Cykla som en gentleman

Bland alla stressade cyklister som kör snabbt och hetsigt, framåtlutade över styret och med de tajta och vadderade cykelbyxorna på – var istället cykelgentlemannen.

 När fritidscykling började bli populärt i slutet av 1800-talet, öppnades en hel värld av vett och etikett på cykeln, och även om utvecklingen har fullkomligt rasat fram efter det, finns det inget som hindrar dig för att fortsätta hålla dig till i alla fall en del av dessa regler. Här kommer några tips på hur du blir en gentleman på cykel.

Fläckfria byxor

Du har givetvis investerat i ett par snygga och ordentliga byxor, så det sista du vill göra är att fläcka ner dem med olja från kedjan så fort du hoppar på cykeln. Detta kan du lösa på två sätt:
1 – Stoppa ned byxan på kedjesidan i strumpan.
2 – Vik upp byxan på kedjesidan en bit upp på vaden.

Och när vi ändå pratar om byxor, se till att du har något på överkroppen som täcker nedre delen av ryggen, för ingen vill se dina kalsonger, eller värre…

Hållningen

En gentleman sitter inte ihopsjunken utan är rak i ryggen – även på cykeln. Se till att din cykel är hög och bra för dig, så du inte lägger onödig ansträngning på ländryggen och knäna. Höj även styret så du inte behöver luta dig fram så mycket.

Ren och tyst

Vad är poängen med att vara en gentleman om man rullar omkring på en smutsig cykel som låter illa? Se till att kedjan är oljad och cykeln skinande blank.

Det kan därför vara värt att investera i en kvalitetscykel från ett finare märke som Crescent. Dessa finns att köpa såväl online, hos cykelaffärer som HelloRider, som på blocket eller i din lokala cykelbutik.

Medtrafikanter

En cykelgentleman stressar inte. De som har bråttom släpper han förbi, han följer även alla trafikregler, cyklar inte mot rött, blir inte arg i onödan och är aktsam kring de yngre cyklisterna.

En cykelgentleman glider helt enkelt fram efter vägarna, tyst och smidigt, hel och ren, snyggt klädd, rak i ryggen och (gärna) med ett lätt leende på läpparna. För honom är inte cykeln ett tränings- eller transportredskap. Det är en livsstil.

Alltid redo

Det är inte roligt att märka att ena däcket börjar tappa luft, men ännu värre om man inte vet hur man ska fixa det. Så se till att du vet hur man lagar en punktering, och ha gärna med dig ett litet lagnings-kit i portföljen.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *