Charmerande engelska stugor från början av 1900-talet

hem i engelsk brittisk stil

Hösten är här och och under denna tidpunkt på året lägger man allt mer tid i sitt hem och i värmen.

Bilden nedan i Hartman’s Modern Home Magazine från hösten 1924 beskriver detta bra. Mannen börjar förbereda sig inför vintern ungefär vid denna tidpunkt på året.

Därför har det också blivit dags att hämta lite inspiration från olika hem runtom i världen. Som bekant är vi förtjusta i den engelska stilen, det gäller inte endast kläder, utan även typiska engelska stugor som ofta är byggda i så kallad ”Elisabetansk” stil. Jag är lite osäker på hur byggnadsbestämmelserna gällande dessa ser ut i Sverige, men i alla fall kan man hämta inspiration från dessa fina stugor och eventuellt hämta in vissa detaljer till sitt eget boende.

De stugor som visas upp här finns i kataloger och böcker från början av 1900-talet och företräder främst det som man kallar ”affordable” homes – alltså hem som personer med vanlig inkomst borde ha råd med. När man kollar på priserna skall man minnas inflationens inverkan på priserna och vad lönerna låg på under denna tidsera. Inflationens inverkan på dollarn kan man räkna ut bland annat på denna sida. Medianinkomsten i dagens läge torde ligga drygt 10 gånger högre än vad medianinkomsten var på 1920-talet.

Trots detta är det inte svårt att förstå varför det tidigare var betydligt enklare att snabbt betala bort sitt boende än vad som är fallet i dagens läge. Kom ihåg att räntorna sällan legat runt 0% i historien. I juni 1920 låg räntan på 7% i USA efter att FED för att hålla koll på den skenande inflationen höjt den från efterkrigstidens 4,75%. Vissa av den äldre generationen kanske även minns att de under en kortare tidsperiod under 1990-talet hade runt 15% i ränta på sitt boende.

Här är några exempel på olika prisnivåer från katalogen Honor Built Homes från år 1921. I vanlig ordning kan man klicka på bilderna för att göra dem större.

Ett förmånligt alternativ ”The Elsmore”.

Ett lite lyxigare alternativ ”The Alhambra”.

Ett ännu lite dyrare alternativ ”The Verona”.

Sedan har vi kommit över till de engelsk-inspirerade stugorna. Först från boken Low cost homes från år 1900 där man förevisar några förtjusande engelska stugor med planlösningar.

I boken med det långa namnet The modern home; a book of British domestic architecture for moderate incomes; a companion volume to ”The British home of to-day” från år 1906 får man ta del av en hel del charmerande engelska stugor, deras planlösningar och intressanta tankar kring arkitekturen kring dessa. Även ett skilt kapitel kring heminredning finns i boken.

Det är intressant att man i boken alltså fokuserar på de med en ”moderat” inkomst. De flesta av skapelserna ser nämligen allt annat än moderata ut om man jämför med husen i dagens läge – framförallt inte om man ser på husens storlek och rummens antal. Nedan är några exempel på hus från boken.

kändisarnas favoritdofter favoritparfymer

 

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *