

Gummistövlar

Hunter Boots Original Tall

Vi får utgå från att alla svenska män stött på gummistövlarna, i klassiskt Tretorn-format. Det är ett faktum att det regnar mycket i Sverige och att vi har mycket lerjord. Istället för att förstöra fina randsydda kängor så är ett par välsittande gummistövlar en viktig del i garderoben vår och höst. Både vadhöga och ankelhöga alternativ fungerar bra, viktigast är att skorna stannar i skogen.

Kängor för män: Klassiska märken och alternativ

Det finns hundratals, om inte tusentals, av skotillverkare i världen – plus alla varumärken. I den här listan har vi valt ut några få av dem på grund av deras koppling till just kängor.

R.M. Williams

R.M. Williams Wentworth

R.M. Williams är den australiensiska kameldrivaren och missionären som började göra sadlar och skor för att försörja sin familj. Med hjälp av aboriginer från missionen startade han sin skotillverkning av ridskor sydda från ett enda läder.

Även om R.M. Williams idag är ett mycket bredare märke, både inom kläder och skor, är de för många synonyma med chelsea boots och gör fortfarande flera utmärkta modeller, där Craftsman och Gardener hör till deras mest kända modeller.

Alternativ: Många märken gör utmärkta chelsea boots. Oscar Jacobsons Chelsea Boot är av de mer prisvärda alternativen som fortfarande har randsydd konstruktion.

Clarks

clarks chukka boots i sk desert boot stil
Clark’s Original Desert Boot

Clarks är den ikoniska ökenkängans skapare. Det var under sin tid i Burma som Nathan Clark upptäckte den ankelstöveln i mocka hos soldater från Sydafrika. Tack vare Nathan Clarks övertygelsen blev skon en hit från Australien till Jamaica, och till sist i USA och Europa tack vare en journalist på Esquire.

Idag görs inte längre Clarks i England, men man tillverkar fortfarande den mest klassiska modellen av desert boot till överkomligt pris.

Alternativ: Billigare än Clarks är inte så stor mening att gå. Italienska Astorflex gör ett alternativ som dessutom tillverkas i Italien och på ett mer hållbart vis.

Crockett & Jones

Crockett & Jones Tetbury

Vilket brittiskt premiummärke av herrskor som helst skulle kunna duga här, men få om några har en katalog av välsydda herrkängor som matchar Crockett & Jones. Det handlar inte så mycket om en enskild modell, som bredden – från chukkas till chelsea boots och en hel hög av eleganta dress boots för alla tillfällen. Priset är högt men med tanke på hantverket så får du vad du betalar för.

Alternativ: Det finns naturligtvis massor av herrskomärken av god kvalitet. Om du vill komma lägre i pris men ändå ha ett stort sortiment är Loake 1880 ett bra alternativ.

Dr. Martens & Solovair

Dr. Martens 1460

Att Dr. Martens började med att göra fotriktiga sulor är svårt att tro. Men innan den ikoniska kängan med modellnummer 1460 släpptes så hade märket en period försökt sälja luftfyllda sulor till tyska hemmafruar.

Modell 1460 med gula randsömmar, åtta öljetter, svart-gula hälöglor och mjuka AirWair-sula började som en arbetarkänga, men blev en symbol för den brittiska arbetarklassen. Under en lång period var skorna tätt associerade med skinheads, men idag har associationen släppt och skon har fått en ny renässans.

Alternativ: Dr. Martens gör inte längre sina skor i Europa, och man använder relativt billiga material. Brittiska Solovair tillverkade en period Dr. Martens i Storbritannien, och gör idag ett mer välbyggt alternativ för den som gillar stilen.

Alden

Alden Indy Boot

Alden är inte bara en tillverkare av kängor, utan en amerikanska skotillverkare med ett komplett sortiment herrskor av hög kvalitet. Men tack Indiana Jones är deras mest kända modell en känga, Alden 405 i mörkbrunt kalvläder med sin apron toe, numera kallad Indy Boot. Från att ha varit en arbetarkänga är Indy Boots idag lyxprodukter, men kvalitén fortsätter vara hög.

Alternativ: Flera tillverkare, som brittiska Barker, gör randsydda kängor i moc toe-modell – ofta av en händelse döpts till Indiana eller något liknande.

Red Wing

Red Wing Moc Toe Boot

Red Wing är en klassiskt märke inom amerikanska arbetarkängor. Märket var pionjärer bakom den fyrkantiga moc toe (mockasintån) som inspirerats av indianernas mockasiner men också fyller en funktion genom att ge tårna mer utrymme i de grova arbetarkängorna.

Liksom så många andra amerikanska märken görs en hel del av produktionen numera i lågkostnadsländer, men Red Wing Heritage tillverkas fortfarande i södra USA.

Alternativ: Red Wings framgång har skapat många kopior. Spanska Yanko gör en kvalitetssko mycket lik Red Wing i modellen, men där produktionen sker på traditionsrika Mallorca.

Viberg

Viberg 2030

Kandensiska Viberg är ett annat legendariskt märke inom arbetarkängor, som man började tillverka med inspiration från militärkängor 1931. Märket anses som ett av världens bästa tillverkare av kängor i work boot-stil, där Service Boot 2030 är den mest populära modellen.

Alternativ: Utöver ovan nämnda Red Wing och Alden så finns även andra nischade tillverkare av arbetarkängor, t.ex. White’s Boots, Wesco och Nick’s Handmade Boots. Wolver

Hunter Boot

Hunter Original Short Boot

Hunter Boot startades 1856 som North British Rubber Company. De har gjort i princip allt i gummi – däck, transportband, golfbollar och golv – innan de fastnade för skor. Under första världskriget försörjde man brittiska armén med gummistövlar för skyttegravarna. På 1950-talet skapades de klassiska modellerna som finns kvar idag, och något decennier senare blev man kunglig hovleverantör. Tyvärr har Hunter Boot kämpat med lönsamheten under många år, och senast 2023 var det dags för konkurs igen.

Alternativ: Aigle är ett märke som startade nästan samtidigt som Hunter, men som fortfarande tillverkar sina gummistövlar i franska Chatellerault. 

Köpråd – så väljer du rätt kängor

Val av modell

Det mest avgörande när du väljer kängor är modellen. Kängor är en bred kategori, från dressade snörkängor till grova arbetarkängor. Du hittar allt från ankeln och nedåt till höga jumper boots.

Om du söker en fritidssko att bära med jeans, börja med arbetarkängor, militärkängor eller desert boots. Vill du vara lite mer dressad, så är chukkas och chelsea boots bra utgångspunkter som har ett brett användningsområde som spänner från jeans upp till en modern kostym. Är det en tweed eller flannelkostym så passar snörkängor bäst.

Material

En känga har två viktiga material – ovanlädret och sulan.

I ovanlädret kan man skilja ut tre kategorier: finare läder, mocka och präglat läder, samt behandlade material. Finare läder, som kalvläder, återfinns ofta i snörkängor, chukkas och chelseas, där man vill göra en dressad sko som passar bra med ett par kostymbyxor.

Ett steg ner i formalitet hittar man mocka och präglat läder, t.ex. pebble eller scotch grain, som passar till tweed, flannel, manchester m.m.

I de riktiga arbetarkängorna och fritidskängorna har man ofta använt någon form av behandling – vaxat läder eller vaxad mocka. Ett material man ofta ser är pull-up leather, läder som är så impregnerat med oljor att när det böjs eller veckas så skapas snabbt fåror. Fördelen är att lädret är mycket vattentåligt, men inte alla gillar den patinerade ytan som utvecklas. Chromexcel från amerikanska Horween är kanske det mest kända varumärket.

När det kommer till yttersulor är det vanligaste gummisulor. Ett fåtal, väldigt formella modeller går att hitta med lädersula, men annars är Dainite med sina runda dobbar det vanligaste. Det är en modell som fungerar bra mer smuts och lera, men är inte perfekt till snö och is. För riktiga vinterförhållanden behövs en grövre sula, t.ex. Vibrams mönstrade sulor. Desert boots är ett undantag, med sina hala och känsliga sulor i crepegummi, bäst lämpade för torrt gräs och grus.

Konstruktion

En bra herrkänga är normalt randsydd, enligt någon av ett par olika tekniker. 

Den vanligast förekommande kallas Goodyear welted eller hand welted, beroende på om den görs med maskin eller för hand. Det innebär att en rand eller remsa sys på skon, som yttersulan sedan fästs i. På det sättet går inga stygn genom “skons inre”, vilket gör dem mer skyddade mot väta (tänk på att bara för att sulan tål väta och slask behöver inte lädret tåla det).

Det finns också ännu mer skyddande konstruktioner, som normalt förekommer bara på grövre kängor. Storm welted och norwegian / norwegese är två varianter som ger en lite större rand men tåligare konstruktion. Norwegian känns igen på att den har mer än en rad stygn, där de extra raderna går i ovanlädret, medan storm welted bara har randsömmen.

Detaljer

Det finns ett par varianter utöver den släta kängan som kan vara bra att känna till.

För det första är det inte ovanligt med tåkappor, cap toes. Egentligen var det tänkt som en förstärkning av kängan, och det syns ofta på militärkängor, men det kanske också förekomma på mer formella kängor för att skapa en tå som på en oxfordsko.

Även broguedetaljer, dvs. dekorativa hålmönster, är rätt vanliga. Det är bara tycke och smak, men passar fint till mer traditionella engelska kläder som tweed.

Det kan också förekomma, särskilt på dress boots från finare tillverkare, att ovanlädret består av två olika material – t.ex. läder och mocka, med mocka på stövelskaftet och lädret nere på foten. Det här är en klassisk design som var mycket populär runt 1900-talets början.

Stiltips

Uppklätt – kängor till kostym

Kängor kopplas naturligt till höst och vinter, en tid man i England associerar med kostymer i tweed eller ullflanell. Där trivs dress boots som derby boots och balmorals som bäst, gärna med någon form av broguemönster.

Ska du bära kängor till en modern kostym så är chelsea boots eller möjligtvis chukkas i läder och en inte alltför klumpig form ditt bästa val. De ofta smala silhuetterna på dessa kostymer passar bra med de ankelhöga modellerna, och de moderna, slimmade formerna stämmer bra med kostymen.

Tänk på att inte välja en alltför grov sula, det kommer se väldigt oproportionerligt ut.

Välklätt – kängor till kavaj

Till kavaj och uddabyxor passar många av de dressade kängorna utmärkt, som derby boots, chukkas och chelsea boots.

Många material på uddabyxor som manchester, tweed, flannel och inte minst denim fungerar utmärkt till kängor. En av favoriterna är en chukka eller chelsea boot i mocka, med en lagom rundad tå.

Avslappnat

En snygg arbetarkänga eller militärkänga lyfter alla selvedgejeans eller chinos. Vill du ha något lättare kan en desert boot sitta bra. Vik eller rulla upp byxorna för att ge de snygga kängorna lite mer utrymme.

Upptill kan du egentligen ha ungefär vad som helst, men skippa kavajen – välj då en workwear-inspirerade jacka som en overshirt eller dunjacka istället. 

Kängorna genom historien

Idén med stövlar eller kängor kräver inte någon större uppfinningsrikedom. Att låta sandalremmarna gå upp över ankeln eller vira djurhud runt foten kom sig antagligen naturligt. 

Men eftersom de flesta civilisationer startade i varma, torra länder och de första skorna gjordes av organiska material som snabbt bröts ned finns det mycket lite bevis. Den äldsta avbildningen är från en grottmålning i Spanien, ca 12.000 – 15.000 f.Kr.

I antikens Rom utvecklades en hel kategori av kängor för olika samhällsklasser

I antikens Rom utvecklades kängorna från höga sandaler, caligae, till mer täckta varianter som perones och calcei, som ett svar på Romarrikets expansion till nya områden utanför Medelhavet.

Kungar och generaler

Efter antiken flyttades fokus längre norrut, och med det blev kängor en viktigare del av kulturen. Under medeltiden började långa stövlar i läder bli populära, liksom klackarna, som gjorde stöveln lättare att rida med och som lyfte bäraren över leran på gatorna. Det handlade då fortfarande om funktion – en sko att bära vid ridning, i krig eller på åkrarna.

Det dröjde till renässansen innan stövlar blev mer av ett modeföremål. Under kung Karl I blev bars långa cavalier boots vid engelska hovet och även kungen själv lät sig avbildas i ett par. Stövlarna kunde bäras nedvikta när man inte red.

Kung Karl I poserar iklädd sina stövlar. Porträtt av Anthony Van Dyck 1635. Foto: Wikipedia

Franska Revolutionen och Beau Brummel skulle tillsammans göra slut på modet med strumpbyxor, och ett striktare, mer militärinspirerat mode gjorde sitt intåg i början på 1800-talet. Tyska Hessians, långa putsade ridstövlar i svart läder med tofsar, kom att bli populära även i det civila samhället. Hertigen av Wellington ska ha bett sin skomakare Hoby, på St James Street i London, att designa om stövlarna utan tofsar och annan dekor, och med en lägre, mer praktisk häl – en stövel som kom att kallas Wellingtons eller wellies. Hertigen var stolt över sin innovation, men skulle nog roterat i sin grav om han visste att hans namn senare skulle bli synonymt med gummistövlar.

Hertigen av Wellington porträtterad i Hessians 1815 av James Lonsdale. Wellington avskaffade dekorationerna och skapade den enklare kängan som fick hans namn.

Hessians och Wellies var ökänt svåra att ta av och på, på grund av sin kroppsnära form. En annan general, Gebhard Leberecht von Blücher, uppfann ett par stövlar med snörning som gjorde dem lättare att ta och på. Som så många andra innovationer var mottagandet svalt, men modellen skulle senare komma att bli den vanligaste typen av stövel – det vi idag kallar derby boot.

Drottning Victoria och prins Albert, världens mäktigaste par under mitten av 1800-talet, bidrog också till skomodets utveckling. Med sin skomakare Joseph Sparkles-Hall designade paret var sin ikonisk modell. Drottning Victoria blev en av de första att bära det som senare skulle kallas chelsea boots. Prins Albert sökte efter en sko som både kunde bäras på promenader runt slottet i Balmoral men som var stilren nog att även bäras inomhus.

Med kungligheter och generaler som förebilder blev kängor högsta mode för män på dagtid. De långa stövlarna var praktiska när man red, men inte för ett mer civilt liv i staden, och stövlarna krympte till dagens längd, någonstans från ankel till vad.

Från soldater till rebeller

Annons från Lion Brand Shoes i Milwaukee 1921. Notera skons moderna former.

Mycket lite har egentligen hänt med klassiska herrkängor sedan 1900-talets början. Under 1800-talets andra hälft sattes grunden till de flesta kängmodeller som bärs än idag. 

Bruket att bära snörkängor som vardagssko höll i sig länge, men gradvis ersattes kängorna av de nya lågskorna, oxfords och derbies. Under de första decennierna av 1900-talet var det trendigt med kängor i två material, t.ex. läder och mocka eller två olika typer av läder. Genom det brittiska imperiet så skapades och spreds också nya modeller, som chukkas, desert boots och jodphurs.

Men den största effekten skulle världskrigen ha. Under krigen ökade behovet av tåliga kängor för soldater radikalt, och enorma mängder producerades för att förse de krigande arméerna. När krigen tog slut såldes de stora lagren ut i överskottsbutiker, och nådde på det sättet nya målgrupper.

Marlon Brando I The Wild Ones.

Grova kängor – tillsammans med jeans och T-shirts – blev en symbol för en ny generation som gjorde uppror mot sina fäders klädstil. I filmer som The Wild Ones och Rebel Without a Cause bar Marlon Brando och James Dean grova engineer boots, vilket gjorde dem till en del av uniformen för en ny rock-generation.

Grova kängor – tillsammans med jeans och T-shirts – blev en symbol för en ny generation som gjorde uppror mot sina fäders klädstil. I filmer som The Wild Ones och Rebel Without a Cause bar Marlon Brando och James Dean grova engineer boots, vilket gjorde dem till en del av uniformen för en ny rock-generation. Även andra musikfenomen använde kängorna som ett sätt att bryta med traditionen. Chelsea boots och desert boots blev t.ex. populära inom den brittiska mods-kulturen.

Kopplingen till kulturen bröt alla gränser för kängorna. Idag finns det ingen fot eller miljö, utom möjligtvis Nobelmiddagen och några andra white tie / black tie-sammanhang där en känga inte skulle kunna passa in.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *