Champagne inför nyåret: Bollinger

Det är snart dags att ladda upp för årets stora champagne-högtid och först ut bland tipsen är det anrika Bollinger. Bollinger har under året blivit kanske mest känt för sitt samarbete med Bondfilmen Spectre och lanserade även en speciell utgåva inför filmen. Men även i övrigt har Bollinger släppt några intressanta nyheter under året.

champagne bollinger 2

Druvorna till Bollinger Vieilles Vignes Françaises 2005 skördades för hand den 22 september och det var en skörd som blev exceptionellt bra. Hos Bollinger är kvalitet viktigt och det är bara den högsta kvaliteten som blir till en årgångschampagne, under 2005 var det Vieilles Vignes. 100 % av druvorna jäser på ekfat och dosagen är 0 g/l, vilket ger en champagne med elegant mognad i sin renaste form.

Till färgen är champagnen är djupt guldfärgat och doften är intensiv och typisk för mogna årgångar. Typiska toner är honung, torkade aprikoser, kanderad frukt och rostat bröd. Smaken har en sällsynt fyllighet och mognad tillsammans med elegans och en tydlig mineralitet. Champagnen har en exceptionell längd.

Bollinger La grand année

Bollinger La Grande Année är presigechampagnen som endast produceras när skörden når en perfekt balans. Det är Bollingers tolkning av ett exceptionellt år som förtjänar att lyftas fram. Druvorna kommer uteslutande från Grand- och Premier crulägen. Här finns intensiva och komplexa smaker med stor karaktär. La Grande Année Rosé är en förlängning av La Grande Année, här adderas 5 % rött stilla vin från La Côte aux Enfants. Rikedomen i detta vin uttrycks genom en djup färg, hög koncentration och perfekt balans.

Bollinger Spectre Limited Edition Bottle_gift box

Bollinger och James Bond är ett av filmvärldens mest långvariga samarbeten och bygger på den varma vänskapsrelation som byggts upp mellan familjerna Bollinger och Broccoli genom åren. De sistnämnda har producerat Bondfilmerna sedan 1970-talet. Det var Albert ”Cubby” Broccoli som först kontaktade Christian Bizot hos Bollinger med förslaget att världens mest kända hemliga agent skulle dricka en ny Bollinger-årgång i varje film.

Bollinger 007 Limited Edition årgång 2009 släpptes i endast 500 exemplar i systembolagets sortiment, så därför lär man få ty sig till t.ex. till Bollingers 007 Millésime Brut 2009 om man vill få tag på en riktig Bond-champagne.

huset bollinger

Bollinger, grundat 1829, är ett legendariskt och anrikt champagnehus i elitklass. En egen magnifik stil med stor andel pinot noir, första jäsningen på gamla ekfat och ovanligt lång flasklagring – detta ger den klassiska bollingerkaraktären.

Bollingers världsberömmelse beror mycket på Madame Lily Bollinger. Vid 42 års ålder ärvde hon ett av distriktets förnämsta champagnehus av sin make. Lily lade ner hela sitt hjärta på att förvalta makens arv och när hon lämnade över styret 1971 var Bollinger ett blomstrande företag. Tack vare hennes järnvilja och professionalism har företaget både utökat sin areal och sina marknadsandelar.

Bollinger

Odling vid Huset Bollinger.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *