Café Society-drinken El Morocco

el morocco nightclub manhattan new york

El Morocco är främst känd som den nattklubb på Manhattan i New York som de rika och berömda besökte från grundandet 1931 till nedgången av fenomenet Café Society under 1950-talet. Men det är även en drink som har sitt ursprung i Tanger i Marocko – något som Charles H. Baker beskriver i drinkboken The Gentleman’s Companion från 1939.

Uttrycket Café society var ursprungligen en beskrivning av de människor, som även gick under benämningen ”Beautiful People” eller ”Bright Young Things”, som samlades i fashionabla caféer och restauranger i New York, Paris och London från slutet 1800-talet och början av 1900-talet. Det var journalisten och samhällskritikern Maury Henry Biddle Paul som först anses ha myntat uttrycket ”cafe society” år 1915. I slutet av 1950-talet började termen ”Jet Set” allt mer användas istället för ”Café Society” för att beskriva samhällsfenomenet.

Efter förbudstiden blev nattklubben El Morocco det riktiga tillhållet för kändisarna i USA. Regelbundna gäster var bland annat Cary Grant, Clark Gable och Bing Crosby – bara för att nämna några. En del av succén var nattklubbens strikta hierarki gällande bordspositionerna och de glamorösa fotografierna som togs på banketterna. El Moroccos kännspaka blåvita zebraränder som fanns på sofforna spreds till olika tidningar runtom i USA och befäste ytterligare nattklubbens rykte som det riktiga utestället bland de viktigaste personerna inom nöjeslivet.

Men El Morocco var alltså även en drink som serverades på nattklubben. Nedan är boken The Gentleman’s Companion från år 1939, där man förutom andra exklusiva drinkar även kan läsa om bakgrunden samt receptet till drinken El Morocco på sidan 77:

1939 The Gentleman’s Companion volume II Beeing an Exotic Drinking Book

Ingredienserna till drinken El Morocco:

  • 30 ml cognac
  • 30 ml ananasjuice
  • 15 ml portvin
  • 7 ml curaçao
  • 7 ml limejuice
  • 5 ml grenadin (saft av granatäpple)
  • Använd ananas eller apelsin som garnering

Blanda ingredienserna i en shaker. Lägg till is och blanda ordentligt. Sila i ett cocktailglas.

el morocco drink recept
En El Marocco för att fira att det är helg.
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *