Carlsbergs laboratorium har återskapat historisk öl från 1883

Den återskapade ölen är bryggd med exakt samma originaljäst och teknik som revolutionerade bryggarkonsten för 133 år sedan. Den gamla jästen, som under sent 1800-tal skapade föregångaren till dagens moderna lager, har överlevt i en flaska i Carlsbergs källare.

Historiskt sett var ölbryggning en oförutsägbar konst som ofta resulterade i odrickbara öl på grund av den så kallade ölsjukan. År 1883 revolutionerade Carlsbergs forskningslaboratorium ölets historia, genom upptäckten av den rena jästen som gjorde det möjligt att skapa kvalitetsöl vid varje bryggning. På grund av den rådande ölsjukan gav Carlsberg bort jästen,”Saccharomyces Carlsbergensis”, till andra bryggare – och idag härstammar de allra flesta lagerölen i världen från denna upptäckt.

– Utan upptäckten av den rena jästen skulle inte denna typ av öl, som nu utgör hela 90 procent av världens ölmarknad, kunna existera, säger den brittiska ölhistorikern Martyn Cornell.

När dagens forskare hittade jästen från 1883 i Carlsbergs källare påbörjades ett intensivt arbete för att utvinna levande jästceller från flaskan. Och lagom till Carlsbergs forskningslaboratoriums 140-årsjubileum har ledande forskare lyckats återskapa världens första kvalitativa lager i sin mest autentiska form – av originaljästen från 1883 och med exakt samma recept, ingredienser och bryggteknik som för 133 år sedan.

– Carlsbergs laboratorium är en riktig kronjuvel och välkänt för sina stora innovationer under det senaste århundradet. Den återskapade lagern bryggdes för att hedra laboratoriet och dess historiska utveckling. Jag kan inte bärga mig för att smaka den! Säger Professor Flemming Besenbacher, ordförande i Carlsberg Foundation och styrelsemedlem i Carlsbergs forskningslaboratorium.

88e00d68d33a9444_800x800ar

b107a2d7380894c1_800x800ar

Om Carlsbergs forskningslaboratorium

Carlsbergs forskningslaboratorium startades år 1875 för att utveckla vetenskapen om malt, bryggning och jäsning. Det är välkänt för flera extraordinära vetenskapliga upptäckter under det senaste århundradet, från Professor Dr. Emil Chr. Hansens metod att rena jäst, till utvecklingen av pH-skalan.

9990b58a56400360_800x800ar

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *