Chimay Blå – julölet som blev året-runt-favorit

Visste du att anrika trappistölet Chimay Blå ursprungligen lanserades som en julöl? Tack vare sin popularitet började man dock snart brygga den året om och idag är ölet ett av världens mest populära trappistöl.

Chimay är världens ledande trappistöl som ständigt tilldelas utmärkelser för sin unika karaktär, elegans och smakperfektion. Chimay Blå är en av få ölsorter som fått maximala 100 poäng på amerikanska RateBeer. Ölet bryggs enligt anrika traditioner av trappistmunkar i klostret Notre Dame de Scourmount sedan 1862.

Ölet har en stor rostad doft med inslag av farinsocker, malt och soja med en tät och krämig skumkrona. Mycket fyllig smak med rondör och finess. Inslag av knäck och medelstor beska.

Chimay Blå har en mycket fyllig smak med rondör och finess med inslag av knäck och medelstor beska. Opastöriserad med jästfällning i flaskan. Ölet passar perfekt tillsammans med julbordets smakrika rätter eller till ostbrickan.

chimay blå flaska

Chimay Blå.

Chimays.jpg
Fyra varianter av ”Chimays”. Den röda, Chimay Première, var den första ölen som bryggdes i klostret av trappistmunkarna och såg dagens ljus 1862. Det nuvarande receptet, inspirerat av originalreceptet, är framtaget av Fader Théodore när han återställde bryggeriet efter Andra världskriget 1948 och är det som är dagens Chimay Röd.

Chimay Vit är den nyaste ölen i familjen och togs fram för första gången 1966. Sin nuvarande form fick den 1986. Det som är grunden till vad som idag är Chimay Blå är en julöl som togs fram för första gången 1948. Sin nuvarande form fick den 1982. Chimay Dorée (Guld) är en alkoholsvagare men fortfarande överjäst variant som primärt är ämnad som måltidsdryck på klostret men säljs i begränsad mängd i Belgien. Chimay Spéciale Cent Cinquante är en öl baserad på Cinq Cents (Chimay Vit) och togs fram till 150-årsjubileumet 2012.

Det finns bara 6 tillverkare av Trappistöl i Belgien, Chimay, Orval, Rochefort, Westmalle, Westvleteren and Achel.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *