Bukowskis i exklusivt samarbete med Norrgavel

Med den klassiska Länstolen som utgångspunkt har Norrgavel tagit fram tio unika och helt nya färg- och materialkombinationer i samma modell, med fokus på kvalitet och hållbar design. Kollektionen produceras i en limiterad upplaga och kommer säljas exklusivt på Bukowskis med start den 6 april 2017.

De nya kombinationerna på Länstolen, som med omsorg har tagits fram av Norrgavels kreativa textilchef Inger Wibell Kähr, blandar mönster, material och färg med en känsla och närvaro som representerar Norrgavels genuina och moderna designfilosofi.

Länstolen visades första gången som prototyp på Bomässan 1993 och ingår idag i samlingarna på Nationalmuseum och Nordiska Museet i Stockholm. Restaurang Fäviken Magasinet, Daniel Berlin i Tranås samt Kafferosteriet på Österlen är andra platser runt om i Sverige där du kan hitta den formstarka och mycket karaktäristiska Länstolen.

– Länstolen bar jag inom mig i flera år och från idéskissen 1992 tog det ytterligare drygt tre år till produktion 1995. Visionen rymde många paradoxer; en omslutande form utan känsla av instängdhet, en skön fåtölj som ser asketiskt enkel ut, en mäktig tron som smälter in diskret i rummet – stor som en öronlappsfåtölj men transparent så att man skönjer väggar och golv. I de första prototyperna vinklade bakbenen i fler plan, senare i ett plan och till sist lyckades vi skapa helt raka bakben som skjuter upp likt två spjut ur backen. Bakben och sits fixeras av armstödets konsol och stag, så att Länstolens smäckra konstruktion blir stabil, säger Nirvan Richter, grundare och formgivare, Norrgavel.

Länstolen innehåller endast naturmaterial och har sedan lanseringen 1995 tillverkats av Wigells i Småland. För de mjuka, böjda formerna i Länstolens rygg och sits, ångas träet för att göra det formbart för att sedan kunna spännas fast i en form av stål där det får torka i ett par veckor. Därefter bearbetas möbelkomponenterna till en färdig form. Länstolen tillverkas i träslagen bok och ask och själva plymån, liksom rygg- och nackkudde innehåller endast ren sjöfågelfjäder.

Den 6 april lanserar Bukowskis samtliga modeller online tillgängliga för försäljning, till ett pris mellan 17 000 – 22 000 kr styck.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *