Burberrys jul och lite historia

Det brittiska lyxmärket Burberry är främst känd för sin klassiska beigea trenchcoat och sitt rutmönster, Nova Check i beige, vitt, svart och rött. Det är också deras klassiska kännetecken som exponeras i den stämningsfulla julvideon som nyss släppts. En video där en viss Romeo Beckham fått huvudrollen.

Burberry: From London with Love

På senare tid har nya mönster lanserats, bl.a. ”New Check” (svart-grått-vitt) och ”Smoked Check”. Det är också dessa färger blandat med blått som finns representerade i kollektionen Sartorial Travel som lanserades ifjol och som fått en allt större plats i Burberry kollektion för hösten och vintern 2014/2015.

burberry slips sartorial travel 2
Det klassiska mönstret med en blå nyans i Burberrys Sartorial Travel kollektion.
burberry bild sartorial travel
Ännu några plagg från Sartorial Travel kollektionen.
burberry jacka sartorial travel
Burberrys klassiska mönster finns representerat även i ytterrockarna.
burberry slips sartorial travel 3
En intressant slips från Burberrys Sartorial Travel kollektion, som för tankarna till 1960-talet och serier som Mad Men.

Burberry grundades 1856 då den 21-årige före detta tyghandlarlärlingen Thomas Burberry, öppnade en egen butik i Basingstoke,Hampshire. Kring 1870 var företaget väletablerat och hade satsat på utveckling av ytterkläder. 1880 uppfann Thomas Burberry gabardintyget, som är starkt och vattentåligt, men ändå andas eftersom garnet görs vattentåligt före vävningen. Man tog patent på detta 1888. Namnet tog han från gabardinen, ett medeltida plagg som knöts runt midjan.

burberry ad
Reklam från Burberry i tidningen ”Farmer and stockbreeder” år 1889.

År 1891 öppnade Thomas Burberry en affär på Haymarket i London, vilket fortfarande finns kvar och är företagets huvudkontor. Tio år senare kontaktades företaget av krigsministeriet och gav dem i uppdrag att formge nya uniformer till de brittiska officerarna. Företaget gjorde även kläder till Roald Amundsens 1911 Antarktisexpedition, som blev den första att nå Sydpolen, och till Ernest Shackleton för hans försök att korsa Antarktis 1914. Då kriget bröt ut i Europa det året anpassade företaget sin militärdesign för att passa de förhållanden som armén utsattes för, och trenchcoaten skapades. Efter kriget blev trenchcoaten populär bland allmänheten, och under åren har den burits av Humphrey Bogart i Casablanca, Peter Sellers i Rosa pantern-filmerna och av Audrey Hepburn i Frukost på Tiffany’s.

burberry old ad
Reklam från Burberry i boken ”Ski-runs in the high Alps” från 1913.

Efter en långdragen period av tillbakagång kom företaget att betraktades som något ålderdomliga regnrockstillverkare. I slutet av 1990-talet anställdes nya chefer, som Rosemary Bravo och formgivare, som Christoper Bailey, och andra nyckelpersoner för att vända detta. Deras designkoncept var avgörande för vändningen. Varumärket expanderade även genom att inkludera även vardagsföremål som klockor, parfym, solglasögon och golftillbehör.

Märket återuppväcktes och efter att ha främst ha använts av äldre kvinnor i övre medelklassen, gjorde kända personer som David och Victoria Beckham samt hip-hopartister, att det fick en större spridning.

burberry trenchcoat och halsduk
Två klädesplagg som kommit att bli synonymt med Burberry. Den beiga trenchcoaten och halsduken i dess kännspaka, rutiga mönster.
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *