Den ikoniska duffeljackan

den ikoniska duffeljackan

Det börjar så småningom vara dags att förbereda sig för kallare väder på de nordiska breddgraderna. Här tar vi en närmare titt på en av de riktiga klassikerna gällande ytterplagg, nämligen duffeln.

Duffeln är en stilig jacka som finns omnämnd i vår stora modeguide för män 2022. En av de stora fördelarna med denna modell är mångsidigheten. Den kan användas som höstjacka, men är även tillräckligt varm för att använda under vintern.

Den kan användas tillsammans med jeans och chinos för en avslappnad stil. Den är också tillräckligt stilig för att använda över kostym under en vanlig arbetsdag.

Duffeljackan – kort historia

Duffel är en ytterrock som vanligen är gjord i ylle, där tyget ursprungligen kom från orten Duffel i Belgien – därav namnet. Den modell som numera förknippas med plagget kommer från England och är trekvarts lång, med huva och avlånga knappar gjorda av horn eller trä.

Duffeln är också det enda bland klassiska ytterplagg som har huva. Även om det funnits liknande yllekappor med huvor i flera hundra år bland kristna munkar, härstammar den duffel som vi idag känner igen den från andra delen av 1800-talet.

duffeljackan historia
Här syns medlemmar från besättningen i brittiska flottan hos HMS Sheffield i duffel på vägen mot Slaget vid Nordkap December 1943.

Idag förknippas duffeln rätt långt med sitt militära ursprung, liksom många andra av våra klassiska klädesplagg. Under andra världskriget var det ett plagg som användes i den brittiska flottan för att skydda sjömännen mot väder och vind ute på sjöss. En av de mest kända användarna av duffeln var Sir Bernard ”Monty” Montgomery.

montgomery duffeljacka
Sir Bernard Montgomery i duffel till höger på bild.

Duffeln med dess karakteristiska träpinnar som knäppningssystem härstammar dock från år 1887 när engelska John Partridge började tillverka en liknande jacka. Denna var aningen kortare och rymligare än den duffel som vi ser idag.

Inspirationen för det som skulle bli den första duffeljackan har ändå rötter från ännu längre bak i tiden – från den polska militärjackan med huva som började tillverkas under 1820-talet. Det är här vi ser ett av de allra första exemplaren på en jacka där man använder pinnar för knäppning av jackan.

Gloverall – synonymt med klassisk duffeljacka

Idag är det ändå märket Gloverall som de allra flesta tänker på när man nämner ordet duffeljacka. Varumärket Gloverall startades år 1950 när Harold och Freda Morris blev ombedda av försvarsmakten att hjälpa dem disponera ett överskott av dufflar från andra världskriget. Redan då sålde paret ”Gloves” and ”Overalls” och detta blev då till Gloverall.

monty original duffeljacka

Hos många ses Gloveralls dufflar numera alltså som originalet och i utbudet finns bland annat den ikoniska kamelfärgade duffeln Monty i kraftig ullblandning. Gloveralls originalduffel har funnits med sedan andra världskriget och har inspirerats av den brittiska befälhavaren Field Marshal Sir Bernard Montgomery.

Denna duffeljacka har en lite lösare passform än några av Gloveralls nyare modeller.

snygga höst och vinterjackor för män 2022

Här hittar du Gloveralls ikoniska originalduffel i en läcker rostbrun färg som är ny för säsongen.

snygga duffeljackor höst vinter 2022

Här syns modellen Morris med en något smalare silhuett än originalet. Jackan är uppkallad efter Gloveralls grundarfamilj.

snygga modeller av duffeljackor herr

En av våra favoriter bland duffeljackor är modellen Edmund med sina stiliga läderdetaljer vid knäppningen.

Hur du kombinerar duffeljackor med övrig klädsel

Numera används duffeln som ett mångsidigt ytterplagg i många olika sammanhang. Som nämnt kan du använda den tillsammans med jeans , chinos eller manchesterbyxor om du önskar klä dig ledigt.

Trots att jackan har en huva är det ett ypperligt plagg att även bära tillsammans med kostymen under kyliga dagar. Detta är något du ofta ser på brittiska män under vinterhalvåret.

Polotröjor är optimala att kombinera med duffeljackan och även olika typer av kängor.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *