Cordero di Montezemolo – nu i Sverige

Sedan november 2015 finns världskända Cordero di Montezemolo representerade i Sverige med fyra viner i Systembolagets beställningssortiment. Vinerna har producerats av samma familj sedan 1340, i nitton generationer. Cordero di Montezemolo gör viner i toppklass som har medverkat till att göra Piemonte och Barolo känt över hela världen.

Cordero di Montezemolos vingårdar ligger runt egendomen Monfalletto som ligger i byn Annunziata, i La Morra, i Baroloområdet i nordvästra Italien. Landmärket för Monfalletto och Cordero di Montezemolo är kullen med det 150 år gamla cederträdet som vakar över vingårdarna.

cedro-03Vingårdarna där druvorna till Cordero di Montezemolos viner växer ligger runt egendomen Monfaletto i hjärtat av Langhe. Här vakar ett 150 år gammalt cedeträd över gårdarna. Trädet är ett riktmärke för hela regionen.

MONTEZEMOLO 1361-M1

Cordero di Montezemolos vingårdar är planterade med främst nebbiolo, men även dolcetto, barbera, chardonnay och arneis. Samtliga druvor är certifierat ekologiskt odlade även om vinerna än så länge inte är certifierade. Cordero di Montezemolo har fått utmärkelse från UNESCO för sitt sätt att låta antika strukturer harmonisera med innovativ utveckling.

Cordero di Montezemlos viner har fått ett fint mottagande i Sverige. Detta märktes tydligt när vinmakaren och ägaren Alberto Cordero di Montezemolo i mars besökte Sverige för att möta vinjournalister. Inte konstigt med tanke på vinernas topprankningar i internationell vinpress.

Idag drivs Cordero di Montezemolo av Giovanni Cordero di Montezemolo och hans barn Elena och Alberto.

cordero-di-montezemolo_007Familjen Cordero di Montezemolo har ägt och producerat vin i Monfaletto sedan 1340, i 19 generationer. På bilden Giovanni Cordero di Montezemolo.

famiglia_01Cordero di Montezemolo har mottagit pris från UNESCO för sitt sätt att hantera naturen och marken.

proprieta_91

Nu har alltså Cordero di Montezemolo även sina viner på Systembolaget:

Cordero di Montezemolo Langhe Arneis 2014 (nr 75655, 199 kr, 13%)

Cordero di Montezemolo Langhe Arneis 2014 är det enda vita vinet från Cordero. Vinet görs på druvan arneis och är ett torrt, friskt och fruktigt vin med smak av blommiga toner med inslag av persika och melon. Vinet är mycket aptitretande och passar som aperitif och till fisk och skaldjur.

Langhe Arneis 2014 - nr 75655, 199 kr

Cordero di Montezemolo Langhe Nebbiolo 2014 – nr 74736, 229 kr, 14%

Cordero di Montezemolo Langhe Nebbiolo 2014 görs på druvan nebbiolo och är fruktigt i doften men relativt fyllig smak med röda bär, örter och fat. Vinet vill gärna ha mat, tex krämiga vegetariska rätter och lättare kötträtter.

Langhe Nebbiolo 2014 - nr 74736, 229 kr


Cordero di Montezemolo Barolo Monfalletto 2011 – nr 75615, 419 kr, 15%

Barolo Monfalletto 2011 är gjort på nebbiolodruvor som vuxit i olika vingårdar i den ursprungliga delen av egendomen. Druvorna från de olika vingårdarna vinifieras separat och vinet lagras sedan i franska och slavonska ekfat 18-24 månader. Vinet är fylligt och nyanserat med kryddiga toner, mogna röda bär och fat. Barolo Monfalletto är fantastisk att dricka idag men kan också lagras i många år.

Langhe Nebbiolo 2014 3

Cordero di Montezemolo Barolo Bricco Gattera 2011 – nr 75190, 599 kr, 14,5 %

Toppvinet Barolo Briccco Gaterra görs på nebbiolodruvor som växer på den högt belägna vingården alldeles intill cederträdet längst uppe på kullen. Vinet är fylligt med mogna röda bär med hallon, lakrits, körsbär och örter. Det har lagras ca 20 månader på små franska ekfat och är färdigt att dricka nu men kan fortsätta lagras länge i butelj. Vinet passar bästtill smakrika kötträtter som vilt.

Barolo Bricco Gattera 2011 - nr 75190, 599 kr

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *