Snart är det Dating Sunday – så hittar du ditt livs relation 2022! 


dating tips är du redo

Singlar över hela världen laddar ner dejtingappar i hopp om att hitta sitt livs kärlek den första söndagen i januari – men långt ifrån alla lyckas med att inleda en varaktig och fungerande kärleksrelation. För att lyckas bättre utan att falla in i gamla mönster är det en bra idé att lära känna sig själv och sina behov. Här är psykologens ovärderliga tips och självtest som gör dig redo att inleda ditt livs relation under det nya året.  

Om du vill hitta kärleken under 2022 kan en idé vara att logga in på en dejtingapp under ”Dating Sunday”, som i år infaller den 2: a januari. Då är nämligen utbudet av singlar i Sverige och hela världen större än någon annan gång under året. Och faktum är att det faktiskt fungerar för många. Var sjunde svensk har träffat sin nuvarande partner via en dejtingapp. Men som de flesta singlar vet är en registrerad profil långt ifrån en garanti för en meningsfull kärleksrelation som fungerar över tid. 

Tre frågor att svara på innan du börjar dejta

För att öka chanserna för något annat än en kort romans eller för att minska risken att falla tillbaka i dåliga mönster kan det vara bra att förbereda sig. Och få koll på vad man själv vill och värderar i en relation. Josefine Yrjans, legitimerad psykolog vid dejting- och relationsbolaget Relate (där singlar matchas utifrån sina personliga värderingar i Relate Date- appen) menar att nyckeln till att skapa mer tillfredsställande relationer är att öka sin självkännedom.

Man kan till exempel börja med att fundera och svara på följande tre frågor. Det är också bra att skriva ner sina svar för att enklare kunna påminna sig om vad man egentligen tycker är viktigt i en relation. 

Josefine Yrjans, legitimerad psykolog vid dejting- och relationsbolaget Relate
Josefine Yrjans

Vet jag vilka mina dealbreakers är?

Här handlar det om att fundera över egenskaper, vanor, värderingar eller åsikter som du inte vill att din framtida partner har. Det kan även vara något du känner att de måste ha eller värderar, som till exempel hälsa eller humor. Enligt forskning så är gemensamma kärnvärderingar en av de starkaste faktorerna för att en relation ska hålla över tid. 

Vet jag vilka mina kärleksspråk är?

Det finns fem vanliga sätt att visa kärlek på. Fysisk beröring, gåvor, uppskattande ord, tjänster och kvalitetstid. Ofta är en eller två viktigare än de andra. Har man för olika kärleksspråk i en relation kan det vara mer utmanande att känna sig sedd och älskad.

Vet jag hur mina sexuella preferenser ser ut och vad jag tänder på?

Att veta vad man sexuellt går i gång på ökar chansen att hitta och skapa ett passionerat förhållande. Enligt en förenklad modell tänder vi på fem kategorier. De sensuella, som vill få så många sinnen som möjligt tillfredsställda under kärleksakten. De längtande, som går igång på att känna åtrå och förväntan under och inför akten. De sexuella, som blir tända av sådant som vanligtvis anses höra till sex, så som nakenhet och kön.

De kinky, som går igång på sådant som de själva anser är tabu, antingen psykologiskt eller fysiskt. Och sist men inte minst kameleonterna, som kan röra sig mellan kategorierna beroende på partner och tillfälle. Med hjälp av dessa kategorier kan du formulera vad du själv gillar, och vad du skulle vilja utforska vidare.

är du redo för dejting app

Testa hur redo du är för att inleda en meningsfull kärleksrelation

Josefine och Relate har tagit fram ett självskattningstest baserat på den viktigaste relationskunskapen för att hjälpa de som vill att lära känna sig själva och snabbt få upp ögonen för hur deras mönster och behov ser ut i relationer.

De som gör testet får på några minuter en statusindikation över hur redo en är att inleda en hållbar kärleksrelation, och vilka områden en behöver jobba lite extra på för att bli mer redo. Man får också anpassade länktips till tester, artiklar och poddar som hjälper en på vägen. 

– Testet får dig att tänka kring relationer och hjälper dig att få syn på din relationskompetens som den ser ut idag. Vill du uppleva mer tillfredsställande relationer än du hittills gjort, behöver du göra något annorlunda framöver. Att lära känna dig själv bättre och att utöka din kunskap om vad som lägger grunden för goda relationer, är vägen dit” säger, Josefine Yrjans, legitimerad psykolog.

”Kärlekstestet” från dejtingappen Relate består av 11 frågor och tar cirka 2–3 minuter att göra. Du kan göra testet och ta del av ditt resultat på https://relate-app.com/karlekstestet

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *