Gentlemannens garderob: Capen

Ett herrplagg som vid sidan om accessoarer som hatten och käppen kunde betraktas som bortglömt bland dagens gentlemän är definitivt Capen. En ärmlöst kort, knälångt eller mantelliknande klädesplagg – i allmänhet utan krage.

Capen blev populär på 1850-talet och syntes bland män framförallt till formella kvällsplagg. Utifrån studier av modeillustrationer och gamla modekataloger ser man att capen var framträdande inom vintermodet framförallt fram till slutet av 1800-talet och början 1900-talet. Den ”renodlade” capen bars antingen ovanpå fracken, smokingen eller ytterrocken.

Det fanns även ytterrockar med fastsydda capes. Dessa förekommer även idag hos en del tillverkare av klassiska ytterplagg. En cape utan tillhörande ytterplagg är dock sällsynt i dagens läge – fram tills nu.

Nyligen lanserade nämligen Suitsupply som en del av den nyaste Jortkollektionen en svart dandy-esque sammetscape med vinröd kant, ett plagg som är helt perfekt till smokingen.

Enligt Suitsupply användes sammet i det medeltida Europa ofta som bas för caper. Denna cape är vävd i 100% bomull från italienska Pontoglio.

Här kommer mer inspiration från 1890-talet fram till 1910 från Metropolitan Museum of Art, The Costume Institute. Vid denna tidpunkt var alltså ännu capen en naturlig del av klädseln framförallt vintertid och till den formella klädseln som smoking eller frack kvällstid.

Man i längre cape till frack från år 1909.

Till höger syns en man i en kortare version av cape utanför ytterrocken från år 1910.

En till kortare version av cape utanför ytterrocken från år 1903.

Man i ullcape från 1903.

Exempel på en ytterrock med cape, av allt att döma fastsydd på rocken. Från år 1900.

Ytterligare en ytterrock med cape utanpå från år 1891.

Två män i mer vardaglig miljö från år 1903.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *