Finns det en framtid för formellt herrmode?

formellt herrmode

Pandemin har fått stora återverkningar på herrmodet. I en tid där allt färre ser behovet av att klä upp sig inför en dag på kontoret är det många herrmodemärken som sett försäljning dala märkbart. Frågan som många inom branschen ställer sig är därför berättigad – finns det en framtid för formellt herrmode?

När tyska modehuset Hugo Boss sammanfattade tredje kvartalet 2020 var budskapet klart. I en kommentar till den samlade journalistskaran försäkrade VD:n Yves Mueller att den anrika herrmodemärket har mycket mer att erbjuda än enbart klassiska kostymer.

Enligt Mueller är det som på modespråk kallas casualwear mer lönsamt än företagets kärnverksamhet som består av exklusiva herrkostymer. Trots alla utmaningar uppvisade Hugo Boss ett bra resultat för det tredje kvartalet 2020. Försäljningen online ökade med 66 procent under tidsperioden 1 juli till 30 september, något som delvis berodde på att företaget lanserade nya e-handelsbutiker i 24 nya marknader.

Hugo Boss har även genom en rad samarbetskollektioner lyckats profilera sig även inom casualwear. Senast ut var Boss x Russel Athletic som nyligen lanserades under storartade former.

Tufft för många traditionella herrmärken

Många andra märken har svårt att göra samma smidiga övergång. Speciellt tufft är det för de herrmärken som specialiserat sig på traditionella affärskläder där kostymer är i fokus. Under hösten meddelade flera större aktörer som Brooks Brothers och TM Lewin att de stänger ner flera butiker i USA.

Redan innan pandemin slog till kunde vi se ett paradigmskifte inom herrmodet när t.o.m Goldman Sachs meddelade att de lättar på klädkoden för sin personal.

Pandemin har snabbat på denna utveckling. Enligt StyleSage var kostymer bland de plagg med högsta rea och lägsta försäljningssiffrorna i Frankrike, Italien och Tyskland i september 2020.

När vi kollar på Lyst Index över modevärldens mest värdefulla märken fjärde kvartalet 2020, ser vi att de flesta märken satsade på avslappnade kollektioner under året.

Hur ser framtiden ut för formellt herrmode?

Trots dystra tider finns det ändå hopp för formellt herrmode. Framförallt ser vi ett ökat intresse för klassiskt herrmode och hantverket bakom kvalitetsplagg.

Samtidigt som kostymer används allt mindre i pandemitider ser vi allt fler män bära kläder där inspiration hämtats från de gyllene åren inom klassiskt herrmode. Det är få om ens något modehus som inte lanserat byxor med dubbla frontveck och slag i de senaste kollektionerna.

Istället för att prata i termer om att formellt herrmode riskerar att dö ut, kanske vi istället borde diskutera hur olika stildetaljer tagit sig in i det som vi kallar Casual Wear.

Klassiskt herrmode inrymmer betydligt mer än enbart kostymer och i herrmodet för våren och sommaren 2021 ser vi många unga män klä sig likt 1930-talets gentlemän utan att de ens vet om det.

Hur ser det ut i Sverige?

Trots utmanande tider finns det fortsatt ett stort intresse för formellt och klassiskt herrmode i Sverige. Här går vi lite emot strömmen i jämförelse med många andra länder. Kanske detta också har att göra med att vi i Sverige haft en annan coronahantering än i på andra håll i världen.

Care of Carl är en av de herrmodesajter som uppvisat lysande försäljningssiffror även under pandemin. Kännetecknade för denna modebutik är deras inriktning på klassiska herrplagg av hög kvalitet.

I Sverige finns det inte några tecken som visar på att intresset för formellt herrmode är på väg att avta. Snarare tvärtom. Även om det är färre som använder sig av kostym i jobbet ser vi att många istället väljer dessa plagg på fritiden.

Sammanfattning

I en artikel på Business of Fashion ställer man sig frågan om det verkligen finns en framtid för formellt herrmode. Det är självklart att behovet att klä upp sig kommer att bli mindre i en värld med fler Zoom-möten och mindre affärsresor.

Samtidigt underskattar vi människors behov av att umgås och synas i sociala sammanhang. När allt återvänder till det normala kommer många att längta tillbaka till att få röra sig ute bland människor igen. Vem vet, kanske det till och med leder till ett mer utsvävande festmode likt det vi såg under det glada 1920-talet?

Vi ser också ett ökat intresse för ett bredare spektrum av klassiskt herrmode. Inom formellt herrmode är det inte endast fokus på kostymen numera. Kostymen är ett plagg där vi också kunnat se många förändringar under senare år.

Nu används mer flexibla material i kavajer och byxor. Till och med tvättbara kostymer har lanserats för att de skall kunna underhållas utan att behöva föra dem till kemtvätten varje månad.

Att säga att formellt herrmode är på väg att dö ut är en klar överdrift. Däremot är det formella herrmodet mer dynamiskt än någonsin tidigare. Vi blickar tillbaka på herrmodets gyllene dagar för inspiration, samtidigt som vi utnyttjar tekniken för att få mer ändamålsenliga plagg.

Vi människor kommer alltid ha ett behov av att klä oss uppseendeväckande och snyggt. Kostymen är det plagg som alltid kommer att vara förknippat med elegans hos män och därför har det även en framtid post-covid.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *