10 brittiska skomärken du bör känna till

bästa brittiska skomärken

Till hösten och vintern är återigen brittiskt herrmode i fokus och det är framförallt inom skohantverket som Storbritannien är i täten. Här tar vi fram brittiska skomärken du bör känna till.

Om det finns något bland alla plagg och accessoarer där det lönar sig att satsa på kvalitet, så är det skorna. De som vill ha skor av högsta kvalitet riktar ofta blickarna mot Storbritannien. Det brittiska skohantverket är nämligen välkänt över hela världen, där speciellt Northampton har ett rikt arv med en stor mängd anrika skomärken med ett över 100-årigt arv.

Här finns en riklig tillgång på ekbark och vatten för garvning. Det finns även bra tillgång på läder från lokala boskapsmarknader. Det var också det centrala läget för handelsförbindelser som i tiderna gjorde Northamptonshire till en idealisk plats för skomakeri. Även om antalet fabriker för skotillverkning minskat i Northampton under de senaste århundradet är det fortfarande det mest kända området i världen för skotillverkning.

Läs mer: Brittiska märken du bör känna till

Bästa brittiska skomärken

bästa klassiska brittiska skomärken herr

Det finns mycket att välja bland då det gäller brittiska skomärken och bland svenskarna är också en stor del av dessa välkända. Speciellt för alla som är intresserade av handtillverkade skor. Om du letar efter kvalitetsskor kan vi rekommendera att kollar in avdelningen handgjorda skor hos Care of Carl. Här tar vi fram bästa brittiska skomärken:

Crockett & Jones

James Bond skor Crockett & Jones

Crockett & Jones grundades 1879 och är idag en av Storbritanniens mest välkända och bästa skotillverkare. I utbudet hittar du många klassiska modeller med allt från brogues och oxfords till kängor av utmärkt kvalitet och stilig design. En av klassikerna är modellen Connaught som är ett par handtillverkade oxfords. Varje skopar av denna modell tar hela åtta veckor att tillverka och innefattar 200 separata moment.

En annan stilig skomodell är derbyn Highbury som bland annat syntes på James Bond i filmerna Skyfall från 2012 och No Time to Die 2021. Märkets chukka boots Tetbury syntes i Bond-filmen Skyfall.

Loake 1880

bästa brittiska skomärken

Ett annat klassiskt brittiskt skomärke är Loake 1880 som idag kan använda sig av den prestigefyllda titeln hovleverantör åt HKH Drottning Elizabeth II. Det var bröderna Thomas och William Loake som år 1880 grundade märket. Ännu idag tillverkar man skorna i samma fabrik som man lät uppföra 1894.

Samtliga skor i linjen Loake 1880 är sydda med randsöm. Ett tidskrävande arbete som innebär att ett par skor tar hela åtta veckor att färdigställa. Även från Loake 1880 hittar du många stiliga modeller av oxfords, munkskor och snygga kängor av högsta kvalitet.

Church’s

brittiska skomärken du bör känna till

Church’s anses vara en av de allra främsta tillverkarna av randsydda herrskor i världen. Även här tar det cirka åtta veckor att färdigställa ett par skor. Märket har en historia som sträcker sig ända tillbaka till 1873 då Thomas Church grundade märket. Största delen av skorna är handtillverkade i deras fabrik i Northampton i England.

Edward Green

engelska kvalitetsskor herr

Ett par skor från Edward Green är något alldeles extra – därav prislappen. Deras skor representerar det absoluta toppen av Northamptons skomakartradition där det ingår flera handgjorda moment. Bland annat skär man och granskar alla hudar samt lästar för hand, något som gör tillverkningen av ett par skor från Edward Green till en ytterst tidskrävande process.

Skorna ovan är i kalvskinn av finaste kvalitet, som har en slutfinish där skorna målas och vaxas för hand – ett tidskrävande arbetsmoment som ger dem deras karaktäristiska utseende. Kolla även in vintage-modellen Galway som har varit en favorit sedan 1930-talet.

John Lobb

engelska skomärken

John Lobb en över 150 år historia av bespoketillverkning av kängor och skor. Från 1902 finns även en systerbutik i Paris, men skorna tillverkas för hand i den egna verkstaden i Northampton. Varje skopar genomgår 190 olika steg innan de färdigställts.

Grenson

bästa engelska skomärken

William Green grundade Grenson 1866 i Northamptonshire, Storbritannien. Han var den första tillverkaren i världen som använde Goodyear welting-konstruktionsmetoden, som nu är ett kännetecken för alla välgjorda brittiska skor, inklusive Grensons.

Sanders

skomärken från England värda att känna till

Sanders grundades år 1873 av bröderna William och Thomas Sanders från Northamptonshire. Idag återfinns Sanders i samma fabrik på Spencer Road där de funnits i över ett sekel.

Deras Chukkas, Chelsea Boots och Derbys har en säregen stil som skiljer sig från mängden då det gäller brittisk skomakeri.

Solovair

bästa kängor storbrittannien

Ni kanske känner igen designen på dessa kängor. Faktum är att Solovair numera är det verkligt brittiska i jämförelse med sin mer välkända doktor i och med att de har tillverkningen i Storbritannien. Här kan du läsa mer om Solovair.

Hunter Boots

brittiska skomärken

Ett kultmärke både bland män och kvinnor är Hunter Boots som syns hos människor i både stads- och landsortsmiljö. Även hertigen av Edinburgh är en välkänd användare av Hunter Boots under sina jaktturer.

Denna modell av stövlar har tillverkats ända sedan 1856 och är idag det mest brittiska du kan få då det gäller stövlar. Kolla även in deras stiliga modeller av Chelsea Boots i gummi. En modell som är perfekt för regniga dagar i stadsmiljö.

Bowhill & Elliott

operapumps England

Om du äger en smoking bör du definitivt också äga ett par operapumps. Inom detta område finns det inget bättre märke än Bowhill & Elliott som finns beläget i hjärtat av Norwich i England. Under butikens golv sker tillverkningen av handbroderade tofflor och inomhusskor.

Även Bowhill & Elliot har en rik historia av skotillverknig. Det är nämligen drygt 140 år sedan företaget grundades på 65 London Street i Norwich.

Läs mer: Klassiska skomodeller för herrar

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *