Allt om desert boots: Märken, köpråd och stiltips

desert boots herr

Desert boots är utan tvekan en av de mest mångsidiga och snygga skomodellerna som finns. Den forna militärskon har gång på gång blivit en kultsko som lockat nya generationer med sin avskalade med ändå eleganta design.

I den här guiden tar vi en titt på den klassiska skomodellen, ger dig några bra köpråd och stiltips. Dessutom har vi som vanligt sparat lite skohistoria till sist.

Köpråd

snygga desert boots herr från clarks

Vad är en desert boot?

En desert boot, eller ökenkänga, är en ankelhög känga med en unik design. I skornas universum hör den till kategorin chukka boots. Det finns ett antal element som gör en desert boot till just det, och till den snygga och flexibla känga det är.

För det första är det en känga med öppen snörning med få öglor i snörningen, normalt 4-6, precis som alla chukka boots. Det kan jämföras med många andra typer av kängor och boots som har betydligt fler öglor. Snörningen ger en desert boot ett väldigt avskalat och modern uttryck.

För det andra har skon en sula i crepegummi, som ofta är vit eller naturfärgad med en oregelbunden undersida som ger lite grepp. Den här typen av sula finns nästan bara på desert boots. Sulan är ursprungligen vald för att vara sval (jämfört med andra kängor, inte sandaler!) i varmt väder och skön att gå på. Den saknar däremot greppmönster och är därför inget vidare på hala underlag, som blöt gatsten, snö och is.

För det tredje är sulan påsydd med s.k. stitchdown-konstruktion. Det avancerade ordet betyder att man helt sonika vikt ut ovanlädret och sedan sytt fast yttersidan genom lädret. Det är en enkel men funktionell konstruktion som är billigare än att randsy en sko. Nackdelen är att det är svårt att sula om skon om man sliter ut sulan. Om du tittar noga på en desert boot kan du se att ovanlädret sticker ut under sömmen som löper runt skon.

Materialval

Clarks Desert Boot, skon som skapade kategorin, var ursprungligen gjord i sandfärgad mocka.

Mocka är utan tvekan ett perfekt material för skon, men det finns gott om alternativ. En desert boot i mörkbrun mocka blir väldigt lättmatchad till klassiska herrfärger som blått, grönt och blått. Å andra sidan kan man också välja en färg, som olivgrönt eller mörkblått – väldigt snyggt men lite svårare att matcha.

Ett alternativ är läder och då olika bruna och röda nyanser, från mörkbrunt till cognac.

Tre klassiska märken på desert boots

Clarks Originals

clarks desert boot mocka
Clarks Desert Boot

Clarks är skomärket som lanserade desert boots 1949, inspirerade av skor som användes av brittiska soldater i Afrika och Asien under andra världskriget.

Clarks Desert Boot är bolagets utan tvekan viktigaste modell och inget annat bolag är så tätt associerat med modellen som Clarks. Skons enkla och mjuka konstruktion har gjort den till en favorit i 70 år, även om Clarks tyvärr valt att flytta sin produktion från Storbritannien till Asien.

Deras ursprungliga desert boot var i sandfärgad mocka, vilket passar utmärkt till klassiska vårkläder som chinos och tvättade jeans. Annars är även varianterna i mörkbrun mocka och skinn utmärkta val.

Yanko

Yanko desert boot brun mocka
Yanko Desert Boot

Spanska Yanko ligger på Mallorca, en ö som inte bara är väldigt trevlig utan också har en stark ställning inom skotillverkning. Yanko grundades redan 1890 och hörde en period till Europas största skotillverkare, men har valt att nischa sig på kvalitetsskor som svar på konkurrensen från lågprisländer.

Bland märkets modeller finns en klassisk desert boot, med alla de klassiska elementen: crepesula, rundad tå, stitchdown-konstruktion och Repello-mocka från Charles F. Stead (samma som i den ursprungliga Clarks-kängan). Till skillnad från Clarks har Yanko en shank, en metallförstärkning i sulan som gör skon skönare att gå i.

Astorflex

astorflex desert boot
Astorflex Greenflex Desert Boot

Ett bolag som behållit hantverket i Europa är italienska Astorflex, ett sjätte generationens familjeföretag i provinsen Mantua i norra Italien. Astorflex har gradvis specialiserat sig på just chukka boots och desert boots. Dessutom har man jobbat mycket med hållbarheten – ovanlädret är i vegetabiliskt färgad mocka och crepesulan i ekologiskt gummi.

Astorflex gör dels en klassisk desert boot, dels en s.k. moc toe med en synlig söm runt tån.

Stiltips

Avslappnat

desert boot med jeans

Om du letat efter en känga som ser snygg ut med en T-shirt och ett par jeans: you’ve got it. Det finns ingen känga som gör jobbet bättre. Ett par desert boots trivs utmärkt med både ljusa jeans och mörka jeans. En overshirt eller stickad kavaj så är du färdig.

Ett tips i all välmening. Det är troligt att man bar ökenkängor med shorts i brittiska armén. Den traditionen stannar i så fall där. Det finns både bättre vandringsskor och svalare sommarskor.

Välklätt

desert boots stiltips

Till kostym är ofta chukka boots ett bättre val, eftersom de ser lite mer dressade ut och kan ha en mer diskret sula.

Men till snygga mörka chinos och en stickad tröja fungerar desert boots perfekt. En vaxad jacka eller dunväst gör din klädsel lite mer välklädd.

Historien om desert boots

Kapstaden-Burma-Kairo-Somerset-Kingston: Skon som reste jorden runt

reklam för clarks desert boots

Historien om desert boots tar sin början i Sydafrika. Efter boer-krigen så hade brittiska armén äntligen insett behovet av att anpassa sin uniform efter de vitt skilda miljöerna i imperiets olika hörn. I Afrika började man bland annat anamma sydafrikanska skor, veldskoen. Veldskoen betyder ”vandringsskor” på Afrikaans, och traditionen med enkelt sydda vandringsskor går minst 400 år tillbaka och kanske längre än så, till den förkoloniala tiden.

1941 rasade andra världskriget, och Nathan Clark – ättling till grundaren av skofabriken C & J Clark – sändes till Burma med brittiska 8:e armén. C & J Clark hade börjat som en mattfabrik 1825, och fick idén att göra tofflor av restprodukterna. 100 år senare hade man blivit ett etablerat skomärke, känt för kvalitativa och innovativa modeller. Nathan Clark fick i uppdrag att hålla ögonen öppna efter nya uppslag på skomodeller.

I Burma såg Clark sydafrikanska officerare och soldater sina veldskoen. Clark spårade upp produktionen till skobasarerna i Kairo och beställde en sko för att ha som förebild. Efter att Clark återvände till Somerset i England bad han mönsterskäraren Bill Tuxhill att återskapa en bekväm och strömlinjeformad konstruktion. Den skulle ha en tvådelad ovansida, styvare bakdel och en bred sula i crepe. Produktionsledningen ska dock ha vägrat, eftersom man aldrig trodde skon skulle sälja.

Då Nathan Clark blev ansvarig för exportverksamheten började han försöka sälja skon på nya marknader, som Australien och Jamaica. Mottagandet var mycket starkt, och 1949 begav sig Clark till USA för att sälja in sin desert boot på den årliga skomässan. Där ska han ha träffat en journalist på Apparel Arts, systertidning till Esquire, som gav modellen sin välsignelse. Det starka PR-stödet från modepressen gjorde att Clarks kunde lansera sina skor i USA 1950, och till slut några år senare i Europa.

Desert Cool

ökenkängor på Jamaica
Clarks kom att bli tätt associerade med Jamaica och reggaekulturen

Den avslappnade men ändå snygga dragen hos ett par desert boots etablerade dem snabbt i olika subkulturer. I Jamaica kom desert boots att bli en integrerad del av reggae-kulturen och dess rude boys. Det ryktas att under en period ska polischefen i Kingston använt skorna som ett sätt att snabbt dela upp människor i ordningssamma och bråkstakar vid räder mot otillåtna utomhuskonserter. Från reggaen skulle skon och andra modeller från Clarks spridas till andra musikstilar och platser tillsammans med jamaicanska emigranter.

mods i ökenkängor, desert boots
Välskräddade mods med chukkas och desert boots.

I Europa fick skon också fäste inom mods. Skon som blandade dressad stil med något avskalat och rebelliskt passade perfekt in i mods-kulturen. I USA kom bland annat Steve McQueen vara en av personerna som tog skon upp på vita duken.

Idag lever desert boots en lugnare tillvaro, värdig en 70-årig skomodell – men vi skulle inte bli överraskade om skon kommer hitta nya fans igen.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *