Château Belgrave – klassisk Bordeaux till säsongens viltkött

Château Belgrave, från Haut-Médoc i Bordeaux, tillhör vinvärldens absoluta toppskikt och är en av de äldsta och finaste egendomarna i Médoc. I klassificeringen av Bordeauxviner 1855 fick vinhuset sin femte cru-klass för vingårdarnas exceptionellt höga kvalitet. ”Vinets kvalitet hänger på jordmånen och kvaliteten på druvorna” berättade Frédéric Olivar från Châtaeau Belgrave nyligen när han besökte Stockholm.

Vingårdarna på Château Belgrave är belägna på två kullar och består av drygt 20 meter tjockt grus och småsten som ligger ovanpå lera. Vid foten av kullarna tunnas gruset av och jordmånen här är en kombination av grus och sand vilket skapar en gynnsam dränering för vingården. Jordmånen är optimal för just druvorna Cabernet Sauvignon och Merlot som spelar huvudrollen i detta ursprungstypiska vin.

Vingårdarna på Château Belgrave har stor inbördes variation vilket leder till olika mognadstakt inom vingården. För att ta hand om dessa variationer har vingårdarna minutiöst kartlagts. Teamet har utvecklat särskilda metoder med specialanpassade tankar för att ta hand om den noggrant selektiva skörden.

Ursprungligen var Château Belgrave en välrenommerad jaktpaviljong under Ludvig XV. Vingården växte fram under 1800-talets början och man lät då bygga slottet på den plats där jaktpaviljongen tidigare stod. Sambandet mellan vin och jakt illustreras än idag av illern på etiketten. Vinet kombineras också gärna med rätter av viltkött med rödvinsbaserade såser och tillbehör.

Château Belgrave ägs sedan 1979 av Dourthe, en av de mest etablerade och moderna negotianterna i Bordeaux.Trenden i vinvärlden vänder nu tillbaka till klassiska ursprung från gamla världen som Bordeaux och där är Château Belgrave högintressant. Nuvarande årgång 2010 kan drickas idag men kan också med fördel lagras.

Château Belgrave 2010 finns i Systembolagets ordinarie sortiment.

belgrave 3

Château Belgrave beläget i Haut-Médoc i Bordeaux

belgrave 2

Ursprungligen var Château Belgrave en välrenommerad jaktpaviljong under Ludvig XV. Vingården växte fram under 1800-talets början och man lät då bygga slottet på den plats där jaktpaviljongen tidigare stod. Sambandet mellan vin och jakt illustreras än idag av illern på etiketten.

 

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *