Brolio firar 60 år i Sverige

Det är hela 60 år sedan Systembolaget bildades 1955, ett år då även signaturvinet Brolio från Barone Ricasoli lanserades på den svenska marknaden. I år firas det dessutom jubileum i Italien, då det är 300 år sedan Chianti Classico var det första vinområdet i världen som blev geografiskt avgränsat och fick en ursprungsbeteckning. Som ättling till Bettino Ricasoli som 1872 skapade det första ”receptet” för Chianti Classico och som företrädare för Italiens äldsta vineri är Francesco Ricasoli en del av historien om detta klassiska vinområde.

För att fira detta 300-årsjubileum och att det i år är 60 år sedan Brolio lanserades på den svenska marknaden, har Francesco Ricasoli därför tagit fram en specialetikett till Brolio. Etiketten tar sin inspiration från Brolios ursprungliga etikett och kommer att pryda Brolio Chianti Classico under en begränsad tid under hösten med start i oktober.

– Sverige har legat mig varmt om hjärtat under många år och är en viktig marknad för Barone Ricasoli. Därför känns det extra roligt att lansera jubileumsetiketten för Brolio Chianti Classico i Sverige, som ett sätt att tacka mina svenska vänner för det stöd jag fått genom åren, säger Francesco Ricasoli, ägare av Barone Ricasoli.

Brolio är ett smakrikt, komplext, balanserat och friskt vin med mycket mörk frukt, fat, ceder, körsbär och kaffe. Vinet har en lång eftersmak.

Om Barone Ricasoli

Italiens äldsta vineri är idag även den största egendomen i Chianti Classico – hjärtat av Toscana. Slottet Castello di Brolio som ägts av familjen Ricasoli sedan 1141 ligger mitt bland böljande kullar, skogar av ek och kastanjeträd, och omfattar idag 230 hektar vingårdar och 26 hektar olivlundar. Ett stenkast från slottet ligger den moderna källaren. Där puttrar det av energi och ambitioner med ett enda mål; samma strävan efter excellens som fått ätten Ricasoli att vara ledande i området sedan 1872 då Bettino Ricasoli nedtecknade receptet för Chianti Classico.

För Francesco Ricasoli har utveckling och innovation alltid varit en stark drivkraft, något som genomsyrar allt han tar sig för. Med respekt för tradition och lokal historia men utan rädsla för att bryta ny mark och utmana konventioner ser han alltid framåt, både vad gäller produktutveckling och fokus på hållbarhet. Dagens rika och breda portfölj av Ricasoliviner är resultatet av Francesco Ricasolis kompromisslösa arbete. Med en stil som är modern och klassisk på samma gång och alltid omisskännligt toskansk berättar vinerna på bästa sätt historien om ett vineri med anor, om den innovative Barone Ricasoli och om Toscana.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *