Casalferro firar 20 år med jubileumsutgåva

Vinhuset Barone Ricasoli firar nu att det är 20 år sedan toppvinet Casalferro togs fram med en jubileumsgåva. Casalferro är ett single vineyard-vin från den historiska vingården Casalferro, som också gett vinet dess namn.

Vinet skapades för första gången 1993 då Barone Francesco Ricasoli — slottets 32:e baron och ägare sedan 1993 — lanserade ett stort projekt för att kartlägga samtliga vingårdars jordmånstyper och förutsättningar. Många vingårdar var då gamla och i dåligt skick och vissa odlade med slumpmässigt valda druvor, men med hjälp av jordbruksuniversitet och forskningsstationer har samtliga vingårdars förutsättningar kunnat kartläggas. Projektet är ett av få i sitt slag i Italien och avslutades inte helt förrän så sent som 2010.

Något av det första man lade fokus på redan 1993 var vingården Casalferro där de första sticklingarna av Merlot planterades in tillsammans med de bästa stockarna av Sangiovese. Under 90-talet och en bit in på 2000-talet var Casalferro en blend av dessa två druvsorter, men genom åren har mängden Merlot kommit att öka och inför årgång 2007 tog man beslutet att Casalferro från och med då skulle bestå av 100% Merlot. Samtidigt skapades Colledilà gjord på 100 % Sangiovese från en annan unik vingård och dessa båda viner lanserades 2010 som representativa för två unika terroir från Barone Ricasoli.

– Skörden 2013 markerar inte bara 20-årsjubileet av Casalferro, utan signalerar också startskottet för min utmanande resa med Barone Ricasoli som började samma år. Jag har  därför ett starkt band till detta vin, som under åren kommit att utvecklas från en ren Sangiovese till en Merlot av omisskännlig elegans, säger Barone Francesco Ricasoli.

casallferro-2
Foto: Jennie Kumlin

Jubileumsvinet Casalferro Anniversario 2013 lanserades den 2 september 2016 i Systembolagets tillfälliga exklusiva sortiment. Upplagan är 1200 flaskor. Artikelnumret är 99217 och priset 329 kr.

barone-ricascoli

Om Barone Ricasoli

Kvalitetsproducenten Barone Ricasoli är en modern producent med anrika rötter i hjärtat av Toscana. Slottet Castello di Brolio, som ägts av familjen Ricasoli sedan år 1141 ligger mitt bland böljande kullar, skogar av ek och kastanjeträd och omfattar 230 hektar vingårdar. Hållbarhet och omtanke om naturen präglar det minutiösa vingårdsarbetet som är en förutsättning för druvor av högsta kvalitet. Ett stenkast från slottet ligger den moderna källaren där druvorna tas om hand och blir till eleganta viner i perfekt balans. Där puttrar det av energi och ambitioner med ett enda mål; samma strävan efter excellens som fått ätten Ricasoli att vara ledande i området sedan 1872 då Bettino Ricasoli nedtecknade receptet för Chianti Classico.

För Barone Francesco Ricasoli — slottets 32:e baron och ägare sedan 1993 — har utveckling och innovation alltid varit en stark drivkraft, något som genomsyrar allt han tar sig för. Med respekt för tradition och lokal historia men utan rädsla för att bryta ny mark och utmana konventioner ser han alltid framåt, både vad gäller produktutveckling och fokus på hållbarhet. Dagens rika och breda portfölj av Ricasoliviner är resultatet av Francesco Ricasolis kompromisslösa arbete. Med en stil som är modern och klassisk på samma gång och alltid omisskännligt toskansk berättar vinerna på bästa sätt historien om ett vineri med anor, om den innovative Barone Ricasoli och om Toscana.

I mitten av 1990-talet startade Francesco Ricasoli alltså ett stort projekt för att kartlägga samtliga vingårdars jordmånstyper och förutsättningar. Många vingårdar var då gamla och i dåligt skick och vissa odlade med slumpmässigt valda druvor. Projektet är ett av få i sitt slag i Italien och avslutades inte helt förrän så sent som 2010. Med hjälp av jordbruksuniversitet och forskningsstationer har samtliga vingårdars förutsättningar kartlagts. Dessutom har en Brolio-klon av Sangiovese tagits fram. Som ett led i det omfattande arbetet har idag 204 av egendomens 230 hektar renoverats och planterats med för vingården optimala druvsorter. Detta har inneburit att Sangiovese i vissa lägen fått ge plats för Cabernet Sauvignon, Merlot och Chardonnay.

Moderniseringen har givit frukt – bokstavligen. Barone Francesco Ricasolis ambitioner har sedan 90-talet successivt bidragit till Ricasolivinernas ökade kvalitet, personlighet och internationella renommé. Med samma experimentlusta som Bettino Ricasoli på sin tid fortsätter Francesco Ricasoli att experimentera med druvor och jordmåner, något som kontinuerligt driver kvalitetsutvecklingen framåt. Idag ligger Barone Ricasoli även i framkant vad gäller hållbarhetsutvecklingen i Chianti Classico och har anslutit sig till Tergeo-projektet som driver utvecklingen av en hållbar och ansvarfull produktion med fokus på alla delar i produktionen.

Dagens rika och breda portfölj av Ricasoliviner är resultatet av Francesco Ricasolis kompromisslösa arbete. Med en stil som är modern och klassisk på samma gång och alltid omisskännligt toskansk berättar vinerna på bästa sätt historien om ett vineri med anor, om den innovative Barone Ricasoli och om Toscana.

I videon nedan får ni lära känna vinbaronen Francesco Ricasoli lite närmare.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *