De bästa böckerna om klassiskt herrmode

Portraits of Artists from Archives of American Art, Smithsonian Institution

Det finns en hel del välskrivna böcker som berör det klassiska herrmodet på marknaden. I denna artikel har jag listat de som jag anser vara de bästa inom området.

”En man är summan av de böcker han läser.”

Orden är Karl Lagerfelds och han använde dessa i en av de dokumentärer som gjorts om honom. Visst ligger det en gnutta sanning i påståendet. Den boksammansättning som du har i dina hyllor representerar dina intressen i livet, medan det du brinner för har en tendens att leda dig på rätt väg i livet.

Själv har jag under de senaste åren samlat på mig en omfattande boksamling främst inom mina intresseområden mode, ekonomi och personlig utveckling. Att efter jobbet och det dagliga träningspasset sjunka ner i en fåtölj och avnjuta en välskriven bok är ett av de bästa sätten som finns för avslappning. Dessutom har jag märkt att det aldrig är bortkastad tid att läsa en bok. Man kan alltid dra lärdomar av det som skrivits och jag känner mig alltid mer kunnig än innan jag började läsa boken.

I denna artikel skall jag skriva lite om de enligt mig bästa böckerna i klassiskt herrmode som finns ute på marknaden. Jag har samlat på mig en del de senaste åren och det finns en del väldigt inspirerande och välskrivna böcker därute som tjänar både som inspirationskälla och läromedel för den välklädde gentlemannen.

Det viktigaste när det gäller böcker inom detta område är att de förutom att de är intressanta rent innehållsmässigt även bidrar med variationsrika illustrationer. När man köper en bok som avhandlar kläder och mode förväntar man sig en visuell upplevelse. Tyvärr har jag märkt att det finns en del litteratur i ämnet där författaren inte riktigt förstått värdet av detta element i denna typ av böcker. Därför har jag i denna artikel även skrivit några rader om de böcker som jag anser att man bra kan undvika (för att inte göra samma misstag som mig).

1. Gentleman, Bernard Roetzel

Detta är en klassiker som aldrig går ur tiden och en bok som varje gentleman som tar det välskräddade, klassiska herrmodet på allvar bör äga. Ifall du endast äger en bok om herrmode så är det denna. Här finns allt som du behöver veta om de klassiska märken och klädplagg som format det uppklädda modets historia. I boken finns dessutom en rik beskrivning över samtliga accessoarer som förknippas till det klassiska herrmodet. För mig personligen är detta en inspirationskälla framförallt eftersom författaren ger en helhjärtad beskrivning av det som kännetecknar essensen i en sann gentlemans klädsel.

2. Dressing the Man: Mastering the Art of Permanent Fashion, Alan Flusser.

Detta är det perfekta komplementet till bok nr 1 som presenterades ovan. Här finns handfasta tips sammanfattade på ett överskådligt sätt med hjälp av ett rikligt utbud av illustrationer över vad man behöver tänka på när man väljer sina kläder. I boken behandlas främst teman som färganalys, mått och accessoarer. Författaren Alan Flusser är framförallt känd som den man som klädde upp Michael Douglas i Wall Street-filmerna på 80-talet och har sedan dess betraktats som en av de stora påverkarna inom klassiskt herrmode, framförallt i USA. För mig personligen har boken bidragit till att vidga mitt synsätt på hur man väljer färger utgående från ens hud- och hårfärg (färganalys) och genom de klara illustrationerna på ett enkelt sätt få beskrivit för mig vad man bör tänka på vid valet av kavaj till kostymen. Det skall dock tilläggas att de tips som utdelas främst berör en klassiskt herrmode, vilket inte alltid nödvändigtvis bör tillämpas på de som föredrar lite tajtare passform på sin kostym. Men det är ändå viktigt att känna till de kritiska funktionerna för en kostym och dess tillbehör för att själv kunna veta var man kan ändra den till sina preferenser. Till dessa delar är boken helt perfekt.

3. Esquire, The Handbook of Style: A Man’s Guide to looking good.

Som komplement till de två ovan nämnda böckerna bör man även äga en bok som representerar en mer modern syn på det uppklädda herrmodet. I denna bok, som med fördel kan tas med på resor pga. pocketformatet, hittar man i princip allt som man behöver veta gällande klädsel och accessoarer. Den är skriven i en lite modernare och mindre formell stil än de två ovan nämnda klassikerna. Framförallt uppskattar jag den uppriktiga och kritiska skrifterna som berör kläder och detaljer som helt enkelt inte lämpar sig för den uppklädda gentlemannen på 2000-talet.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *