De 7 bästa självbiografierna

Oavsett hur många råd man än försöker ta in genom böcker inom området självhjälp kan det i många fall vara svårt att verkligen förstå dem innan råden fås in i ett större sammanhang. I dessa fall är självbiografier bland det bästa som finns för att åskådliggöra hur vissa personer gjort och enligt vilka livsfilosofier de följt för att bli framgångsrika.

Nedan har jag gjort upp en lista på några av de, enligt mig, bästa självbiografierna som gjorts. På listan finns främst affärsmän eftersom jag främst inspireras av framstående personer inom detta område. Jag har också haft för vana att läsa en hel del böcker om kända idrottsmän och framförallt då fotbollsspelare, men om man skall vara ärlig når dessa självbiografier sällan upp till en nivå som kan kallas acceptabel och därför finns endast en av dem med på listan.

  1. Screw it, Let’s do it – Sir Richard Branson. När man läser denna bok förstår man bättre varför Sir Richard Branson blivit något av ett ansikte för entreprenörskap och framåtanda. I denna bok beskrivs allt från hur allt började till hans tankar kring framtida affärsidéer. Det är svårt att inte ryckas med av andan i boken.
  2. Tändstickskungen – Ivar Kreuger av Frank Partnoy. En mycket bra skildring av en av de mäktigaste männen i världen i början av förra årtiondet. Att Kreuger dessutom var svensk gör det inte direkt ointressantare.
  3. Titan – The Life of John D. Rockefeller. Alla som är intresserade av företagande eller ekonomi i allmänhet borde definitivt läsa om den rikaste mannen i världshistorien. Omräknat till dagens penningvärde skulle hans förmögenhet ha uppgått till 318 miljarder dollar då det begav sig!! Det är mycket inspirerande att läsa om personen John D. Rockefeller och hans livsprinciper och ledarstil som av många beskrevs som hårdför och hänsynslös.
  4. The Rotschilds: The Financial Rulers of Nations, John Reeves. Det går många konspirationsteorier kring familjen Rothshild och deras inverkan på världsekonomin. Det räcker med att googla eller lägga in ”Rotschild” i Youtube för att se vad jag menar. Enligt de vildaste teorierna skulle klanen Rothschild styra världsekonomin totalt genom sin enorma förmögenhet. Sanningen är nog dock att klanen Rotschild i dagsläget förlorat en stor del av sin inverkan, bland annat på grund av passivitet. Betydligt intressantare är det att läsa om deras inverkan på världsekonomin under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet, vilken var enorm. Det sägs t.o.m. att deras förmögenhet i reella termer översteg John D. Rockefellers.
  5. The Snowball – Warren Buffett and the Business of Life, Alice Schroeder. För varje småsparare är detta en mycket inspirerande läsning. Boken lär oss att man genom att tillämpa sunt förnuft i aktiehandel och genom långsiktighet kan nå en förmögenhet. Men framförallt är det inspirerande att läsa om personen Warren Buffett och orsakerna till att han bland många nått en kultstatus.
  6. Jag är Zlatan Ibrahimovic: Min historia. Det är inte för att den skulle vara speciellt välskriven som boken finns med på listan, utan främst för dess inspirerande verkan. Zlatans historia är ett utmärkt exempel på hur man med gott självförtroende och envishet kan nå långt här i livet.
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *