Burberry Runway Collection

Igår presenterades Burberrys februari-kollektion i London. Det handlar om en kollektion som är inspirerad av den ikoniska brittiska skulptören Henry Moore och hans verk.

Henry Moore (1898-1986) var ett stort namn inom modern engelsk skulptur och blev välkänd för sina stora abstrakta skulpturer och hjälpte till att införa en speciell form av modernism i Storbritannien. Moore blev tidigt inspirerad av grekisk, etruskisk, egyptisk, gammal mexikansk och av primitiv konst samt av Brancusi och Picasso. Han slog igenom på 1930-talet med rent nonfigurativa verk, mjukt rundade urgröpta former kombinerade med strängar.

Vad som är speciellt intressant med just denna modevisning är att de kläder som visades upp fanns tillgängliga att köpas genast efter visningen, både hos Burberrys egna sajt och på den exklusiva modesajten för män, Mr Porter. På det sättet kan man säga att Burberry tagit ett rejält steg mot att göra modet mer tillgängligt för allmänheten.

Burberrys klassiska Trench Coat i en nytolkning, inspirerad av Henry Moores skulpturer. Här tillsammans med en stickad tröja, smokingskjorta, byxor och skor från samma kollektion. Allt designat med inspiration från Henry Moores abstrakta konstverk.

En ytterrock i ett mjukt och följsamt donegalull, tillsammans med en tröja som har ett broderat motiv av Henry Moores teckning Pallas Heads från år 1954. Byxorna är inspirerade av Henry Moore och de funktionella kläder han bar i sin studio. Den beskurna och bredare silhuetten på byxorna är ett genomgående tema i kollektionen.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *