Allt om chukka boots: Märken, köpråd och stiltips

snygga chukka boots

Det finns mycket att älska när det gäller ett par chukka boots. De är de mest mångsidiga av alla herrskor du kan ha under vinterhalvåret. Ett par välgjorda ”chukkas” är bekväma, slitstarka och är enkla att kombinera till både välklädda och avslappnade stilar.

Här reder vi ut begreppen för att ta reda på exakt vad som gör en känga till en ”chukka”. Vi lista också märken som är värda att känna till och ger tips på hur du bär dem snyggt.

Köpråd

Vad är chukka boots?

chukka boots herr Crockett Jones chiltern

En chukka boot är en känga med s.k. mid-top siluett, vilket innebär att toppen av stöveln sitter på ankeln i stället för ovanför eller nedanför den. Det gör den perfekt att kombinera med allt från standardlånga byxor till kortare varianter.

Chukka boots har öppen snörning precis som en derbysko, och normalt bara 4-6 öglor. Jämför det med en arbetarkänga eller vandringskänga, som har många fler öglor – upp till 20st. Chukkans ovanläder är vanligtvis gjort i kalvskinn, läder eller mocka och sulan är av gummi eller läder.

Den enkla designen ger skon en modern prägel. Dessutom experimenterar många tillverkare med nyanser och material som gör att en chukka boot kan designas till att bli allt från en vardagssko till en kostymsko.

Är chucka boots och desert boots samma sak?

Nej. Desert boots är en typ av chukka boot, men det finns också många andra designer. Termerna används ibland synonymt inom det moderna herrmodet och det är också där förvirringen ligger. Som det konstaterades tidigare är en chukka en ankelhög stövel med ett litet antal öglor. Det stämmer in på en desert boot också. Men desert boots har alltid en sula i crepe-gummi, är ofodrade och sys med s.k. stitchdown-konstruktion – stämmer inte det så är det alltså en annan typ av chukka boot.

Materialval

En klassisk chukka boot är tänkt som en promenadsko – skön och tålig men ändå smart. De klassiska materialen är mocka eller brunt läder, och inte sällan har man vaxat eller impregnerat materialet för att ge det ytterligare tålighet. Det finns också klassiska skomärken som gör chukka boots i svart läder. Det ger skon en mycket mer formell framtoning, som passar perfekt till en klassisk blå eller grå kostym.

När det gäller sulorna så finns det ett par varianter. En desert boot brukar ha en sula i crepegummi. Det här är en ”vackert väder”-sula som ursprungligen i varma klimat. Sulan tål vatten och smuts men ger inget bra grepp. Många vanliga chukkas har sulor från Dainite eller Vibram, med runda gummidubbar (studded soles). Dessa sulor ger utmärkt grepp i blöta förhållanden och tål lite lera, men det är fortfarande inte vandringskängor.

Bra märken för chukka boots

Clarks Originals

clarks chukka boots i sk desert boot stil
Clarks Desert Boot

Clarks är bolaget som populariserade chukka boots genom sina desert boots i mocka. Inget annat bolag är så tätt associerat med skostilen. Även om man började som en brittisk skotillverkare i Somerset 1825 så sker idag den mesta produktionen i Asien.

Clarks Desert Boot är bolagets mest kända modell, även om man gör många andra. Modellen görs i både mocka och skinn (ursprungligen mocka) med en mönstrad crepe-sula. Skons enkla och mjuka konstruktion har gjort den till en favorit i 70 år.

Den ursprungliga Desert Boot var i ljus mocka, vilket passar utmärkt till klassiska vårkläder som chinos och tvättade jeans. Annars är även varianterna i mörkbrun mocka och skinn utmärkta val. Crepesulan blir hal på regn och is, så det här är typiska ”vackert väder-skor”.

Astorflex

astorflex snygga chukka boots
Astorflex Chukka Boot

Ett bolag som behållit hantverket i Europa är italienska Astorflex, ett sjätte generationens familjeföretag i provinsen Mantua i norra Italien. Astorflex har gradvis specialiserat sig på just chukka boots, och arbetat med att göra sina produkter av hållbara material.

Astorflex har en modell som påminner om Clarks Desert Boot, men även en modell med mer markerade sömmar – s.k. moc toe eftersom randen påminner om en mockasins sömmar – som ger skon en annan profil. Astorflex erbjuder modeller med både klassisk crepesula eller en räfflad gummisula, som ger ett bättre grepp och därför passar utmärkt även när det har regnat.

Crockett & Jones

Crockett Jones svarta chukkas
Crockett & Jones Tetbury

Klassiska brittiska skomärket Crockett & Jones gör skor som trots den höga prislappen är fantastiskt prisvärda sett till vad du får. Märkets chukka boots är några av de vackraste och bäst konstruerade i världen, och det finns också ett stort sortiment och variation i färger att välja på.

Tetbury är en chukka boot med Dainite-sula men en design som passar perfekt till kostym om du vill vara lite mindre formell. Daniel Craig bar dem i Skyfall. Chiltern är en annan modell med en mer rundad form som passar bättre till chinos och jeans. Vill du ha något grövre så finns Molton i ruggad mocka. Den ruggade mockan är tålig, och ser framför allt bra ut även om den råkar få lite smuts eller någon repa.

Oscar Jacobson

Oscar Jacobson chukka boot för män
Oscar Jacobson Chukka Boot

När det gäller valuta för pengarna är det svårt att slå Oscar Jacobson. Det här är genomtänkta och välbyggda skor, handgjorda i Spanien. De har alla de klassiska detaljerna som en chukka boot ska ha: randsydd konstruktion, Dainite-sula och ett fint ovanläder i italiensk mocka. Det är bara den (relativt) låga prislappen som sticker ut.

Red Wing

red wing chukka boot
Red Wing Work Chukka

Red Wing kanske är kända för deras hårda Moc Toe-design, men har ett brett sortiment som även täcker in chukkas. Red Wings chukka boots följer märkets designspår, med kraftigt oljat läder och en kilsula i gummi. Det här är ingen kostymsko men om du letar efter hållbara, välbyggda kängor som tål att bäras året runt så är det här rätt val.

Stiltips: Så bär du chukka boots

Chukka boots är några av de enklaste skorna att kombinera med olika klädstilar. Deras avskalade design och mjuka egenskaper gör att de kan kombineras med allt från skräddarsydda kläder till jeans och en t-shirt.

Det viktigaste att komma ihåg är att se till att passformen på dina byxor är passande. Chukka boots har en lågt profilerad siluett och till dessa passar både byxor med tajt och något lösare passform. Byxor med något kortare ben är också ett bra sätt att visa upp dina chukkas.

Välklätt

inspiration chukka boot
Foto: Tod’s

Ett par eleganta chukka boots är en utmärkt ersättare för ett par derbys eller loafers, stilmässigt, på årets sämre halva.

Väljer du svart läder från något klassiskt herrskomärke så kan du bära dem till kostym, om tillfället inte är allt för formellt.

Ett par chukkas i mocka passar perfekt till kavaj eller overshirt med uddabyxor i ett lite grövre material, som flanell, bomull eller denim. Mörkbrun är den mest flexibla nyansen, men ljusgrå eller ljusare brun kan vara snyggt på våren om du har förmånen att äga mer än ett par.

Avslappnat

stiltips för chukkas

Desert boots och lite grövre chukka boots från märken som Red Wing bäst för en avslappnad stil: ett par snygga och tåliga vardagsskor till jeans eller chinos, med t.ex. en skjorta i denim eller flanell eller en grovstickad polotröja. När det gäller ytterplagg, välj något med samma informella stil – en Barbour-jacka, parkas eller duffeljacka är några bra alternativ.

Chukka boots historia

Från Indien och Burma …

Precis som så mycket annat inom herrmodet har chukkan rötter från det militära och sport. Ordet chukka eller chukker är en 7 minuter lång period i hästpolo, och det var bland polospelare i Indien som skon uppstod.

Pololag från indiska armén 1920. Chukka boots sägs ha börjat som ombyten – skönare skor att bära efter matchen. Foto: National Army Museum

Polo spelades normalt i ridstövlar, och senare i jodphurs, så troligen bars skon efter matcherna som ett behagligare ombyte. Ordet chukka kommer från ett ord på Hindi som bland annat kan betyda promenad, och det är inte helt omöjligt att det namnet också är kopplat till promenadkängor eller vandringskängor.

Från polo-spelande officerare i Indien spred sig chukkan västerut genom det brittiska imperiet. Hertigen av Windsor, epokens största modeinfluencer, älskade polo och ska ha burit ett par chukka boots på ett besök i USA 1924.

… till New Yorks gator

Det stora genomslaget kom dock efter andra världskriget och då från en annan del av det brittiska imperiet.

Nathan Clark, arvtagare till skofabriken C&J Clarks, hade under andra världskriget varit stationerad i Burma. Där ska han mött soldater från Sydafrika, som bar en typ av skor han aldrig sett förut – veldskoen. Veldskoen betydde fältskor eller vandringsskor på Afrikaans var enkelt byggda, ankelhöga kängor med gummisulor. Kängorna var svala jämfört med klassiska militärkängor och hade därför blivit populära bland soldater stationerade i varma områden.

reklam för clarks chukkas
Skomärket Clarks populariserade ökenkängan, som blev den populäraste varianten av chukka boot. Foto: Clarks

Efter kriget ska Clark fått i uppdrag att ta fram nya idéer till produkter, och han ska då ha köpt ett par veldskoen från en av brittiska arméns leverantörer i Kairo och sänt hem till fabriken. Först ska produktionsledningen ha sparkat bakut och vägrat göra en så rudimentär känga. Men när Nathan Clark tog över exportavdelningen började han sälja skon i Australien och Västindien, där en blev en stor succé, och 1949 tog han den till den årliga skomässan. Där ska den ha upptäckts av modetidningarna Esquire och Apparel Arts, och blivit en del av deras modereportage.

Desert boots, och därigenom chukka boots, blev snabbt en trendsko. Genom stilikoner som Steve McQueen och artister som Beatles och Bob Dylan kom kängorna att bli inneskor bland amerikanska och europeiska ungdomar. Från Jamaica tog sig skon också in i reggae-musiken och vidare till R&B.

Under 2000-talet har intresset för herrskor och en mer informellt stil hållit chukka boots ständigt aktuella. Idag är skorna en stapelvara från styrelserummen till gatan.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *