Dagens visdomsord-om vikten att förnya

Citatet ovan är från klassikern ”The Art of War” av Sun Tzu som finns att läsa gratis på denna länk. Denna visdom är något som det lönar sig att vara utrustad med oavsett vilken väg man än väljer här i livet. Speciellt som företagare är detta viktigt att komma ihåg.

Vi människor har alla en bekvämlighetszon som är svår att komma ifrån. Ifall vi nått framgång inom något område försöker vi gång på gång applicera de idéer som visade sig vara lyckosamma under de tidigare försöken. Även om man inte själv skulle ha tidigare erfarenhet finns det en stor dragningskraft till idéer som visat sig lyckosamma hos andra. Det är människans natur.

Problemet är bara att de system och de strategier som visat vara lyckosamma just vid en given tidpunkt sällan är det vid ett andra försök. Omgivningen ändrar i en allt snabbare takt och det gör även att produkter och idéer får allt kortare livscyklar.

I boken How to Get Rich beskriver Felix Dennis detta fenomen på ett bra sätt:

Systems tend to oppose their own proper function. Systems tend to malfunction just after their greatest triumph. We all have a strong tendency to apply a previously successful strategy to the new challenge. The army is now fully prepared to fight the last war…Technology changes. Tools change. The social landscape changes. Human nature does not change.

På vilket sätt kan man då praktiken dra nytta av dessa lärdomar? Jo, man bör alltid vara redo att utvecklas och att lära sig nya saker. Man bör ta hänsyn till omgivningen och de styrkor och svagheter som man besitter när man tar sig an framtida utmaningar. De värsta man kan göra är att genom nonchalans och bekvämlighet anta att framgången är given genom att applicera en tidigare lyckosam strategi.

Picture credits: Ernest Duffoo

 

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *