The great whites: Fem minimalistiska sneakers till vår och sommar

Finns det något plagg som definierar 2000-talets herrmode mer än ett par vita sneakers? Från T-shirt och jeans till kostym: en avskalad vit sneaker kan samsas med nästan vilka andra plagg som helst.

Den vita sneakern har sitt ursprung redan i den viktorianska eran, då vita canvasskor med gummisulor användes på stranden eller till de nya innesporterna tennis och krockett. Under 1900-talet blev vita sneakers från Converse och PF Flyers standard på basketplaner och tennisplaner. På 1960-talet skapade också Adidas det som skulle bli Adidas Stan Smith, den klassiska tennisskon i läder med en grön förstärkning i hälen.

Men den riktiga revolutionen för vita sneakers kom när amerikanen Prathan Poopat och italienaren Flavio Girolami skapade Common Projects 2004. De frustrerades över den dåliga kvaliteten på sneakers och bestämde sig för att utmana en italiensk skotillverkare att göra ett par vita premiumsneakers. Modellen Achilles blev förlagan för en hel skokategori av minimalistiska, snygga sneakers med hög kvalitet.

I den här artikeln har vi plockat fram fem snygga vita sneakers till vår och sommar med hög kvalitet. Sneakers, som om du sköter dem rätt, kommer hålla länge och vara en av favoriterna i din basgarderob för lång tid framöver.

Common Projects Achilles Low

Common Projects Achilles Low är skomodellen som startade en nytändning för vita sneakers bland välklädda män. Från att ha varit always on court, never at court (alltid på banan, aldrig hos hovet) så kunde vita sneakers äntligen hålla en kvalitet som kunde matcha en enklare kostym.

Alla Common Projects är handsydda vid en skofabrik i Marche, Italien. Enligt historien ska de aldrig ha gjort sneakers utan bara klassiska herrskor till den dagen då Common Projects grundare hörde av sig.

Det enda som utmärker Achilles är de tio siffrorna i guldfolierad text. Fyra siffror artikelnummer, två siffror skostorlek och så fyra siffror färg.

C.QP Racquet Sneaker

Efter 10 år i bankvärlden tröttnade Adam Lewenhaupt och gjorde istället sin passion för sneakers till sitt jobb 2014. Märket hette först Coloquy, från det latinska ordet för ”samtal”, men bytte senare namn till det betydligt enklare C.QP.

C.QP Racquet Sneaker är en klassisk modell som introducerades 2015, med detaljer i mocka. Materialen är från Italien, och skon är handsydd i Portugal.

Axel Arigato Clean 90

2014, samma år som C.QP startade, så började också Albin Johansson och Max Svärdh sälja egenproducerade skor. De drevs av jakten på ett märke som hade värderingen de kunde associera med och som byggde skor med kunden i fokus. Namnet Axel Arigato togs för att skapa ett namn som kunde vara något mer än och leva långt efter sina grundare.

Clean 90 är Axel Arigatos minimalistiska sneaker, som finns i otaliga varianter. Mest känd är kanske varianten bee bird, med en broderad fågel.

Myrqvist Oaxen

Sebastian Öhrn startade redan 2011 Herrstil.se, en ehandelsbutik som främst kom att fokusera på skovård och klädvård. 2016 spann man ut sitt eget skomärke med fokus på att erbjuda klassiska herrskor till bra priser.

Myrqvist Oaxen är en klassisk sneaker med enkel profil, sydd i Portugal med franskt kalvskinn.

Gant Mc Julien

För de som söker ett par minimalistiska sneakers till en lägre prispunkt är Gant Mc Julien ett bra alternativ.

Modellen från det svensk-amerikanska märket finns i ett antal snygga varianter, som varieras från säsong till säsong.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *