Chatsworth och dess konstskatter

Två av de mest anrika aktörerna inom sina respektive områden har samarbetat för att göra en intressant serie i 13 delar där man presenterar egendomen Chatsworth och dess skatter. Treasures from Chatsworth som serien heter är producerad av engelska auktionshuset Sotheby’s och presenteras i samarbete med skrädderiet Huntsman från Savile Row i London.

Sotheby’s grundades 1744 och är världens äldsta auktionsbyrå som fortfarande är i bruk, efter Stockholms auktionsverk från 1674, Göteborgs Auktionsverk från 1681 och Uppsala auktionskammare från 1731. Huntsman grundades 1849 av Henry Huntsman och är således ett av äldsta skrädderierna på Savile Row i London. Huntsman blev för första gången kunglig hovleverantör när man tillverkade ridbyxor i läder åt Edvard VII av Storbritannien.

Då det gäller Chatsworth House som de två nämnda aktörerna presenterar, är det en stor egendom i Chatsworth, Derbyshire, England. Det ägs av hertigarna av Devonshire, och har varit hem för släkten Cavendish sedan Bess av Hardwick bosatte sig på Chatsworth år 1549. Chatsworths park är en av de mest berömda i England. Slottet innehåller en unik samling av dyrbara målningar, möbler, böcker med mera.

Serien Treasures from Chatsworth utforskar konstverken i denna samling, med inblick i deras historia och betydelse. Varje konstverk har en mänsklig historia bakom sig, som fortsätter att inspirera det arv som lever vidare på Chatsworth.

Nedan finns de fem första delarna av totalt sju som presenterats hittills. Dessa fortsätter fram tills 10:e januari då de två sista avsnitten presenteras. Om man vill fortsätta följa serien gör man det bäst på Sotheby’s hemsida.

Innan vi går in på Chatsworth och dess skatter, en kort presentation av Huntsman som Sotheby’s gjort.

Treasures from Chatsworth del 1:

Del 2:

Del 3:

Del 4:

Del 5:

Chatsworth House finns representerat i många filmatiseringar av berömda romaner. Bland annat i filmen Barry Lyndon från 1975, som baserar sig på William Makepence Thackeray’s och roman Den välborne Barry Lyndons memoarer  från 1844, representerar det Castle Hackton, Londonfamiljens hem. I 2005 års filmatisering av Jane Austens Stolthet och fördom är Chatsworth House herr Darcys hem.

Chatsworth House från filmen Barry Lyndon från 1975.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *