D.S & Durga och deras spännande nischparfymer finns nu i Sverige

Lagom till det nya året finns nu en spännande nyhet för alla parfymälskare i Sverige. Det är den nya sajten Detailery som valt att fokusera på parfymhuset D.S & Durga och deras hantverksmässiga dofter. Trots att D.S & Durga funnits på marknaden i drygt 10 år har det varit väldigt svårt att hitta dofterna på nätet eller i fysiska butiker. Nu finns äntligen flera av märkets mest populära dofter mer tillgängliga än någonsin här hos oss.

Vi har sett en kraftig ökning av intresset för dofter under senare år både bland män och kvinnor. En väldigt påtaglig trend inom parfymmarknaden har också varit det hantverksmässiga och unika – man är helt enkelt mer nyfiken på att pröva sig fram och är heller inte rädd att testa starkare dofter som sticker ut från mängden.

På tal om nischparfymer som verkligen sticker ut från mängden är D.S & Durga ett typexempel på ett parfymhus inom denna kategori. Ett kännetecken hos många av de parfymer som tillverkas av mindre parfymhus är hantverket. Med mindre serier finns även möjligheten till fler experiment. Ovanliga doftnoter, tillsammans med en hög halt av parfymolja ger ofta en helt annan doftupplevelse än man är van med hos de massproducerade parfymerna.

D.S & Durga grundades år 2007 och är ett småskaligt nischparfymhus från New York. D.S & Durga består av det äkta paret David Seth Moltz (D.S) som innan var en musiker och hans fru Kavi Moltz (Durga) som är arkitekt i grunden.


David Seth Moltz (D.S) och hans fru Kavi Moltz (Durga) .

Det hela började i parets gemensamma lägenhet i Buswick i design- och kulturcentret Brooklyn. David Seth Moltz är en helt självlärd parfymör och alla dofter hos D.S & Durga tas fram av honom helt utan mellanhänder. Dofterna är influerade av amerikansk historia, riktig såväl som påhittad. Kavi Moltz är den som sköter designen kring det mesta gällande varumärket.

Inspirationskällorna till dofterna finns även inom musik, litteratur och filmer. Dessa influenser översätts sedan till dofter genom att blanda ihop både ovanliga och spännande doftnoter från hela världen.

Tillsammans med varje parfymförpackning följer ett brev med berättelser och anekdoter om varje doft. Alla dofter från D.S & Durga är veganska.

En av de första dofterna som lanserades av D.S & Durga var Cowboy Grass EdP, som lanserades år 2008. En aromatisk, fyllig och träig herrdoft som räcker länge. En varm doft som är perfekt för vinterhalvåret.

En väldigt annorlunda och unik unisexdoft är Bowmakers EdP som lanserades 2013. Denna doft har inspirerats av violinbyggarens verkstad och innehåller några väldigt annorlunda doftnoter, som t.ex. mahogny och fiolharts. Det gör den till en unik trädoft som inte liknar något annat på marknaden. En doft som även har ett väldigt högt betyg på parfymbibeln Fragrantica.

På avdelningen vågade och unika dofter finns även Mississippi Medicine EdP som bland annat har starka och kännbara noter av cypress och rökelse. Något som för tankarna till den doft som uppstår när man öppnar spisen på vintrarna.

Som ett sista tips från D.S & Durga och deras utbud tar vi fram Italian Citrus EdP, en doft där man fångat upp det bästa bland de rika aromer som finns på den italienska kusten. För den som gillar citrusdofter, likt Acqua di Parmas klassiska Colonia kan det vara väl värt att testa på denna fylliga och djupa tolkning av italienska citrusdofter.

Förutom parfymer finns hos ovan nämnda Detailery även andra intressanta nyheter för den som är intresserade av dofter. Hit hör bland annat unika doftljus av hög kvalité som är tillverkade i Frankrike av Ligne Blanche. Doftljusen har en spännande design som utformats i samarbete med bland annat Estate of Jean-Michel Basquiat, Keith Haring foundation och Andy Warhol foundation.

På bilden syns doftljuset ”Red” med motiv av den populära konstnären Jean-Michel Basquiat. Som en intressant detalj kan nämnas att Basquiats verk ”Untitled” såldes för 110,5 miljoner dollar på auktionshuset Sotheby’s år 2017, den högst klubbade summan genom tiderna för ett amerikanskt verk och den högsta summan någonsin för ett verk målat efter 1980.

För den som vill inkludera högklassig konst bland inredningsdetaljerna i hemmet är doftljusen från Ligne Blanche ett bra tips.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *