Bygg ditt eget hemmagym – vad behövs och vilket är bäst för ditt behov?

bygg ditt eget hemmagym
Bild: Tekniska Museet

De flesta gym håller stängt just nu och därför hamnar vi att förlita oss till träning hemma. Eftersom ingen med säkerhet kan veta hur länge det kommer att ta innan vi kommer från livet i isolering har allt fler nu börjat bygga upp sitt eget gym hemma.

Detta kan vara en bra idé av många olika orsaker. Även om kostnaden kan kännas tuff till en början, så kan det i längden vara en rejäl kostnadsinbesparing. Detta kan nämligen i längden göra så att du slipper att betala dyra avgifter för ett gymkort.

Man kan heller inte bortse från nyttan med att ha allt nära tillhands. Det innebär att du sparar ordentligt med tid varje dag när du inte behöver ställa dig till och från gymmet varje dag.

Hemmagym – vad behöver man?

Det är högst personligt vad som egentligen behövs i ett hemmagym. För vissa kan det räcka med några hantlar och en skivstång, medan andra kanske behöver konditionsmaskiner av hög kvalitet för att kunna få till den optimala träningen.

Här handlar det mesta om målsättningen med träningen och det utrymme som finns till förfogande i ditt hem. Sedan är det såklart också en fråga om vilken budget som du har tillgänglig att använda för att bygga upp ett hemmagym.

Utrustning till hemmagym – var hittar du det?

Det finns numera en mängd olika utrustning hos butiker online. En av de med det absolut bästa utbudet är Träningsmaskiner.com. Här finns ett väldigt brett utbud av utrustning oavsett vilket typ av av gym du önskar bygga upp.

Vilket hemmagym är bäst?

Detta är, precis som vi nämnde ovan, endast en fråga om vad du önskar få ut av ett hemmagym. För det flesta som endast vill ha allmän muskelkondition kan några vikter och en gymboll räck långt. För den som vill utvecklas stora muskler och bli riktigt stark kan det behövas även träningsbänkar och skivstång.

Vad behövs till ett hemmagym?

Här tar vi fram några exempel på vad du behöver för typ av utrustning för olika typer av träning.

Funktionell träning

Den första kategorin av gym är det som också ofta kallas utrustning för funktionell träning. Detta är det hemmagym som är enklast att passa in till en stadslägenhet eftersom det inte kräver så mycket utrymme. Hit kan följande utrustning vara användbar:

Så mycket mer behövs faktiskt inte för att få till effektiva styrkepass. Det finns nämligen oändligt många sätt att träna på med dessa träningsredskap tillhanda. Yoga går ju också att träna med endast en gymmatta av bra kvalitet. Här skall du dock minnas att köpa en tillräckligt tjock variant för största möjliga komfort.

Multigym utan vikter

Med ett eget multigym hemma har du möjlighet till en varierad träning för hela kroppen. Dessutom är fördelen med ett multigym att du också lättare kan utför övningarna korrekt. Maskinen styr rörelserna och stabiliserar i sidled, något som gör det lättare för dig att fokusera på den muskelgrupp som du önskar träna.

bästa multigym för hemmet 2020

Hemmagym fria vikter

Detta är en väldigt bred kategori och kan inrymma allt från hantlar, till träningsbänkar och skivstänger. Detta är också den kategori som kan kräva en del extra utrymme i hemmet eftersom det kan krävas mycket utrustning för den som blivit van med att att köra träning med fria vikter i gymmet.

bästa skivstångsställ hemmagym 2020

För den som tränar med skivstång behövs definitivt bra ställningar och bänkar. Ett skivstångsställ behövs om du skall köra med mycket vikt vid benträningen.

Det samma gäller vid övningar som bänkpress. Det kan vara riktigt knepigt att få till stånd effektiva övningar med höga vikter utan en bra bänk i detta fall. Detta även om det finns kreativa sätt att även träna bröstmusklerna endast med hantlar.

bästa träningsbänkarna till hemmagymmet 2020

Golv för hemmagym

En ofta bortglömd detalj när vi bestämmer oss för att bygga upp ett hemmagym är att det också oftast behövs bra underlägg som förhindrar skador på golv.

Gymgolv finns i många olika varianter. Den som har ett helt eget rum för ändamålet kan gärna lägga till ett golv att gummiplattor eller mattor. Det går också att lägga till gymgolvet endast på utvalda delar av rummet för att skydda golvet från träningsmaskinerna.

bästa gymgolv för hemmagymmet 2020

Träningsmaskiner för konditionsträning

Många vill kanske söka sig utomhus för träning denna tid på året. Den som tänker mer långsiktigt bör dock fundera på att även lägga in träningsmaskiner till hemmagymmet.

Det finns många orsaker till detta. För löparen erbjuder löpbandet en välkommen avlastning för benen med det lite mjukare underlaget. Det är också en riktigt bra och effektivt redskap att snabbt komma i form med.

bästa löpbandet för hemmagym 2020

Vad man egentligen väljer för typ av träningsmaskiner är endast en fråga om preferenser. Många som satsar främst på styrketräning gillar crosstrainern för sin mångsidighet både vid uppvärmning och nedvarvning.

Numera finns även ett stort antal högklassiga spinningcyklar och motionscyklar motionscyklar på marknaden.

Den mest effektiva träningsmetoden är dock alltid löpning. När du söker efter bästa löpband på nätet är det viktigt att du tänker på motorstyrkan. Detta säkerställer att du kan komma upp i de högre hastigheterna utan att löpbandet börjar krångla.

En stark motor ger också jämnare gång och en allmänt trevligare löpupplevelse.

bästa roddmaskin med vattenmotstånd 2020

Att träna med roddmaskiner i hemmamiljö är också det riktigt roligt. Speciellt eftersom flera av modellerna numera även fått vattenmotstånd, något som bidrar ytterligare till upplevelsen vid hemmaträningen.

Vad kostar ett hemmagym?

Då det handlar om de kostnader som du lägger ut för ett hemmagym handlar det alltså om vad du önskar få ut av gymmet. Det går att få det nödvändiga för endast några tusenlappar. Har du ett helt rum för ändamålet och vill bygga upp ett helt hemmagym med allt det nödvändigaste är kostnaden en helt annan.

Här kan tusenlapparna lätt rinna iväg om du skall ha många alternativ bland vikter, skivstänger, bänkar samt träningsmaskiner. Kostnaderna för allt detta skulle jag uppskatta till mellan 50.000-100.000 kronor. Då gäller det att komma ihåg att detta är en investering för livet och att du samtidigt i priset ofta kan dra av kostnaderna för gymkortet.

Även här finns dock möjlighet att själv bestämma kostnaden. Hantlar, skivstång och en ställning kan du få för under 10.000 kronor i de flesta fall.

Hemmagym eller gymkort?

Detta har för många varit en fråga även innan corona-isoleringen fick sin början. För den som har mycket utrymme i sitt hem borde dessa tider erbjuda ett perfekt tillfälle att bygga upp ett mångsidigt hemmagym. Även den som bor på mindre yta kan nu också se till att skaffa det nödvändigaste för att åtminstone upprätthålla muskelkonditionen fram tills dess att gymmen öppnar igen.

Summering

Att bygga upp ett eget hemmagym handlar främst om det utrymme som finns till förfogande. Det handlar även om målsättningarna med träningen och den budget du har för ändamålet.

Om ditt mål är att bygga upp styrkan progressivt kan det vara svårt att göra detta utan ett stort utbud av vikter och ställningar. Då kan det vara svårt att tillgodose dessa behov med endast gummiband och lättare hantlar.

För dig med hög budget kan vi definitivt rekommendera en bra mix av styrkeutrustning och konditionsutrustning. Oavsett vad du väljer gäller det att komma ihåg att detta kan vara en av de viktigaste investeringarna du gör för din hälsa!

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *