Snygga kostymer för män 2023 – Allt om mannens viktigaste plagg!

snygga kostymer herr 2022
Bild: Eton Shirts

Vi är snart inne i den stora festsäsongen och är snart dags att förbereda sig genom att införskaffa festkläder. För många av vårens och sommarens fester är kostymen det självklara valet. Här tar tar vi därför fram allt du behöver känna till inom området snygga kostymer herr 2023.

Detta år är speciellt på många sätt och vis. Efter samhället i flera år präglats av restriktioner har vi återigen möjlighet att umgås som vanligt igen. Det kommer att bli studentfester och bröllop med fulla gästlistor och vi kan även bege oss ut på fester under kvällarna utan att behöva tänka på ansiktsmasker eller avstånd.

Allt detta präglar även de kläder vi bär. Det är länge sedan festmode varit så populärt som nu. Vi män längtar verkligen efter att få klä upp oss igen.

Läs mer: Kostymens historia

Kostymens återkomst

snygga kostymer herr

Endast ett år tillbaka i tiden frågade vi oss om det finns en framtid för formellt herrmode. Nyckelplagg som kostymer hade under flera år uppvisat vikande försäljningssiffror i ett samhälle som präglades av hemmajobb. Det gjorde bland annat att traditionella herrmodemärken som Hugo Boss övergick i allt högre grad till linjer av mer avslappnade kläder.

När vi nu går in i den stora festsäsongen är det dock tydligt att farhågorna var överdrivna. Det finns nu en större efterfrågan än på mycket länge på detta stiliga herrplagg. Här spelar också det faktum in att intresset för klassiskt herrmode och klassisk stil är större än på mycket länge hos män. I ett samhälle som präglas av snabb utveckling är det som att vi män blir nostalgiska och längtar till något mer beständigt och hållbart.

Fenomenet som vi ofta benämnt ”coronatrötthet” spelar också in. Det är något som inte är helt olikt det som vi såg under 1920-talets glada dagar. Då liksom nu kom man ur ett samhälle som präglats av en omfattande pandemi. Skillnaden då var att man även kom ur det första världskriget, medan vi nu riskerar ett tredje, samt lider av hög inflation. Det verkar dock inte hittills påverkat vår festlust avsevärt – vilja att umgås som normalt överväger allt det andra.

Snygga kostymer herr 2023

snygga kostymer herr

Här tar vi fram allt du behöver veta om kostymer inför den stora festsäsongen. Längst ner hittar du också stiltips för hur du klär dig snyggt i kostym. Att klä sig snyggt i kostym handlar nämligen inte enbart om kostymen i sig, utan även om vilka andra accessoarer och skor du använder dig av.

Var kan man köpa kostym?

När vi kollar runt på utbudet bland herrkostymer våren och sommaren 2023 finns det en del utbud online. Om du letar efter kvalitetskostymer finns det framförallt två svenska herrmodesajter som vi rekommenderar. Oscar Jacobson är känt för sina kvalitetskostymer och här hittar du ett bra utbud även av sommarkostymer.

Hos många av de billigare herrmodebutikerna är kvaliteten ofta tvivelaktig och det märks både i passform och känsla. För dig som satsar på ett kostyminköp rekommenderar vi därför sajter som Oscar Jacobson eller Care of Carl.

Hos Care of Carl hittar du också många olika kvalitetsmärken i utbudet. Här är det dock värt att även kolla in kategorin ”kavajer” eftersom många olika kostymer även finns inkluderade i denna.

bästa herrmodesajt med kostymer
care of carl recension

Kostym mode herr 2023

Det är mycket klassiska silhuetter inom herrmodet 2023. Det gäller även inom kostymmodet där vi nu ser mer höga midjor på kostymbyxor och lite längre kavajlängd. Även allt bredare slag och dubbelknäppning på kavajerna har kommit starkt då det gäller kostymer 2023.

Bland sommarkostymerna finns dock mycket influenser från det italienska herrmodet med sina okonstruerade kavajer utan axelvaddar och snävare ärmhål.

Vi kan definitivt se ett större intresse för linnekostymer bland svenska män våren/sommaren 2023. Även kostymer i ullväv med stretchtyg har blivit mer populära bland män. Det är tydligt att funktion har blivit allt viktigare även bland kostymer oavsett användningsändamål.

Vilket märke på kostym?

Både Oscar Jacobson och Hugo Boss har mängder av kostymer i olika material och passform. Det är två märken som även är kända för sin kvalitet. Vi rekommenderar dessa märken även för deras prisvärdhet.

Det kan vara bra att känna till att Hugo Boss nu också lanserat en svensk sida för att bättre kunna hjälpa sina svenska kunder. Här hittar du bland annat en specifik kostymsida med utmärkta guider för vad du bör tänka på vid köp av kostym.

Speciellt bland sommarkostymer är även Morris Heritage ett väldigt bra alternativ. För yngre män kan vi också rekommendera Tiger of Sweden eller J. Lindeberg på grund av silhuetten på kostymerna. De är oftast mer slimmade, vilket ger en väldigt stilren helhet för yngre män.

Märken bland kostymer vi gillar:

Vilka kostymer ska man ha 2023?

vilken kostym ska man ha 2023

En välsittande mörkblå kostym i ulltyg hör hemma i varje mans garderob eftersom denna kan användas i många olika sammanhang oavsett årstid. Till sommaren rekommenderar vi också att du har en kostym i beige färg i bomull eller linne. Många rekommenderar även att du äger en svart kostym. Vi tycker dock inte att detta är nödvändigt eftersom inte ens etiketten ”Mörk kostym” kräver att den är svart.

Använd svart endast till smoking – mörkblått är så mycket stiligare för kostymer!

Vilken kostym passar mig?

snygga kostymer herr

Att välja kostym handlar inte endast om att välja en snygg variant. Den bör också passa till dina unika mått. Om du vill ha en perfekt sittande kostym måste den till vissa delar måttsys, men du kan komma nära inpå perfektion genom att känna till dina egna kroppsmått.

vilken kostym passar mig

Om du har korta ben är det bra att ge akt på kavajens längd. Många experter fokuserar alltför mycket på benlängden och rekommenderar att du har en längre benlängd på byxorna om du har korta ben. Det är helt fel eftersom det är kavajen som du helt och hållet skall fokusera på i detta fall. Förutom kavajlängden i stussen bör du också vara noga med att armlängden är den rätta.

hur skall en kostym sitta

Ett enkelt tips för att få till en mer stilig helhet är att även ha rätt bredd på kavajärmarna. En av de vanligaste stilmissarna bland män som bär kostym är för breda ärmar.

Vilken kostymstorlek har jag?

vilken kostym storlek har jag

När du köper kostym på nätet är det bra att ha ett måttband hemma. Sajter som Care of Carl har väldigt detaljerade måttbeskrivningar på sina kavajer och kostymbyxor och om du vet dina mått blir det betydligt enklare att pricka rätt.

Vilken färg på kostym?

vilken färg på kostym vår sommar 2023

Det finns vissa modefärger som vi speciellt kan rekommendera till detta år. Navy eller mörkblått är ett bra val som allround-kostym och för dig som köper din första kostym (t.ex. till studenten). Denna kommer du sannolikt att ha mycket nytta av framöver. Men speciellt för sommarens fester, oavsett om det handlar om studentfester, bröllop eller en kväll på en uteterass är även olika nyanser av beige eller sandfärgat att rekommendera.

Dessa är väldigt fräscha färger mot sommarbrun hud. Även den olivgröna färgen är väldigt snygg att bära under våren och sommaren.

Kostym till bröllop

kostym till bröllop herr

Om det inte uttryckligen finns nämnt i inbjudan att det handlar om klädkoden ”Mörk kostym”, rekommenderar vi att du satsar på en jordig färg i linne som bröllopskostym. Kombinera med vit skjorta och linneslips tillsammans med loafers och du har en stilren outfit för sommarbröllopet.

Kostym till studenten

snygga kostymer herr

Som kostym till studenten rekommenderar vi en modell i kroppsnära passform i färgen navy. Det finns heller ingen orsak att som ung man köpa en alltför uppstrukturerad kostym, utan du kan mycket väl satsa på stretchigare tyger i ullväv. Modellerna Jamonte och Jile från Tiger of Sweden är två säkra val som kostym till studenten.

Kostym som bärs av finare herrar

kostym som bärs av finare herrar

Det är tydligt att det finns ett ökat intresse för finare tyger även i kostymer. Du behöver dock inte satsa på premiummärken som Tom Ford eller Brioni för att få kostymer i riktigt fina tyger.

Hos bland annat Oscar Jacobson hittar du kostymer i riktigt fina tyger. Bland annat modellen Edmund är en stilren och tidlös kostym som är tillverkad i super 120’s ullväv signerad Vitale Barberis Canonico.

Stiltips – Hur man klär sig snyggt med kostym

Att klä sig snyggt i kostym handlar inte endast om att bära upp en välsittande kostym i sig. Du bör också bära rätt typ av skor och rätt slips. Även accessoarer som klocka, strumpor och bröstduk är detaljer att hålla koll på.

Skor till kostym

snygga skor till kostym

Till linnekostymer är loafers att rekommendera. När du använder loafers blir det absolut snyggast om du använder strumpor som inte syns och som blottar dina anklar. För andra typer av kostymer är Oxfords det självklara valet av skor till kostym.

Vi rekommenderar också att du bär skor i cognacfärgat skinn eller brun mocka snarare än svart. Det är bland de vanligaste stilmissarna vi gör när vi väljer skor – många tror att svarta skor är det som gäller i formella sammanhang. Olika nyanser av brunt är mycket stiligare och lyfter din outfit på ett helt annat sätt.

Rätt slips till kostym

Numera finns många olika tyger på slipsar. Vi rekommenderar att du undviker de glansiga sidenslipsarna oavsett tillfälle. Testa slipsar i linne, grenadin eller mattare siden-och linneblandning till kostym denna vår och sommar. Det är alltid stiligt med mörkblå slips till mörkblå kostym. Jordiga färger som brunt och vinrött är också riktigt stiligt till linnekostym.

Rätt klocka till kostym

rätt klocka till kostym

Kom ihåg att det är typiska kostymklockor som blir absolut snyggast till kostym. Det som utmärker en kostymklocka är en stilren design med metall- eller läderarmband. Även boetten är slimmad och mindre än hos t.ex. dykar- eller pilotur.

Skjorta till kostym

rätt skjorta till kostym

Att välja rätt skjorta till kostym är en konstform som kan vara svår att hantera. Enklast löser du det genom att välja en helvit skjorta till festliga tillfällen. Det passar till alla färger av kostymer och ger dig även spelrum gällande färg och mönster på slipsen. Till sommaren kan det dock vara uppfriskande att testa på lite nya färger och mönster på skjortorna.

Speciellt om det handlar om mer informella tillfällen som en kväll ute på terrassen kan du vara mer kreativ. Till dessa tillfällen är en skjorta i jeanstyg tillsammans med en beige kostym en riktigt snygg kombination.

Bröstduk till kostym

bröstduk till kostym

Bröstduk är inget absolut måste, men det kan vara en snygg detalj. På denna punkt kan du vara hur kreativ du vill och kan sällan göra fel. Den enda regeln du bör komma ihåg är att inte matcha färg och mönster på bröstduken med slipsen.

Sammanfattning

Här har du fått en grundlig genomgång inom kategorin snygga kostymer herr 2023. Detta är herrplagg som är mer aktuellt än på mycket länge och därför finns det all orsak att känna till vad som är på gång inom området om du vill klä dig snyggt detta år.

Det finns mycket du kan göra för att vässa till stilen när du bär kostym. Hoppas att vi kunnat hjälpa dig en bit på vägen!

Vanliga frågor – Snygga kostymer herr

Kostym vad är det?

En kostym består av kavaj och kostymbyxor, i vissa fall även av väst. Kostymen började synas mer frekvent bland män i över- och medelklassen under mitten av 1850-talet. Det skulle dock ta ända till 1920-talet innan kostymen som vi känner igen den idag blev mer vanlig bland allmänheten. 

Vad betyder kostym på inbjudan?

Kostym på inbjudan är ett brett begrepp och betyder att du kan bära valfri färg på din kostym. Om det däremot står ”mörk kostym” på inbjudan innebär det att du bör bära antingen svart eller mörkblå kostym.

När bära kostym?

I dagens läge kan du bära kostym när du själv önskar. Det finns inga etikettregler som säger att du inte kan bära kostym även till vardagen, utan det är dina egna stilpreferenser som avgör.

Vad kallas kostym utan axelvaddar?

Vanligen används uttrycket okonstruerad kavaj för att beskriva en kostym som har en kavaj utan axelvaddar. Detta är något som ofta kännetecknar den typiska italienska stilen.

Kostym vs smoking – Vad är skillnaden?

Smokingen ligger steget över kostymen i formalitet. Det som kännetecknar smokingkavajen är sidenbeklädda slag. I vissa fall har även byxorna på smokingen revärer längs sidorna.

Kostym eller kavaj?

Att bära kostym anses mer formellt än att bära endast en udda kavaj. Kavaj kan bära tillsammans med chinos eller jeans för en mer ledig stil.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *