Så bär du linnekostym: Köpråd, stiltips och märken

linnekostym

Äntligen närmar sig sommaren – en högsäsong för studentfester, bröllop och födelsedagsfester. Men att bära en klassisk ullkostym under svensk högsommar kan både kännas fel och se fel ut. Kännas fel, för att du kommer svettas och plågas i den täta väven (läs mer om undantagen längre ner) – och se fel ut, för att det helt enkelt blir för formellt.

Överväg då istället en linnekostym. En kostym i linne – eller linneblandning – är både svalare och stiligare till sommaren. Visst, du kanske inte kan ta den till ett finare affärsmöte, men på festen trivs den perfekt. Dessutom kan du dela upp den, och t.ex. bära dina linnebyxor med en snygg pikétröja, eller din linnekavaj med ett par bomullsbyxor när du vill klä dig ännu mer avslappnat.

Linnekostym och andra alternativ till sommaren

tyg till linnekostym
Linnefibern och den luftiga väven ger linnekostymen en sval och naturligt avslappnad känsla

Varför är då linnekostym så bra på sommaren? Linnet, ett av våra äldsta naturmaterial, utmärker sig genom att vara starkt, svalt och bra på att binda fukt. Linnekläder för män vävs ofta i luftiga plain weaves, där “hålen” i väven hjälper till att transportera luft. Naturens eget funktionsmaterial, helt enkelt.

Linne är lite av en europeisk specialitet – här odlas och framställs världens finaste linnetyg. Man talar ofta om Irish Linen, en lite tyngre kvalitet med anor från Irland som en gång var världsledande inom linnetyger, och European Linen, där t.ex. Italien är framträdande.

Den enda anledningen till att linne inte tagit över helt är att det gillar att skrynkla sig. Det är en naturlig egenskap från linnets hårda fiber och något man får lära sig att älska. Skrynkligheten ger linne en väldigt avslappnad stil, som kan vara lika rätt på festen som fel på kontoret.

Ett alternativ är därför blandningar av linne med andra material, som bomull, silke eller ull. De är ofta till för att kompensera linnets skrynklighet på bekostnad av ett lite mindre svalkande tyg. Andra avslappnade alternativ för sommarkostymer är bomullstyger, inklusive sommarklassikern bäckebölja (seersucker).

Vill du ha något som lämpar sig för kontor och affärsmöten så kan istället s.k. tropical wool eller Fresco vara ett alternativ. Det här är ulltyger, men vävda i en luftig väv av tätspunnen bomull, som på det sättet får luftiga egenskaper.

Köpråd

Kostym eller kavaj?

Ska du köpa en full kostym eller bara kavaj? En av fördelarna med linnekostymer är att de går så enkelt att dela upp. Linnekavajen kan du bära för sig, med byxor i linne eller bomull, alternativt tunna sommarjeans (tänk vita eller gräddfärgade). Likadant med byxorna, de kan du också bära separat med en piké, skjorta eller T-shirt.

Enkelknäppt eller dubbelknäppt?

dubbelknäppt linnekostym
Det vanligaste är en enkelknäppt linnekostym, men en dubbelknäppt linnekostym kan vara väldigt snyggt. Foto: Pini Parma

Tanken med en linnekostym är att den ska vara sval. Därför faller det sig naturligt att välja en enkelknäppt kostym som ger luft runt midjan. Av samma anledning känns en väst lite överflödig, i alla fall utanför ett bröllop.

Men det finns absolut alternativ. En dubbelknäppt kavaj i linne kan vara väldigt snyggt, och det förekommer att de bärs uppknäppta – en stil som kräver sin bärare och sin kavaj.

Passform

Linne är en stark fiber. En kostym helt i linne kommer inte ge efter på samma sätt som en del andra material. 

Välj hellre en lite mer avslappnad passform där hela du får plats. Samma sak med byxorna – frontveck har sin funktion, särskilt om du väljer en högre midja.

Detaljer – fickor, knappar mm

Utanpåliggande ficka och knappar med naturlig känsla. Foto: Morris Stockholm

Linnekostymens sommarkänsla ger möjlighet till lite annorlunda designval.

När det gäller kavajens fickor så förekommer alla varianter, men utanpåliggande fickor (patch pockets) är en variant som verkligen passar med linnekostymens stil.

Kavajknapparna är en annan detalj du kan experimentera med, genom att sätta lite kontrast på dem – t.ex. bruna knappar till en beige linnekavaj.

Slutligen är linnekostymer ofta halvfodrade, för att ge mer luft över ryggen – eller helt ofodrade.

Färger

snygg linnekostym i brunt

Det finns två färgskalor som ofta syns på linnekostymer – de naturliga tonerna och pasteller.

De naturliga tonerna, dvs. varianter av benvitt, beige, blått, grönt och brunt, passar perfekt till linnets naturliga känsla och är en perfekt startpunkt. En ljus linnekostym matchar enkelt med en vit bomullsskjorta till en snygg och välklädd helhet, men glöm inte heller bort färger som grönt och brunt som kan vara fantastiskt snyggt.

Pasteller – och vitt – är färger som vi tycker lämpar sig bäst för bröllop (och då på brudgummen). Robert Redford bar visserligen rosa linnekostym i The Great Gatsby, men få andra klarar av att bära upp den. Den vita linnekostymen hade sin storhetstid i Miami Vice, och trivs nog bäst på sydligare breddgrader än våra.

Stiltips

Uppklätt: Linnekostym med slips

herr linnekostym
Foto: Pini Parma

Utanför de mest formella sammanhangen så fungerar en linnekostym alldeles utmärkt med skjorta och slips. Ett tips är att inte matcha en linnekostym med en linneskjorta, utan istället välja t.ex. bomull.

På fötterna bär du klassiska herrskor, t.ex. ett par oxfords i mocka. Du kan absolut bära loafers också, särskilt om det är väldigt varmt ute, men till en uppklädd stil så matchar oxfords lite bättre.

Välklätt: Linnekostym med pikétröja

herr linnekostym med piketröja
Foto: Morris Stockholm

Vill du vara välklädd men inte för uppklädd så är en linnekostym med pikétröja ett perfekt val. 

Vi tänker då inte en klassisk tenniströja utan en herrpiké i vävd bomull, med eller utan knäppning. Precis som kostymens färger så passar naturliga nyanser bra till, och bland det snyggaste är en enkel vit pikétröja.

På fötterna passar loafers eller mocs utan synliga strumpor bäst – i mocka eller läder. Sneakers är ett annat alternativ som kan fungera om du väljer något ganska enkelt och minimalistiskt.

Avslappnat: Linnekostym med T-shirt

linnekostym herr med t-shirt
Foto: HUGO BOSS

En av linnekostymens fördelar är att den kan kläs ned rätt mycket utan att se ut att ha hamnat fel. Om tillfället tillåter det – t.ex. en middag under semestern – så kan du bära linnekostym och T-shirt. Självklart kan det vara en enkelfärgad T-shirt, men även randiga T-shirts i lite mattare texturer passar bra till.

På fötterna blir det då antingen mocs / driving shoes, minimalistiska sneakers eller möjligen espadriller. Herrsandaler som Birkenstock passar visserligen rent utseendemässigt, men frågan är hur många tillfällen en kostym och sandaler har gemensamt?

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *