Celebrity Edge – Världens dyraste kryssningsfartyg

celebrity edge världens dyraste fartyg

Tidigare var vi och hälsade på hos M/S Kungsholm, ett väldigt påkostat passagerarfartyg när det byggdes mellan åren 1927-1928. Nu har ett av de allra lyxigaste fartygen någonsin kommit ut i trafik när Celebrity Edge äntligen sjösatts.

Royal Caribbeans nya fartyg Celebrity Edge, som nyligen öppnade säsongen på Medelhavet, är världens nyaste kryssningsfartyg. Det är även världens dyraste i sin storleksklass, med en prislapp på 10,4 miljarder kronor.

Nybyggda Celebrity Edge, med plats för 2 918 passagerare, gjorde sin visningsresa i Europa i mitten av maj. Nu har det även öppnat för de första resenärerna på Medelhavet.

Sett till storleken och utifrån antalet hytter, är fartyget världens dyraste. Utslaget på de 1 457 hytterna blir kostnaden 7,1 miljoner per hytt.

Bild från en Sky Suite på fartyget. Foto: Royal Caribbean

Med Celebrity Edge, bryter rederiet Royal Caribbean med traditionella kryssningsstandarder. Det finns helt enkelt mer av allt ombord. Större hytter, fler restauranger, fler möjligheter till aktiviteter med spa, fitness, pool, bubbelpooler etc. Hela fartyget är som ett extraordinärt boutiquehotell, präglat av modern, elegant lyx.

På däck finns t.o.m. 400 meter långa löparbanor för den som vill motionera. Foto: Royal Caribbean

Magic carpet

Från övre däcks relaxområde med skulpturer, växter och avskilda hörn till skeppets centrala sällskapsrum med pianobar, fiskrestaurang, fransk bistro, café, läshörna och en gigantisk tre däck hög ljusskulptur, pryds skeppet av fina inredningsdetaljer.

Rooftop Garden på övre däck. Foto: Royal Caribbean

Fartyget bjuder på en rad upplevelser, paketerade i ljusa färger och utsökt design. Det mest speciella är Magic Carpet, en utvändig plattform på den ena sidan av fartyget som kan hissas från vattenytan vid däck 2 till däck 16. Längst ner används den som en landgång, högst upp som en lounge och restaurang på kvällen. Magic Carpet är designad av Tom Wright, som även designade Burj Al Arab.

Här är en video där man berättar mer om designen bakom fartyget:

The Grand Plaza

I sin strävan efter att fullkomligt förändra sättet gästerna upplever världen, gav sig Celebrity ut för att hitta kreativa tänkare utan erfarenhet från kryssningsbranschen för att se till att varje aspekt av Celebrity Edge skulle frångå det traditionella sättet att tänka kring kryssningar.

Bland de som valdes finns den parisbaserade designduon från Jouin Manku, som hyllats för sitt sätt att hämta inspiration från en rad olika kulturer och för att blanda toppmodern teknik med gammaldags hantverk. De är förknippade med världsberömda projekt såsom Alain Ducasse au Plaza Athénée och restaurangen Jules Verne i Eiffeltornet Den visionära designduon samarbetade med Celebrity-teamet för att ge liv åt dessa nya koncept.

Grand Plaza. Foto: Royal Caribbean

The Grand Plaza är en blandning av enkelhet och modernitet men som hämtar inspiration från de glamorösa dagarna av transatlantiska resor. När samhällets grädda svärmade till kryssningsfartyg utgjorde de ofta väldigt spektakulära balsalarna fartygets nav, med tillhörande dramatiska trappor och utsmyckade ljuskronor. De var platsen för social samvaro där man träffades, åt, drack och dansade.

The Grand Plaza omfamnar dessa fantastiska historiska utrymmen och omtolkar dem för att passa 2000-talet.

Foto: Royal Caribbean

The Grand Plaza spänner över tre däck i skeppets mitt och fungerar som Celebrity Edges epicentrum. Det utstrålar en energi som lockar gästerna under dagens alla timmar då utformningen och atmosfären är i ständig förändring. Gästerna dras till utrymmet genom The Chandelier en imponerande ljusinstallation – ett konstverk – som reser sig över Martini Bar och sträcker sig upp till taket tre våningar upp. Den består av fem nivåer av 765 blad som belyses av dynamiska LED-slingor som ändrar färg under dagen och kvällen. The Chandelier väger sju ton.

Foto: Royal Caribbean

På Celebrity Edge kan gästerna också få en smak av de livliga torgen i Italien som inspirerat utrymmet som omfattar hela 480 kvadratmeter. Där finns flera nya restaurangerna, som Raw on 5 och Fine Cut Steakhouse på Däck 5; Le Grand Bistro och Café al Bacio på Däck 4; och nya Grand Plaza Café på Däck 3.

The Tuscan Restaurant. Foto: Celebrity Cruises

På morgonen kan gäster avnjuta en cappuccino och en croissant på något av de många kaféerna. Gästerna kan sedan återvända till The Grand Plaza på eftermiddagen för lite fika eller för att avnjuta en cocktail före middagen och roas av de oväntade pop-up-framträdandena. När kvällen kommer förvandlas energin totalt: Utrymmet väcks till liv av livemusik och blir skeppets sociala epicentrum.

1320 man stark besättning

Celebrity Edge är 300 meter lång och 40 meter bred med 16 däck. Besättningen är 1 320 man stark. På fartyget har man satsat stort på tekniska innovationer för att minska utsläppen och rena avgaserna. Dessutom återvinns 75 procent av allt avfall, och vattnet från livsmedelsproduktion, allmän konsumtion, dusch och toalett rengörs med ultraviolett strålning.

Fartyget, som kommer att segla på Medelhavet under hela sommaren, har Nobelpristagaren Malala Yousafzai som gudmor. 

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *