Cyberrisker inom esport

cyberrisker inom esport

Med en ökande popularitet och ett ständigt växande antal spelare har esportsindustrin drabbats av allt fler cyberattacker och kriminella nätverk som skapar riktade attacker mot esportstävlingar och organisationer i industrin. 

Hackare som fokuserar på mindre försiktiga eller erfarna esportsspelare gör så genom DDoS-attacker, malware och liknande. Här undersöker vi de största cyberriskerna inom esport idag och vad man kan göra för att skydda sig och spela säkrare.

DDoS-attacker

DDoS leder till allvarliga problem med lagging och kan påverka spelupplevelsen, förutom att det kan vara skillnaden mellan vinst och förlust i en esportstävling där endast millisekunder skiljer vinnaren från andraplatsen. Denna sorts attacker kan ge en tävling dåligt rykte eller kan användas för att försöka rigga matcher. DDoS-attacker kan även användas för utpressning där de kriminella kräver en lösensumma för att avbryta attacken och låta tävlingen fortgå. Dessa attacker har ökat kraftigt i Sverige det senaste året.

Ransomware

Cyberkriminella kan attackera spelare inom esport genom ransomware som utformats för att avbryta eller störa en match genom att låsa spelfiler och förhindra att spelare deltar i planerade turneringar eller matcher. Spelare krävs på en lösensumma för att deras data ska släppas.

Man-in-the-middle-attack

Många spelare och fans av esport kopplar upp sig via allmänna wifi-uppkopplingar för att kunna spara data. Men detta gör den uppkopplade enheten känslig för hackare som kan ta sig in i en dataström och dra fördel av vad du än gör online samt dina personliga data.

Sätt för spelare och fans att skydda sig

Som tur är finns det sätt att skydda sig, för en mer effektiv och säker spelupplevelse. 

Använd säker mjukvara

Du rekommenderas att undvika gratis uppkopplingar på allmän plats, men i vissa situationer kan alternativ saknas och då gäller det att ha rätt mjukvara installerad. Använd ett säkert verktyg för att kryptera ditt nätverk och göra det mer säkert. Både spelare och fans av esport bör skydda sig om de vill delta i turneringar i esport eller andra aktiviteter inom spel online.

Det är rekommenderat att förutom en VPN på sin enhet, även installera samma programvara i routern för att alla som använder nätverket ska kunna koppla upp sig på ett säkert sätt, samt är ett smart sätt att skydda alla smarta enheter i hemmet eller på platsen där man surfar.

Använd en lösenordshanterare

Cyberkriminella riktar ofta in sig på esportskonton för att få tillgång och stänga ägaren ute från sitt eget konto. De använder programvara för att knäcka lösenord för att ta sig in i kontot. Genom att använda en lösenordshanterare kan man skapa säkrare och unika lösenord och hålla dessa säkra på sin enhet eller i molnet. De flesta lösenordshanterare har även browsertillägg som gör det möjligt att automatiskt fylla i detaljerna som förfrågas, vilket håller informationen säker från login-malware.

Använd antivirus

Antivirus kan verka som ett utdött fenomen, men sanningen är att de flesta enheter skulle dra fördel av ett effektivt antivirus och skapar ytterligare ett lager av säkerhet som kan vara skillnaden mellan en effektiv och njutbar spelupplevelse och en enhet som dras med problem och laggar.

Genom esportens ökande popularitet har professionella team vuxit fram inom industrin och skapat turneringar, ligor och fans, men baksidan är att det finns cyberkriminella som bara väntar på att finna svagheter i enheter hos de som spelar och fans av esport. Använd därför dessa tips för att skydda dig själv och spela säkrare.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *