De bästa böckerna från jazzeran

bästa böckerna från jazzeran 1920-talet

Det är något magiskt med 1920-talet. Det var en tidsera som representerade lyx, glamour, livsglädje och tro på sociala och tekniska framsteg. Detta var också ett årtionde när några av litteraturhistoriens främsta författare skapade några av sina mest framstående verk.

Uttrycket ”Jazzeran” är något som härstammar från det faktum att jazzmusik och danser till denna musikstil snabbt blev populärt i USA under 1920-talet, något som även spred sig till resten av världen under detta årtionde. Det är den amerikanska författaren F. Scott Fitzgerald som först anses ha myntat uttrycket i sin novellsamling Tales of the Jazz Age år 1922.

Att just 1920-talet ses som något av en gyllene era inom författarskapet skall kanske inte ses som någon överraskning. Genom historien har vi sett vilka framgångar som förebilder och konkurrens kan skapa bland samtida konstnärer och artister. Också inom idrotten har vi många exempel på vad detta kan göra för att få fram framgångsrika individer inom sitt område. 1980-talets framgångar inom bland annat tennisen och skidåkningen kan rätt långt tillskrivas dessa framgångsrecept.

På 1920-talet växte ett konstnärskollektiv fram i såväl London som Paris med personer som Ernest Hemingway, Pablo Picasso, Henri Matisse och Gertrude Stein. I London fanns bland annat Evelyn Waugh samt Cecil Beaton, Noël Coward, John Betjeman och Seigfried Sassoon. Detta gav en konstnärlig inspiration som gav oss några av litteraturhistoriens mest lästa verk.

Här har vi här sammanställt några av de bästa böckerna som skrevs under denna så kallade jazzera.  De flesta av böckerna finns att läsa helt gratis på nätet eftersom upphovsrätten på dessa upphört. Genom att klicka på namnet kommer man fram till böckerna.

Jag tillhör den skara läsare som gärna läser böckerna på sitt originalspråk för att inte förlora nyanserna som riskerar att förloras i översättningen. Här finns de flesta av böckerna på originalspråket engelska.

1. Decline and Fall – Evelyn  Waugh (1928)

Evelyn Waugh,var en brittisk författare som blev känd bland annat genom sociala satirer, bland dessa romanen Decline and Fall som utgavs 1928. Bland hans andra verk finns romanen Brideshead Revisited, som blev TV-serie på 1980-talet. Den blev även till en långfilm 2008. Denna första roman från Waugh är en satirisk skildring av 1920-talets societet i London.

2. This Side of Paradise by F. Scott Fitzgerald (1920)

F.Scott Fitzgerald anses allmänt ha varit en av 1900-talets mest betydelsefulla författare. Bland hans mest kända verk är The Great Gatsby som gavs ut 1925. Här har vi dock valt ut F.Scott Fitzgeralds första roman This Side of Paradise som blev en succé och gjorde den då 23-årige författaren till en stjärna. I denna delvis självbiografiska skildring undersöker Fitzgerald livet och moralen hos ungdomen efter första världskriget.

3. The Sun also rises – Ernest Hemingway (1926)

Romanen handlar amerikanen Jake Barnes som reser till Paris för att skriva . På sommaren gör han även en sejour till Spanien för att tillsammans med några vänner fiska och se tjurrusningen i Pamplona. Det mesta ur boken är hämtat från Hemingways eget liv och blev snabbt en internationell bästsäljare. Romanen filmatiserades 1957, med bland andra Ava Gardner och Errol Flynn i huvudrollerna.

4. The Green Hat – Michael Arlen (1925)

best jazz age books

Michael Arlen var en brittisk författare med armeniskt ursprung. Han väckte uppseende med romanen The green hat år 1924. Boken skildrar en kameliadams kärleksmoral på 1920-talet och riktade ett slag mot engelskt pryderi inom det erotiska området. Filmen A Woman of Affairs från 1928 med Greta Garbo, John Gilbert, Douglas Fairbanks Jr. and Lewis Stone i huvudrollerna bygger på denna bok.

5. The Sound and the Fury – William Faulkner (1929)

William Faulkners The Sound and The Fury är ofta nämnd som en av de bästa romanerna från 1900-talet. Liksom de flesta av Faulkners romaner utspelas The Sound and The Fury i det av författaren påhittade Yoknapatawpha County. Det är en skildring av familjen Compsons tragedi och upplösning. Faulkner brukar anses tillhöra den modernistiska traditionen, där han använder sig av inre monologer ur romanfigurernas olika perspektiv. Med sina långa och komplexa meningar var han en motpol till den samtida författarikonen Ernest Hemingway.

6. To the Lighthouse – Virginia Woolf (1927)

Virginia Woolf anses vara en av 1900-talets viktigaste engelskspråkiga författare. To The Lighthouse är en roman vars handling kretsar runt familjen Ramsays besök på den skotska ön Skye mellan 1910 och 1920. To The Lighthouse anses vara ett viktigt verk inom modernismen, som alltså var en samtida litterär strömning. Typiskt för denna strömning är att handlingen är sekundär, medan filosofiskt introspek är mer centralt.

7. The Making of Americans – Gertrude Stein (1925)

Gertrude Steins var alltså en av Paris mest berömda personer i de konstnärliga salongerna. Det var hon som myntade uttrycket ”den förlorade generationen”. I denna roman följer man stamtavlan, historien och den mentala utvecklingen hos medlemmarna i de fiktiva familjerna Hersland och Dehning över tre generationer. Stein skrev huvuddelen av boken mellan åren 1903 och 1911, men den utgavs alltså inte innan 1925. Steins mest kända verk är dock hennes memoarer The autobiography of Alice B. Toklas från 1933 om hennes livskamrat. Stein var förmodligen en av de första öppet lesbiska kvinnorna i modern tid.

8. The Mysterious Affair at Styles – Agatha Christie (1920)

Det var i denna roman som Agatha Christie introducerade den mustaschprydde mästerdetektiven Hercule Poirot för världen. Denna fascinerande bok innehåller illustrationer med kartor från mordscenen, huset och fragment från ett testamente. Christies första bok blev väl mottagen, men inte någon bästsäljare. Hon följde upp den med ett antal spionromaner, spänningsromaner och spionsatirer, bland annat med paret Tommy och Tuppence som huvudpersoner,som heller inte gav några större framgångar. När hon återgick till Hercule Poirot som huvudperson i romanen Dolken från Tunis (1926) fick hon sin första framgång som författare. Numera är Agatha Christie efter William Shakespeare  världens bästsäljande författare med över 4 miljarder sålda böcker .Hon är känd som ”Detektivromanernas drottning” och är tillsammans med Arthur Conan Doyle den författare som har format deckargenren mest.

9. The Case-Book of Sherlock Holmes by Arthur Conan Doyle (1927)

The Case-Book of Sherlock Holmes är den femte och sista novellsamlingen om detektiven Sherlock Holmes. Novellsamlingen utgavs för första gången 1927, medan novellerna i boken ursprungligen publicerades mellan åren 1921 och 1927. Tre av de tolv novellerna i samlingen skiljer ut sig genom att Watson inte är berättaren. Mazarinstenen är skriven i tredjepersonsperspektiv, medan Den dödsbleke soldaten och Lejonmanen har Holmes själv som berättare.

10. Ulysses – James Joyce (1922)

Olysses är en roman av James Joyce som utgavs år 1922 som innehåller en stor mängd mytologi, symbolism och filosofi. Den anses av många vara 1900-talets mest inflytelserika litterära verk, inte minst beroende på de innovativa inre monologer som förekommer i romanen och som alltså kännetecknade modernismen inom litteraturen. Verkets titel syftar på den antika hjälten Odysseus och romanen innehåller en lång rad paralleller till Homeros epos Odysséen. Ulysses innehåller hela 265,000 fördelade på nästan 800 sidor och är alltså något att bita i under semestermånaderna.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *