Business Casual: Gentlemannens guide till 2023

business casual herr
Stenströms vår/sommar 2022

Business casual herr är en av de absolut största herrmodetrenderna 2023. Vi tar er igenom vad business casual egentligen betyder och hur du klär dig enligt klädkoden.

Pandemin har haft en stor påverkan på de kläder vi använder i jobbsammanhang. Under pandemin har många tvingats jobba hemifrån och det har gjort att många använt en avslappnad klädsel och typiska stanna-hemma-plagg som lounge wear även under jobbtid.

När vi nu går in i 2023 finns dock en önskan om att kunna umgås mer fritt bland andra människor igen. Det har gjort att det finns ett ökat behov av semi-formell klädsel. Kläder som vi kan bära både i jobbsammanhang och på fritid.

Gillar du herrkläder? Här hittar du allt om herrmode

Var hittar man business casual-kläder online?

business casual dresscode

I förra veckan lanserade herrmodesajten Care of Carl den nya avdelningen Business & Beyond. Under denna avdelning hittar du typiska Business Casual herrkläder från många av de främsta märkena inom herrkläder av hög kvalitet.

Vi kan också rekommendera avdelningen för att hitta idéer för hur du klär dig snyggt i Business Casual. Produktframställningarna är nämligen alltid i toppklass hos Care of Carl.

Vad är business casual?

business casual herr
Corneliani vår/sommar

Det finns en stor begreppsförvirring då det gäller business casual som klädkod. Business casual är en klädkod som främst förknippas med kontorsarbetare. Enligt traditionen innebär formell kontorsklädsel kostym, skjorta och slips, medan business casual innebär stilren klädsel som bärs på ett mer avslappnat sätt, samtidigt som du fortfarande ser profissionell och lämplig ut för ditt arbete.

Business casual anses vara den mest informella typen av affärskläder. Business casual brukade kallas business formal för flera årtionden sedan. Business casual har varit speciellt populärt i kreativa branscher eftersom det gör det möjligt för människor att vara bekväma samtidigt som de behåller ett professionellt utseende.

Det kan dock skilja sig rejält mellan olika arbetsplatser vad man menar med business casual. På vissa arbetsplatser kan det innebära en kostym och skjorta utan slips. Inom t.ex. finansbranschen är business casual-klädsel i allmänhet mer formell än många andra branscher.

dressad klädstil
Corneliani vår/sommar

Business casual kan även variera beroende på bransch. Utbildningsinstitutioner har ofta sina egna standarder för business casual som har företräde framför externa standarder, vilket kan omfatta saker som att kräva skjortor med krage eller att förbjuda jeans eller shorts för både män och kvinnor.

I dagens läge finns också en mängd nya plagg som inte funnits tidigare inom herrmodet. Plagg som gränsar mellan det formella och avslappnade. Hit hör t.ex. mjukisbyxor med pressveck. Det är bekväma byxor som ser formella ut, vilket gör dem till ultimata business casual-plagget.

Business casual – historian

business casual historia

Business Casual har utvecklats som en mer avslappnad version av professionell klädsel under en längre tid nu, med kragar på skjortor som blivit mindre stela och slipsar som blivit kortare och lättare.

Klart är att Business Casual som klädkod är ett relativt nytt fenomen, som uppstod i 1980- och 1990-talets USA. Det har sin bakgrund i Casual Friday som blev en norm under 1990-talet i USA. Casual Friday igen inspirerarades av Aloha Friday, som är en hawaiiansk tradition som startade i slutet av 1960-talet och innebar att kontorsarbetare bar hawaiiskjortor på fredagar under sommarmånader.

Man tror att Business Casual fick sin början i Silicon Valley där företag som Apple, Atari och Sun Microsystems påverkade vårt sätt att klä oss. Tack vare alla teknikpionjärer fick branschen stor uppmärksamhet i media, vilket även påverkade övriga områden.

Redan innan pandemin slog till meddelade Goldman Sachs att man lättar på klädkoden för alla sina anställda. Goldman Sachs har historiskt sett varit känt för sin formella klädkod där kostym och slips varit standard. Ända sedan 2017 har dock banken stegivs lättat på klädkoden för sina anställda.

Detta är en utveckling som accelererat på grund av pandemin och nu är business casual som klädkod mer utbredd än någonsin tidigare.

Smart casual vs business casual – vad är skillnaden?

Smart casual är en klädkod som innebär att man bär formella kläder, t.ex. byxor med polotröja/knäppt skjorta/skjorta, och ett par smarta skor. Smart casual är en mer avslappnad version av business casual och business formal.

Smart casual blev populärt på 1990-talet så att affärsmän kunde behålla en polerad look utan att behöva använda kostym och slips varje dag. En typisk outfit för Smart casual är en kragskjorta, klädbyxor, bälte, läderskor och någon form av jacka, men inte nödvändigtvis alla fem på en gång. En variation på detta tema består av chinos eller corduroybyxor, polotröjor eller stickade toppar med tröjor som bärs över dem.

Det kan alltså vara svårt att särskilja smart casual och business casual – inte minst på grund av att både vår jobbklädsel ändrat så drastiskt under de senaste åren. Som nämnt har också många nya plagg kommit på marknaden som är svåra att kategorisera.

Business casual herr 2023 – Hur klär man sig?

Hur klär man sig enligt business casual som klädkod idag? Business casual handlar om att använda avslappnade kläder som ändå har ett polerat och professionellt utseende. Det finns få regler då det handlar om business casual. Det som du dock bör försöka komma ihåg är att undvika skrikiga mönster eller logotyper, såvida det inte handlar subtila tryck.

Sandaler och shorts är också plagg som bör undvika när det handlar om business casual herr som klädkod.

Nyckelplagg i business casual

Det som gör business casual speciellt intressant är alla de smarta plagg vi fått till herrmodet under senare år. Här är några nyckelplaggen inom business casual.

Okonstruerad kavaj

En okonstruerad kavaj är i nyckelposition för dig som vill klä dig elegant och avslappnat. Inom herrmode 2023 ser vi att allt fler märken tagit fram olika typer av kavajer utan axelvaddar och utökad elasticitet. Inom detta område är speciellt italienska herrmodemärken framträdande. Hit hör bland annat Lardini och Boglioli som har många snygga modeller av okonstruerade kavajer.

Stickade kavajer är en typ av okonstruerad kavaj som är väldigt mångsidig att bära om du vill klä dig stilrent med en Business Casual-look.

Överskjortan

Det ultimata plagget för business casual är överskjortan, som klarare än något annat plagg i herrgarderoben signalerar avslappnad elegans. Du kan använda plagget både för att ersätta kavajen och som den är tillsammans med en tröja. Det finns många olika typer av överkskjortor på marknaden idag. Du kan till och med klä dig i slips tillsammans med en överskjorta om du så önskar.

Nya typer av byxor

Chinos är en typ av byxor som traditionellt sett förknippats med både Smart Casual och Business Casual. Numera finns också många andra modeller av byxor som är mindre formella än kostymbyxor. Ovan nämnda gympabyxor med gummiband i midjan och pressveck är exempel på byxor som blivit allt vanligare inom herrmodet.

Skor

De skor du använder är också i nyckelposition om du vill klä dig snyggt och avslappnat. Oxfords och Derbyskor är de mest formella bland skomodeller. Numera ser vi dock allt fler män klä sig i sneakers och andra typer av mer avslappnade skomodeller även i affärssammanhang. Chelsea boots är vanligt förekommande som en både stilren och avslappad skomodell.

Även chukka boots kan användas i dessa sammanhang. Vi ser också flertalet hybridmodeller som gränsar mellan det formella och avslappnade inom herrmodet 2023.

Läs mer om snygga herrskor

Pikétröja

Pikétröjan är väldigt mångsidig för dig som vill klä dig enligt med business casual som riktmärke. Den ses som mer formell än en t-shirt, men samtidigt mindre formell än en skjorta.

Skjorta med stretch

skjortor business casual stil

Då det gäller skjortmode ser vi allt fler modeller av bekväma skjortor inom herrmodet i dagens läge. Skjortor i stretchtyg har blivit allt vanligare och nu är bekvämligheten i fokus. Skjortan är fortsättningsvis viktig även då det handlar om business casual herr som klädkod.

Här hittar du business casual herrkläder på nätet

care of carl recension

Vanliga frågor – Business casual herr

Vad innebär business casual?

Business casual innebär stilren klädsel som bärs på ett mer avslappnat sätt, samtidigt som du fortfarande ser professionell och lämplig ut för ditt arbete.

Vad är business casual dresscode?

Business casual anses vara den mest informella typen av affärskläder. Business casual brukade kallas business formal för flera årtionden sedan. Business casual har varit speciellt populärt i kreativa branscher eftersom det gör det möjligt för människor att vara bekväma samtidigt som de behåller ett professionellt utseende.

Vad är business casual på svenska?

Det finns ingen egentlig motsvarighet till business casual på svenska, utan även det engelska uttrycket används för att beskriva klädkoden.

Business casual herr 2023 – hur klär man sig?

Business casual handlar om att använda avslappnade kläder som ändå ger ett polerat och professionellt utseende. Under 2023 är det dock svårare än någonsin att kategorisera business casual. Det har kommit många nya plagg inom herrmodet under de senaste åren som rör sig i gränslandet mellan formelll och informell klädsel.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *