Sommargarderoben: Fem snygga linnekavajer för män

linnekavaj herr

Sommarvärmen är på plats och det är dags för svensken att för några månader njuta av torg och uteserveringar. Det är här linnekavajen har sin självskrivna plats.

Linne är ett utpräglat sommar-material. Dess tyg och sättet det vävs på gör linnekläder till hållbara och svala plagg som också ser väldigt avslappnade ut. Du kan bära din linnekavaj både uppklätt och avslappnat med väldigt enkla medel, och den trivs bra med andra klassiska sommarplagg och sommarskor, som pikétröjor och loafers.

I den här guiden har vi plockat ut fem snygga linnekavajer för män, och ger dig också lite stiltips och inspiration på hur du matchar en linnekavaj.

Fem snygga linnekavajer till sommaren

Boglioli

herr linnekavaj marinblå
Boglioli K-Jacket

Italienska Boglioli är expert på okonstruerade kavajer och elegant italienskt herrmode. K-Jacket är märkets signaturstil som finns i en uppsjö av varianter. Här en K-Jacket i linne i marinblå att matcha med t.ex. en grön skjorta i linne och chinos.

Oscar Jacobson

grön linnekavaj från oscar Jacobson
Oscar Jacobson Ferry

Dova färger som grönt, brunt och karamell är fantastiskt snyggt på linne också. Oscar Jacobson Ferris kavaj är en skön kavaj, som är halvfodrad för extra svalka på sommaren.

Morris Stockholm

beige linnekavaj herr från Morris
Morris Heritage Alex

Morris har ett stort sortiment av linnekavajer för män, med klassiska detaljer som utanpå liggande fickor och fungerande knapphål. Här en snygg linnekavaj med tyg från Angelico i en naturlig beige nyans, som passar bra med både vitt och marinblått. Prova att bära den med t.ex. en vit bomullsskjorta eller en mellanblå denimskjorta och ljusa jeans.

L.B.M. 1911

mönstrad kavaj i linne från LBM 1911
L.B.M. 1911 Jack

Linnekavajer behöver inte vara enfärgade. En mönstrade linnekavaj som den här från L.B.M. 1911 bryter upp helheten för att undvika att det blir för formellt med ljusa kläder.

Familjeägda Luigi Bianchi Mantova har gjort kläder sedan 1911. Under linjen L.B.M. 1911 gör de välskräddad herrkläder som blandar traditionella drag med ett lite mer modernt utseende.

POLO Ralph Lauren

dubbelknäppt linnekavaj herr från Ralph Lauren
POLO Ralph Lauren

En dubbelknäppt linnekavaj är ett alternativ till de vanliga enkelknäppta, som ger ett lite mer elegant utseende. Passar perfekt med ett par gräddfärgade byxor och mocs för en sofistikerad sommarstil, som ett alternativ till en hel linnekostym.

Stiltips för linnekavajer

Linnekavajens styrka är dess avslappnade uttryck. Den glesa väven och de naturliga färgerna gör att en linnekavaj kan lyfta andra plagg utan att dominera för mycket. Det skadar inte heller att den är sval och skön – perfekt att packa med på en semester söderut.

Snygga färgkombinationer med linnekavaj

Med en linnekavaj har du två möjligheter: antingen väljer du att gå i ton mellan kavaj och byxor, eller så skapar du en kontrast (mörkare uppe, ljusare nere, eller vice versa). Logiskt – men också viktigt.

linnekavaj inspiration
Cavaliere

Just kombinationen ljus kavaj och ljusa byxor är det mest utmanande. Kombinationen ljus kavaj och ljusa byxor blir lätt lite … ja, klen? Uppklädd utan att vara välklädd, helt enkelt. Därför gäller det att vara extra noggrann.

Ett sätt att bryta av är med skjortan. Välj t.ex. en blå denimskjorta som bryter av lite, men vars material ändå stämmer bra överens med linnet.

Ett annat sätt att bryta av är med texturer och mönster. Välj en linnekavaj med en lite utpräglad väv eller mönster för att skapa kontrast på andra sätt. Eller en pikétröja eller T-shirt med tydlig struktur.

linnekavaj stiltips
Cavaliere

Den som vill göra det lättare för sig väljer den andra vägen – kontrast mellan kavaj och byxa. Har du en ljus kavaj, välj då en mörk byxa. Kombinera t.ex. en brungrå linnekavaj med beiga chinos eller en benvit linnekavaj med blå byxor.

Detaljer

linne kavaj man

Som vanligt med kavajer finns det många alternativ, men vi ska ändå försöka ge några riktlinjer.

I grund och botten är ju linne ett sommarmaterial. Därför är det på sätt och vis mest logiskt med en enkelknäppt kavaj, som inte lägger mer tyg än nödvändigt runt midjan. Samtidigt kan en dubbelknäppt linnekavaj absolut se väldigt elegant ut.

Likaså är linnekavajer ofta – men inte alltid – halvfodrade, för att inte kavajfodret ska förstöra linets ventilerande egenskaper.

Det finns linnekavajer med de flesta sorters fickor, men ett populärt val är utanpåliggande fickor, s.k. patch pockets. Linnets avslappnade stil lämpar sig bra för att välja knappar som ger lite kontrast, t.ex. ljusbruna knappar till en beige linnekavaj.

Hur du håller linnekavajen snygg

En linnekavaj kommer att skrynkla sig, så är det bara. Om det är ett problem, så får du antingen välja en annan kavaj eller titta på linneblandningar, där man använder t.ex. bomull, ull och silke för att modifiera tygets egenskaper.

Eller så accepterar och uppskattar du skrynklorna för vad de är, ett tecken på ett naturmaterial. Om du rest länge i en kavaj, eller råkat packa den dålig, så tänk på att fukta kavajen innan du stryker den. Om du inte har en steamer så kan den 

Självklart är det också viktigt att behandla en linnekavaj väl, precis som alla andra herrkläder. Häng alltid upp den efter användning och låt den vädra ut. Tvätta försiktigt och gärna med kallt vatten.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *